Преузимање активационих кодова

Поштовани студенти,
своје активационе кодове може преузети на шалтеру број 3 Службе за студентске послове сваког радног дана од 10:00 до 14:30 часова (ИСКЉУЧИВО ЛИЧНО!).

Напомена – Пријава испита мањег блока за Конструктивну геометрију и графику као и за Енглески језик 1 је од 23.10. до 29.10.2017. до 24:00 часова и није могућа без активационог кода!!!!

Предаја уговора о финансирању за студенте ОАС и МАС

Због активности везаних око прославе дана Машинског факултета, предаја уговора о финансирању за студенте ОАС и МАС ће бити у периоду од 30.10. до 3.11.2017.год. Предаја уговора ће се вршити на шалтерима Службе за студентске послове сваког радног дана од 12:30 до 14:30 часова.

Сајам идеја “Хоризонт 2020” испунио очекивања

Сајам идеја Хоризонт 2020, који је ове године акценат ставио на нове материјале и нанотехнологије, одржан је 4. и 5.октобра на Машинском факултету у Београду. У оквиру сајма одржани су и пословни сусрети с циљем да се подстакне укључивање домаћих истраживача у европске програме истраживања и развоја.

Скуп су организовали Иновациони центар МФ, Центар за трансфер технологија Универзитета у Београду и Европска мрежа предузетништва, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС.

“Сајам идеја” отворио је помоћник ресорног министра, проф. др Виктор Недовић, а током дводневног скупа разматрана су два аспекта битна за добијање пројеката или примену научног резултата – финансирање (кроз националне програме, Хоризонт 2020 или инвеститоре) и потрага за партнерима. Када је реч о позиву Хоризонт 2020, фокус је био на развоју и иновацији, мада је било речи и о истраживањима.

На скупу је учествовало 85 учесника из земље и иностранства, а веома интресантна предавања одржали су, између осталих, господин Јерг Шерер (Jörg Scherer, EU IPR Helpdesk/шеф мреже амбасадора за Интелектуалну својину), госпођа Биљана Косановић (OpenAir projekt), и др Костас Хрисагис (dr Kostas Chrysagis, Siti univerzitet London & CERTH).

Учесницима су представљене и активности на повећњу видљивости истраживања у области материјала (доц. др Милош Ђукић), алтернативним изворима финансирања (др Недељко Милосављевић, ЦТТ), а велику пажњу привукла је и панел дискусија на тему “Утицај, иновације и питања интелектуалне својине у Хоризон 2020 пројектима”, на којој су учесници изнели своја запажања.

На „сајму идеја“ учествовали и чланови Секторске групе за материјале Европске мреже предузетништва и њихови клијенти, што је била добра прилика за размену идеја, директне сусрете са потенцијалним партнерима и успостављање нових контаката у области истраживања, трансфера технологија и бизниса.

(Извор: Машински факултет)

Домаће иновације на EUROASIA Форуму у Пекингу

У оквиру тзв.„Belt and Road“ иницијативе у Пекингу је од 21-22. септембра одржана Конференција о интелектуалној својини на којој је учествовала и вишечлана делгација из Србије. Скупу је присуствовало више од 300 учесника, међу којима и 120 гостију из око 50 земаља, а Универзитет у Београду су представљали директор Центра за Трансфер Технологије др Недељко Милосављевић, чланови ЕЕН конзорцијума Србије из Иновационог центра Машинског факултета у Београду (ИЦМФ), др Снежана Кирин и проф. Александар Седмак.

Централне теме скупа биле су: Иновациони „погон“: људи, мреже и интернационализација; Академски трансфер технологе и сарадња у области иновација у оквиру „Belt and Road“ иницијативе; „Belt and Road“ повезивање Еуроазије; Развој кластера и могућности сарадње науке, технологије и иновација; Сарадња у истраживању, развоју и иновацији – стварање врхунских светских регија; Техно-паркови, Инкубатори – сарадња и будући развој И „Еколошка“ изградња међународног трансфера технологија, иновација и предузетништва.

У секцији “Напредних Технологија”, представници Иновационог центра Машинског факултета су представили иновативне технологе фирме „ДЦ90“ (сеизмички пригушивачи за грађевинарство) и Института Винча (Електронска станица за струјно-напоснку карактеризацију горивих ћелија снаге до 80 W).

Учешће на једном овако значајном скупу, који је окупио представнике интерконтиненталних компанија, водећих светских универзитета, научних института и надлежних државних институција најјачих универзитета, обезбедило је видљивост не само Универзитета у Београду, него и домаћих технологија, што је у великој мери допринело и успостављању контакта са представницима светске привреде.

