Дани подршке бруцошима Универзитета у Београду

Универзитет у Београду, 22. октобра до 22. децембра 2018. на различитим факултетима и у ректорату Универзитета у Београду, организује програм „Дани подршке бруцошима“.
Циљ је да подржи студенте прве године у сналажењу на факултету, прилагођавању и организовању у складу са новим обавезама, као и да их упозна са системима подршке које могу користити током студирања.
Више о овом догађају можете погледати у прилогу.

Ко су господари времена – Трибина ИФБ

О појму времена – последној “нерешеној” мистерији модерне науке – биће речи на трибини, коју у четвртак, 18. октобра у 19 часова, у Великој Сали Студентског културног центра, организује Институт за физику.

Ко су господари времена – прва је у низу научнопопуларних трибина које се од ове јесени, у оквиру иницијативе Наука кроз приче, поново организују у СКЦ-у.

Најновија књига угледног италијанског физичара Карла Ровелија “Тхе Ордер оф Тиме” изазивала је пажњу читалаца широм света, а аутор већ носи надимак нови Хокинг. Кроз занимљива размишљања о времену, Ровели открива запостављену тајну – да је време последња велика нерешена мистерија савремене науке.

Да ли физичари данас другачије схватају време него у прошлости? Шта је време у филозофији? Да ли је време само психолошка илузија, шта је његова топологија, шта метрика и како гледамо у прошлост и у будућност? Шта је време у модерној науци? Шта је време за вас?

О овој теми говоре: Др Александар Богојевић, физичар, директор Института за физику у Београду,  Др Милош Арсенијевић, филозоф и аутор више књига о времену, Филозофски факултет Универзитета у Београду, Др Софија Стефановић, археолошкиња и добитница првог ЕРЦ гранта у Србији, Биосенс институт у Новом Саду, Др Оливер Тошковић, психолог, Лабораторија за експерименталну психологију у Београду. Модератор трибине је Слободан Бубњевић, коуредник Науке кроз приче.

О ТЕМИ ТРИБИНЕ

Презентација Јапанског друштва за промоцију науке и fellowship програма

Госпођа Tomoko Deguchi из Јапанског друштва за промоцију науке (JSPS), одржаће презентацију на Машинском факултету, где ће говорити о активностима и програмима тог друштва, као и могућностима и условима за добијање стипендија (fellowship програм) за докторанте, постдокторанте, истраживаче и наставнике Универзитета у Београду.

Презентација ће бити одржана у среду, 10. октобра у 11 часова, у сали 514 на V спрату.

Детаљније информације о JSPS можете погледати на https://www.jsps.go.jp/english/index.html

MAHLE Filtersysteme Austria GmbH – Позив студентима за праксе и запослење

Фирма MAHLE Filtersysteme Austria GmbН, водећи светски развојни партнер у аутомобилској и моторној индустрији, представиће студентима из Србије свој бренд на сајму запошљавања „Career Days 2018“, који ће се одржати у петак, 19. октобра у београдском хотелу „Зира“ од 10:00 до 18:00 часова.

Тим поводом,  ова фирма позива све заинтересоване студенте и апсолвенте да посете штанд број 20 и упознају се са њиховим HR стручњацима који ће ин информисати о могућностима праксе и запошљавања у MAHLE Filtersysteme.

„Радујемо се када наши запослени имају циљеве. А Ви? Да ли сте спремни да се развијате са својим радним задацима? Као водећи светски развојни партнер у аутомобилској и моторној индустрији нудимо нашим познатим купцима технолошки иновативна решења. А Вама нудимо сјајан старт у каријери.

Било да сте ученик, студент, радник, специјалиста или менаџер у области истраживања и развоја, производње, квалитета, куповине или контролинга – очекује Вас код нас широк спектар  могућности за почетак каријере. У тим областима можете преузети одговорне задатке у јаким пројектним тимовима – чак и на међународном нивоу. Поред узбудљивих изазова нудимо Вам  и индивидуалну подршку и додатне предности. Стога нека Ваш пут буде фирма MAHLE“, наводи се, између осталог, у позиву ове аустријске фирме.

