Сајам запослења, пракси и стипендија испунио очекивања

Четврти по реду, Сајам запослења, пракси и стипендија, који је у среду, 24. априла, одржан на Машинском факултету у Београду, окупио је велики број студената машинства, али и њихове колеге за сродних техничко-технолошких факултета Универзитета у Београду и у потпуности оправдао очекивања организатора.

Ову манифестацију, чији је циљ умрежавање студената са компанијама којима недостаје инжењерски кадар, организовали су Студентски парламент и Савез студената Машинског факултета, уз велику подршку управе факултета.

На сајму је учествовало 11 компанија, међу којима су Грундфос, Ер Србија, Термовент, Еликсир група, Галеб група, Сименс енерџи, 14. Октобар, Крушик, BG Reklam, Wysslila, WE Engineering. Поред компанијa које су учествовале на претходном сајму у новембру прошле године, студентима су се представили и нови излагачи. Млади  академци су имали прилику да се на једном месту упознају с радом фирми из своје струке и детаљно информишу о праксама и пословима које су у понуди.

 

Манифестацију која се реализује у оквиру пројекта „Отворена врата“, званично је отворио декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, који је том приликом указао на значај одржавања оваквих догађаја, не само за студенте и Машински факултет, него и за потенцијалне послодавце.

Изразивши задовољство великим одизвом компанија-излагача, као и бројем заинтересованих студената који су посетили сајам, проф. Поповић се захвалио представницима привреде, који су, како је навео, пепознали значај и подржали ову  манифестацију.  „За Машински факултет је ова манифестација веома важна, а без ваше подршке, све оно што Машински факултет ради на школовању будућих инжењера, не би имало много смисла, јер коначни циљ процеса образовања јесте управо запослење“, истакао је проф. Поповић.

С тим у вези, додаје да је број компанија које сарађују са Машинским факултетом из године у годину све већи. „Малтене не прође ни једна недеља, а да немамо по неколико сусрета са представницима домаћих или страних компанија које послују у нашој земљи. То је свакако добро за сам факултет, као и за студенте који су последњих година веома тражени. Наш циљ је да тај тренд задржимо на једном добром нивоу и зато ћемо и у наредном периоду наставити заједно са вама да подржавамо ову активност наших студентских организација. То је свакако у обостраном интересу“, закључио је декан Машинског факултета.

Пристуне је поздравио и студент продекан Алекса Остојић, који се такође захвалио компанијама, спонзорима и партнерима који су подржали организацију овог догађаја. „Велики одзив компанија је  најбоља потврда да је Машински факултет препознат као партнер који школује стручне кадрове који су веома тражени на тржишту“, рекао је Остојић.

Како је оценио, сајам је испунио сва очекивања, о чему говори и чињеница да је међу излагачима и шест нових компанија. Најављујући пети, јубиларни сајам за новембар ове године, Остојић је изразио наду да ће број компанија-учесница, као и број заинтересованих студената бити још већи и да ће овај пројекат испунити своју мисију. „Манифестације као што је „Сајам запослења, пракси и стипендија“ омогућавају студентима и компанијама  да се непосредно повежу и остваре сарадњу кроз различите програме пракси и стипендирања, а самим тим се отвара и пут ка запослењу“, нагласио је Остојић.

Церемонија отварања сајма настављена је презентацијом компаније Грундфос, на којој су студентима представљени организациона структура, производни и развојни планови ове фирме, као и као и могућности које се пружају на професионалном плану, кроз стручну праксу и програме стипендирања.

Свечаном отварању 4. Сајма запослења, пракси и стипендија присуствовали су и продекан за наставу проф. др Марко Милош, продекан за научно-истраживачку делатност проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за међународну сарадњу проф. др Маја Тодоровић, продекан за финансиије, проф. др Александар Грбовић, председник Савета Машинског факултета, проф. др Драган Милковић, наставници и студенти Машинског факултета, као и представници компаниија учесница.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.