(Извор: Машински факултет)

Приступно предавање, др Жарко Мишковић

Комисија за припрему реферата по расписаном конкурсу за избор једног доцента за ужу научну област Опште машинске конструкције, односно Комисија за оцену приступног предавања, у саставу:

  • др Радивоје Митровић, редовни професор,
  • др Божидар Росић, редовни професор,
  • др Синиша Кузмановић, ред. проф., Универзитет у Новом Саду – Факултет техничких наука,

у складу са Правилником о извођењу приступног предавања при избору у звање наставника на Машинском факултету Универзитета у Београду, заказује приступно предавање кандидату др Жарку Мишковићу, дипл. инж. маш., дана 30.10.2017. године, са почетком у 14 часова, у амфитеатру А на Машинском факултету, са темом „Спојеви вратила и главчина“.

Академија наука НР Кине заинтересована за сарадњу са истраживачима МФ

Професор др Александар Седмак, редовни професор на Катедри за технологију материјала Машинског факултета у Београду био је гост Института за механику Кинеске академије наука, где је одржао предавање по позиву на тему “Нелинеарна механика лома”.

У оквиру посете било је речи и о сарадњи Машинског факултета са овом водећом научноистраживачком институцијом у Кини, а том приликом успостављени су контакти са лабораторијама за ласере, карактеризацију материјала и експерименталну механику лома.

Професора Седмака угостио је и проф. Хонг, главни и одговорни уредник водећег светског часописа у области механике лома – Fatigue i Fracture of Engineering Materials and Structures, који га је позвао да напише уводни, тј. прегледни рад на тему Computational Fracture Mechanics – from early efforts to recent developments.

(Извор: Машински факултет)

Проф. Н. Дуић и проф. Н. Рајковић о одрживим енергетским системима и паметним енергетским мрежама

Фото: Pixabay.com

Поводом предстојеће 3. СДЕWЕС конференције која ће бити одржана од 30. јуна до 03. јула 2018. године у Новом Саду, проф. Невен Дуић и проф. Никола Рајаковић одржаће гостујуће предавање на Машинском факултету у Београду на тему “Одрживи енергетски системи са фокусом на инфраструктуру паметних енергетских мрежа. Предавање је најављено за уторак, 24. Октобар, у 13.00 часова у сали 211 (Свечана сала МФ).

Инфраструктура паметних енергетских мрежа као суперпозиција комуникационих и информационих технологија на постојећу електроенергетску мрежу представља веома важан концепт у решавању изазова одрживог развоја у домену постојећих енергетских система. Познато је да постојећи изазови одрживог развоја у погледу снабдевања енергијом, водом и храном могу бити решени коришћењем унапређених постојећих технологија а одговор на питање на који начин и конкретизација овог решења биће резултат енергетског планирања и све сложенијих модела који се при томе користе. Оптимална решења обухватају више различитих сектора што доприноси искоришћењу могућих синергетских ефеката.

О предавачима

Проф. Невен Дуић, редовни професор на Свеучилишту у Загребу, Факултет Стројарства и Бродоградње, где држи наставу на предметима енергетског планирања, политике и економије од 2001. године. Члан је међународног научног одбора конференције СДЕWЕС од 2003. године. Помоћни је уредник часописа Energy Conversion and Management, Energy, Applied Energy i домаћег Thermal Science. Поље његовог научног интересовања су енергетско планирање, енергетски системи са високим учешћем обновљивих извора енергије, одрживе енергетске заједнице, климатске промене и друге.

Проф. Никола Рајаковић, редовни професор на Универзитету у Београду, Електротехнички факултет, са деценијским академским али и практичним искуством у пословима електропривреде и енергетске политике. Аутор је уџбеника из области Анализе електроенергетских система и Дистрибутивних и индустријских мрежа. Кроз бројне међународне и националне пројекте од 2011. фокусиран је на паметне енергетске мреже, опрему и инфраструктуру као могућност привредног развоја Републике Србије.

Упис на МАС и ДАС

Продужава се рок за упис у другом конкурсном року за МАС и ДАС до 24.10. 2017. год. Упис ће се обавити у терминима од 12:30 до 14:30 часова, на шалтерима 4 и 6 Службе за студентска питања.

Докторска дисертација на увид јавности

Докторска дисертација и реферат Комисије о урађеној докторској дисертацији

„НУМЕРИЧКО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ДИЈАГНОСТИКА ПОНАШАЊА ИЗВИЈАЊА СТРУКТУРНИХ ЕЛЕМЕНАТА (Numerical and experimental diagnostics of buckling structural element behavior)“ докторанда NOUREDDINE ALHADI ALI TOUMI, дипл. инж. маш.

налазе се у Библиотеци Машинског факултета на увиду јавности 30 дана.

Београд, 20.10.2017. год.