Фирма MAHLE тренутно нуди праксу за следеће позиције:

индустирјски инжињеринг ( пројектни менаџмент)

сервисирање и одржавање ( управљање резервним дијеловима)

сервисирање и одржавање ( планирање)

Уколико сте заинтересовани за запослење  MAHLE нуди следеће позиције:

инжењер – мерна техника / ИТ координатор – развој производа

развојни инжењер – дизајн

електричар

развојни инжењер

пројект менаџер ОЕС

Све додатне информације сазнаћете током представљања фирме  на Career Days 2018 у Београду.

 

 

Уводна предавања за студенте прве године ОАС уписане у шк. 2018/2019.г.

Обавештавају се студенти прве године ОАС уписане у шк. 2018/2019.г., да ће се у периоду од 17.09. – 21.09.2018.г. обавити уводна предавања из предмета Математике и Физике.
У понедељак 17.09.2018.г скуп свих студената је у Великом амфитеатру у 9:00 часова када ће им се обратити Декан, проф. др Радивоје Митровић.
Након обраћања Декана, следи наставак реализације наставе према распореду у прилогу сходно објављеним списковима студената по сменама.

Прилог: Распоред

Приступна предавања

Комисија за припрему реферата по расписаном конкурсу за избор једног доцента за ужу научну област Математика, односно Комисија за оцену приступног предавања, у саставу:

 • др Миодраг Спалевић, редовни професор – председник Комисије
 • др Александар Пејчев, ванредни професор
 • др Марија Станић ред. проф., Природно-математички факултет, Универзитет у Крагујевцу,
  у складу са Правилником о извођењу приступног предавања при избору у звање наставника на Машинском факултету Универзитета у Београду, заказује приступно предавање дана 14.09.2018. године, у учионици 457 на Машинском факултету, са темом „Реалне функције више реалних независно променљивих“, следећим кандидатима:
 • др Душану Ђукићу, дипл. математичару, са почетком у 10 часова,
 • др Дејану Ћебићу, дипл. математичару – математика финансија, са почетком у 11 часова.

Гост МФ: Проф. Хидејуки Канемацу, Национални институт за технологије, Сузука Колеџ, Јапан

Проф. Хидејуки Канемацу (Hideyuki Kanematsu) са Националног института за технологије на Сузука Колеџу у Јапану почетком септембра долази у посету Машинском факултету, где ће одржати предавање – семинар на тему  «Биофилмови и наука о материјалима». Предавање је заказано за уторак, 4. септембар са почетком у 12.00 у Свечаној сали 211/2. Организатор предавања је Катедра за технологију материјала МФ. 

Проф. Канемацу је декан Депртмана за науку о материјалима и инежењерство на Националном институту за технологије, а у  периоду од 2014 до 2018 год. је био на функцији заменика председника те научне установе.

Током предавања биће речи о најсавременијим истраживањима у области биофилмова и биолошке корозије материјала и њиховој примени у широком спектру научних и инжењерских дисциплина: наука о материјалима, технологија материјала, машинство, металургија и технологија, наука о корозији, корозиони инжењеринг. Проф. Канемацу ће такође представити и активности Департмана за науку о материјалима и инжењерство.

Предавање је добра прилика да се заинтересовани истраживачи са Машинског факултета, као и других техничких факултета и института Универзитета у Београду, који се баве фундаменталним и апликативним истраживањима у областима науке о материјалима, корозије и инжењерства материјала упознају са могућностима сарадње са Националним институтом за технологије при Сузука Колеџу.

Кратка биографија проф. Хидејуки Канемацу

Dr. Hideyuki Kanematsu, FIMF (a Fellow of IMF) is a full professor in the Department of Materials Science and Engineering, at Suzuka National College of Technology, Suzuka, Mie, Japan. There, he is also a researcher in Materials Surface Science & Engineering. He holds a B.Eng. (1981), a M.Eng (1983) and a Ph.D in Materials Science and Engineering (1989) all from Nagoya University. He is a researcher in environmental materials science and engineering with focus in health & safety/environmental/sustainability/interfaces. He has published over 450 technical papers. He is the author/co-author of 17 books and the holder of 20 patents. He wrote a book entitled: „Biofilm and Materials Science“, (2015), Springer International. He is a member of ASM International, USA; The Minerals, Metals & Materials Society (TMS), USA; The Electrochemical Society (ECS), USA; American Chemical Society (ACS), USA; National Association for Surface Finishing (NASF), USA; The Institute of Metal Finishing (IMF), UK; The Japan Institute of Metals (JIM) and the Iron & Steel Institute of Japan (ISIJ). He has been one of the editorial board members for International Materials Review (IMR, Taylor & Francis) and also for the Transactions of Institute of Materials Finishing (Taylor & Francis) in these many years. He is selected for inclusion in 34th Edition of Marquis Who’s Who in the World (2017), Great Mind of The 21st Century, 2007/2008 Edition (A.B.I: American Biographical Institute, USA, March 2008). He also received the 2018 Albert Nelson Marquis Lifetime Achievement Award (2018).

