Проф. др Владимир Поповић поново изабран за декана Машинског факултета

Професор др Владимир Поповић поново је изабран за декана Машинског факултета Универзитета у Београду, а као приоритет у новом мандату навео је наставак реформе факултета која је усмерена на иновирање студијских програма, унапређење научно-истраживачког рада и интензивирање међународне научне и привредне сарадње, кроз пројекте и у складу са новим технолошким изазовима.

Савет Машинског факултета је на седници одржаној у среду 24. априла једногласно подржао предлог Наставно-научног већа да проф. Поповић буде на челу Машинског факулета и у наредном мандатном периоду од три академске године, од 2024/2025. до 2026/2027. године. Претходно је на седници Наставно-научног већа проф. Поповић добио подршку чак 160 чланова Већа, од укупно њих 183 који су гласали. То је највећи број гласова које је један кандидат за декана добио у последњих неколико деценија на тајном гласању на Наставно-научном већу.

Ово је други пут да највиши органи управљања Машинског факултета бирају проф. Поповића за декана. Први мандат проф. Поповићу почео је 1. октобра 2021. године, а данашњом одлуком Савета Машинског факултета, други мандат започеће 1. октобра 2024. године.

Захваливши се на указаном поверењу, проф. Поповић је рекао да су у протекле три године активности Машинског факултета биле су усмерене на опремање и јачање лабораторијских капацитета, као и на ојачавање људских ресурса и развој научног подмлатка (примљена су 23 нова асистента у последње три године). Интензивно се радило и на повећању видљивости научно-истраживачког рада, успостављањем дигиталног репозиторијума научних резултата и публикација под називом Machinery, који броји више од 7.500 референци.

Посебан акценат је стављен на активности које имају за циљ да студенти кроз разне пројекте током студирања што више сарађују са домаћом и међународном научном и пословном заједницом и тако стекну што више практичних знања. Само у протеклих годину дана постписано је више од 250 уговора сарадње са привредом, а на јавним позивима Фонда за науку Републике Србије и Фонда за иновациону делатност остварени су завидни резултати и знатан напредак у односу на претходни период. Остварена је и богата међународна научна сарадња са водећим институцијама из  великог броја земаља. Интензивирана је активност и на међународним пројектима. Све то не би било могуће без тимског рада и велике улоге свих продекана, чланова Деканског колегијума.

Машинском факултету је продужена национална акредитација свих студијских програма на свим нивоима студија (уз изузетно високе оцене – просечно 9,92: у поређењу са 8,33 из 2017), како на српском тако и на енглеском језику, а продужена је и акредитација Британског краљевског друштва бродограђевиних инжењера, чиме је потврђен и међународни квалитет студија машинства.

„Величанствена Свечана академија, којом смо обележили 75 година Машинског факултета као самосталне високошколске установе, као и Монографија која је објављена поводом јубилеја, на најбољи начин показују место и улогу нашег факултета у друштву, али осликавају резултате рада и у претходне три године. Претходне године је обележило стабилно пословање, а 2023. је најуспешнија година у последње три деценије, повећан је приход од школарина, и што је још важније повећана је сарадња са привредом. У наредном периоду очекју нас многи изазови, који захтевају да им спремни кренемо у сусрет. Основни циљ коме тежимо свакако је стално подизање квалитета процеса и исхода образовања, чиме ћемо потврдити водећу националну позицију и наставити пут афирмације наше установе као регионалног лидера у образовању инжењера машинства.  Радићемо на унапређењу постојећих студијских програма, али и на развоју нових, у складу са потребама тржишта и развојем нових технологија. Наставићемо да јачамо лабораторијске и истраживачке капацитете и интензивирати активности на успостављању стратешког партнерства са водећим иностраним универзитетима, базираног на двосмерној сарадњи, укључујући и отварање према фондовима изван Европске Уније. Сарадња са привредом кроз квалитетније уређење те области и заједничко учествовање на што већем броју тендера остаје један од кључних приоритета и у наредном периоду. После три године управљања факултетом уверен сам да на њему постоје енергија, знање и елан за унапређење многих сегмената рада. Време у коме живимо је време инжењерства и то је чињеница која нам иде на руку. Задатак наше генерације професора и управе факултета је да све те могућности искористимо на прави начин. На то нас обавезују и два изузетна признања која смо добили 2023. године – Сретењски орден и Светосавска награда“, поручио је, између осталог, проф. Поповић.

(Извор: Машински факултет)

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.