Софтверски алати у бродоградњи: За сигурну и ефикасну пловидбу

„Бинарно балансирање – испитивање стабилитета брода помоћу савремених рачунарских система” тема је предавања које је одржано у понедељак 15. априла 2024. године на Машинском факултету у Београду, у организацији Друштва бродограђевних инжењера и техничара (ДБИТ).

О значају стабилитета за бродограђевну индустрију, историјском развоју метода за процену стабилитета у току пловидбе, настанку и функционалности првих бродских рачунара, принципима прорачуна стабилитета у неоштећеном и оштећеном стању, као  и новим софтверским алатима за процену стабилитета,  говорио је инжењер бродоградње Никола Бундало из норвешко-српске компаније  „Coastdesign”, иначе дипломац Машинског факултета у Београду.

Тема предавања је изазвала велику пажњу стручне јавности у земљи и иностранству. О томе најбоље говори велика посећеност скупа, који је први пут у историји Друштва бродограђевих инежењра и техничара, организован у хибридном формату – делом уживо на Машинском факултету, а делом онлајн, путем интернета.  Према оцени организатора, овакав модел организације се показао веома практичним, јер је на тај начин великом броју колега омогућено да присуствује овом догађају.

На предавању је екслузивно представљен и новонастали софтвер за процену „Hydro”, развијен у компанији „Coastdesign”, а који би ускоро требало да се нађе на тржишту. Г. Бундало је објаснио принцип рада овог софтвера, приказао његове перформансе, као и кориснички интерфејс и неколико примера из праксе. Као звезда предавања, софтвер „Hydro” демонстрирао је способност прорачуна великог броја случајева крцања, у комбинацији са више критеријума стабилитета и то за изузетно кратко време. Ефикасност софтвера је пропраћена и естетски привлачним корисничким интерфејсом.

Предавање је одржано у оквиру редовног састанка ДБИТ-а, на којем је нови председник друштва, проф. др Никола Момчиловић са Катедре за бродоградњу, упознао чланове са текућим информацијама, новинама у раду Друштва, као и плановима у наредном периоду.

Како је навео, међународну активност друштва, кроз учешће у раду CEMT-а (Confederation of European Maritime Technology Societies ) и другим међународним организацијама, наставиће да обавља проф. др Милорад Моток, доскорашњи председник ДБИТ-а.

Једна од новина је увођење преноса ДБИТ-а уживо путем интернета. Креирана је и интерактивна мапа бродограђевих инжењера запослених у иностранству у коју су унете најновије информације. Такође, видљивост активности ДБИТ-а је  подигнута на већи ниво, кроз објаве на Линкдину , Фејсбуку  и секцији ДБИТ-а  на сајту Катедре за бродоградњу, за шта је заслужан доц. др Стефан Рудаковић.

Проф. Момичиловић је чланове информисао и о другим активностима значајним за рад друштва.  Како је навео, завршава се и база бродграђевних инжењера, коју је иницирао професор у пензији др Дејан Радојчић. На основу ове базе израдиће се статистика о члановима (који типови бродова су им од пословног интереса, којом врстом посла се баве и слично). На тај начин друштво ће имати више информација о структури активности својих чланова, а самим тим и домаће индустрије.

Скупу се обратио и проф. др Иван Божић, директор Алумни фондације Машинског факултета у Београду, којој припада и ДБИТ. Проф. Божић је информисао окупљене о текућим активностима ове организације, као и бенефитима које би у будућности могли да имају алумнисти Машинског факултета.

Успешној организацији предавања у великој мери допринеле су доц. др Ана Петровић, асистенткиња Инес Ивковић и студенткиња мастер студија Ивана Недељковић, а други, традиционално, „бродски” део састанка одржан је у интимнијој варијати „Кафане код Лојда“ у  близини Машинског факултета.

(Извор: Машински факултет, фото: М. Пантелић и И. Недељковић)

                 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.