Више информација о Проф. Хидејуки Канемацу:  https://researchmap.jp/hidekanematsu/?lang=english

Линк – књига „Biofilm and Materials Science“, Springer:  https://www.springer.com/gp/book/9783319145648

(Извор: Машински факултет)

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИСТУПНОМ ПРЕДАВАЊУ

Комисија за припрему реферата по расписаном конкурсу за избор једног доцента за уже научне области Теорија механизама и машина и Инжењерско цртање са нацртном геометријом, односно Комисија за оцену приступног предавања, у саставу:

 • др Бранислав Попконстантиновић, редовни професор –  председник Комисије,
 • др Драган Петровић, редовни професор,
 • др Зорана Јели, ванредни професор,
 • др Горан Шиниковић, ванредни професор,
 • др Љубица Миловић, ванр. проф., Технолошко-металуршки факултет,

у складу са Правилником о извођењу приступног предавања при избору у звање наставника на Машинском факултету Универзитета у Београду, заказује приступно предавање кандидату др Миши Стојићевићу, маст. инж. маш., дана 29.08.2018. године, са почетком у 10 часова, у сали 456 на Машинском факултету, са темом „Правила конструктивне геометрије“.

 

Business info group – Бесплатна радионица за студенте „Шта је вест, а шта је спин“

Business info group, издавач магазина „Нова економија“ организује бесплатне радионице за студенте на тему  „Зашто је важно да будете обавештени о томе шта је вест, а шта је спин“. Радионица ће бити одржана у суботу, 16. јуна од 11.30 до 13 часова у Коларчевој задужбини у Београду, сала Јосиф Панчић, Студентски трг 5. На трибини говоре, Маја Антић, новинарка ТВ Н1, Љубица Гојгић, ауторка емисије „Прави угао“ на РТВ Војводина и Биљана Степановић, уредница часописа „Нова економија“.

“Друмска Стрела” представља седмо возило

Формула Студент тим “Друмска Стрела” представиће своје седмо возило у понедељак, 11. јуна у 18 часова, на Машинском факултету у Београду.

И ове године, ново возило карактеришу напреднија техничка решења у односу на његове претходнике, те се тим нада успесима на предстојећим такмичењима у Италији и Чешкој. Потпуно нов аеро пакет, оптимизована конструкција шасије, модернији концепт ослањања, као и бројне иновације на пољу електронике и сензорике само су нека од побољшања, која ће бити представљена на Друмској Стрели 2018.

“Велики рад и залагање је иза нас, и сигурна сам да ће се то препознати у овом возилу. Сваки подтим унео је бројне иновације у својим областима које ће нам омогућити боље перформансе на стази али и додатне поене за инжењерски дизајн. Поносна сам на цео тим и напредак који смо сви заједно остварили током ове сезоне, не само на возилу већ и у начину функционисања самог тима.” каже Миљана Стојановић, вођа тима за сезону 2018.Она је позвала све  студенте Машинског факултета који су заинтересовани за овај пројекат да дођу на представљање, како би на најбољи могући начин добили увид у то како изгледа бити део Друмске Стреле и шта значи чланство у овом тиму.

Тим студената, који ове године броји 48 чланова са неколико факултета Београдског универзитета, сваке сезоне израђује ново возило са којим одлази на најпрестижнија светска инжењерска такмичења широм Европе. Друмску Стрелу основали су студенти Машинског и Факултета организационих наука у новембру 2010. године и од тада пут овог тима обележили су бројни успеси на Формула Студент такмичењима.

На представљању ће се осим чланова тима, њихових породица и пријатеља, наћи и донори тима и представници државних институција. Присутни ће имати прилику да се боље упознају са пројектом, да од чланова тима чују и виде како изгледа пут настанка једне формуле, али наравно и привилегију да први виде Друмску Стрелу 2018.

(Извор: Машински факултет)