Преузимање активационих кодова

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Поштовани студенти,
своје активационе кодове може преузети на шалтеру број 3 Службе за студентске послове сваког радног дана од 10:00 до 14:30 часова (ИСКЉУЧИВО ЛИЧНО!).

Напомена – Пријава испита мањег блока за Конструктивну геометрију и графику као и за Енглески језик 1 је од 23.10. до 29.10.2017. до 24:00 часова и није могућа без активационог кода!!!!

Предаја уговора о финансирању за студенте ОАС и МАС

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Због активности везаних око прославе дана Машинског факултета, предаја уговора о финансирању за студенте ОАС и МАС ће бити у периоду од 30.10. до 3.11.2017.год. Предаја уговора ће се вршити на шалтерима Службе за студентске послове сваког радног дана од 12:30 до 14:30 часова.

Сајам идеја “Хоризонт 2020” испунио очекивања

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Сајам идеја Хоризонт 2020, који је ове године акценат ставио на нове материјале и нанотехнологије, одржан је 4. и 5.октобра на Машинском факултету у Београду. У оквиру сајма одржани су и пословни сусрети с циљем да се подстакне укључивање домаћих истраживача у европске програме истраживања и развоја.

Скуп су организовали Иновациони центар МФ, Центар за трансфер технологија Универзитета у Београду и Европска мрежа предузетништва, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС.

“Сајам идеја” отворио је помоћник ресорног министра, проф. др Виктор Недовић, а током дводневног скупа разматрана су два аспекта битна за добијање пројеката или примену научног резултата – финансирање (кроз националне програме, Хоризонт 2020 или инвеститоре) и потрага за партнерима. Када је реч о позиву Хоризонт 2020, фокус је био на развоју и иновацији, мада је било речи и о истраживањима.

На скупу је учествовало 85 учесника из земље и иностранства, а веома интресантна предавања одржали су, између осталих, господин Јерг Шерер (Jörg Scherer, EU IPR Helpdesk/шеф мреже амбасадора за Интелектуалну својину), госпођа Биљана Косановић (OpenAir projekt), и др Костас Хрисагис (dr Kostas Chrysagis, Siti univerzitet London & CERTH).

Учесницима су представљене и активности на повећњу видљивости истраживања у области материјала (доц. др Милош Ђукић), алтернативним изворима финансирања (др Недељко Милосављевић, ЦТТ), а велику пажњу привукла је и панел дискусија на тему “Утицај, иновације и питања интелектуалне својине у Хоризон 2020 пројектима”, на којој су учесници изнели своја запажања.

На „сајму идеја“ учествовали и чланови Секторске групе за материјале Европске мреже предузетништва и њихови клијенти, што је била добра прилика за размену идеја, директне сусрете са потенцијалним партнерима и успостављање нових контаката у области истраживања, трансфера технологија и бизниса.

(Извор: Машински факултет)

Домаће иновације на EUROASIA Форуму у Пекингу

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

У оквиру тзв.„Belt and Road“ иницијативе у Пекингу је од 21-22. септембра одржана Конференција о интелектуалној својини на којој је учествовала и вишечлана делгација из Србије. Скупу је присуствовало више од 300 учесника, међу којима и 120 гостију из око 50 земаља, а Универзитет у Београду су представљали директор Центра за Трансфер Технологије др Недељко Милосављевић, чланови ЕЕН конзорцијума Србије из Иновационог центра Машинског факултета у Београду (ИЦМФ), др Снежана Кирин и проф. Александар Седмак.

Централне теме скупа биле су: Иновациони „погон“: људи, мреже и интернационализација; Академски трансфер технологе и сарадња у области иновација у оквиру „Belt and Road“ иницијативе; „Belt and Road“ повезивање Еуроазије; Развој кластера и могућности сарадње науке, технологије и иновација; Сарадња у истраживању, развоју и иновацији – стварање врхунских светских регија; Техно-паркови, Инкубатори – сарадња и будући развој И „Еколошка“ изградња међународног трансфера технологија, иновација и предузетништва.

У секцији “Напредних Технологија”, представници Иновационог центра Машинског факултета су представили иновативне технологе фирме „ДЦ90“ (сеизмички пригушивачи за грађевинарство) и Института Винча (Електронска станица за струјно-напоснку карактеризацију горивих ћелија снаге до 80 W).

Учешће на једном овако значајном скупу, који је окупио представнике интерконтиненталних компанија, водећих светских универзитета, научних института и надлежних државних институција најјачих универзитета, обезбедило је видљивост не само Универзитета у Београду, него и домаћих технологија, што је у великој мери допринело и успостављању контакта са представницима светске привреде.

(Извор: Машински факултет)

Приступно предавање, др Жарко Мишковић

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Комисија за припрему реферата по расписаном конкурсу за избор једног доцента за ужу научну област Опште машинске конструкције, односно Комисија за оцену приступног предавања, у саставу:

  • др Радивоје Митровић, редовни професор,
  • др Божидар Росић, редовни професор,
  • др Синиша Кузмановић, ред. проф., Универзитет у Новом Саду – Факултет техничких наука,

у складу са Правилником о извођењу приступног предавања при избору у звање наставника на Машинском факултету Универзитета у Београду, заказује приступно предавање кандидату др Жарку Мишковићу, дипл. инж. маш., дана 30.10.2017. године, са почетком у 14 часова, у амфитеатру А на Машинском факултету, са темом „Спојеви вратила и главчина“.

Академија наука НР Кине заинтересована за сарадњу са истраживачима МФ

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Професор др Александар Седмак, редовни професор на Катедри за технологију материјала Машинског факултета у Београду био је гост Института за механику Кинеске академије наука, где је одржао предавање по позиву на тему “Нелинеарна механика лома”.

У оквиру посете било је речи и о сарадњи Машинског факултета са овом водећом научноистраживачком институцијом у Кини, а том приликом успостављени су контакти са лабораторијама за ласере, карактеризацију материјала и експерименталну механику лома.

Професора Седмака угостио је и проф. Хонг, главни и одговорни уредник водећег светског часописа у области механике лома – Fatigue i Fracture of Engineering Materials and Structures, који га је позвао да напише уводни, тј. прегледни рад на тему Computational Fracture Mechanics – from early efforts to recent developments.

(Извор: Машински факултет)

Проф. Н. Дуић и проф. Н. Рајковић о одрживим енергетским системима и паметним енергетским мрежама

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Фото: Pixabay.com

Поводом предстојеће 3. СДЕWЕС конференције која ће бити одржана од 30. јуна до 03. јула 2018. године у Новом Саду, проф. Невен Дуић и проф. Никола Рајаковић одржаће гостујуће предавање на Машинском факултету у Београду на тему “Одрживи енергетски системи са фокусом на инфраструктуру паметних енергетских мрежа. Предавање је најављено за уторак, 24. Октобар, у 13.00 часова у сали 211 (Свечана сала МФ).

Инфраструктура паметних енергетских мрежа као суперпозиција комуникационих и информационих технологија на постојећу електроенергетску мрежу представља веома важан концепт у решавању изазова одрживог развоја у домену постојећих енергетских система. Познато је да постојећи изазови одрживог развоја у погледу снабдевања енергијом, водом и храном могу бити решени коришћењем унапређених постојећих технологија а одговор на питање на који начин и конкретизација овог решења биће резултат енергетског планирања и све сложенијих модела који се при томе користе. Оптимална решења обухватају више различитих сектора што доприноси искоришћењу могућих синергетских ефеката.

О предавачима

Проф. Невен Дуић, редовни професор на Свеучилишту у Загребу, Факултет Стројарства и Бродоградње, где држи наставу на предметима енергетског планирања, политике и економије од 2001. године. Члан је међународног научног одбора конференције СДЕWЕС од 2003. године. Помоћни је уредник часописа Energy Conversion and Management, Energy, Applied Energy i домаћег Thermal Science. Поље његовог научног интересовања су енергетско планирање, енергетски системи са високим учешћем обновљивих извора енергије, одрживе енергетске заједнице, климатске промене и друге.

Проф. Никола Рајаковић, редовни професор на Универзитету у Београду, Електротехнички факултет, са деценијским академским али и практичним искуством у пословима електропривреде и енергетске политике. Аутор је уџбеника из области Анализе електроенергетских система и Дистрибутивних и индустријских мрежа. Кроз бројне међународне и националне пројекте од 2011. фокусиран је на паметне енергетске мреже, опрему и инфраструктуру као могућност привредног развоја Републике Србије.

Докторска дисертација на увид јавности

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Докторска дисертација и реферат Комисије о урађеној докторској дисертацији

„НУМЕРИЧКО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ДИЈАГНОСТИКА ПОНАШАЊА ИЗВИЈАЊА СТРУКТУРНИХ ЕЛЕМЕНАТА (Numerical and experimental diagnostics of buckling structural element behavior)“ докторанда NOUREDDINE ALHADI ALI TOUMI, дипл. инж. маш.

налазе се у Библиотеци Машинског факултета на увиду јавности 30 дана.

Београд, 20.10.2017. год.