ДАС : Признавање испита и формирање уговора о финансирању

  • Позивају се студенти ДАС који су школској 2017/2018 години у статусу уписa на ДАС, као магистри техничких наука, на састанак који ће се одржати на Машинском факултету у сали 104 у четвртак 30.11.2017. године у 15:30 сати.
  • Позивају се студенти ДАС који су школској 2017/2018 години у статусу испис-упис, на састанак који ће се одржати на Машинском факултету у сали 104 у четвртак 30.11.2017. године у 15:00 сати.

Тема састанка: Признавање испита и формирање уговора о финансирању.

Друмска стрела прославила седми рођендан

Друмска стрела, први Формула Студент тим у Србији, прославила је свој седми рођендан, а свечаности су присуствовали бројни угледи гости, представници Универзитета у Београду, спонзори и пријатељи тима, садашњи и ранији чланови…

Све је почело 2010. године, када је 12-оро студената Машинског факултета и ФОН-а, сазнало за Формула студент такмичење и пожелело да и сами направе возило са којим би учествовали на том престижном такмичењу младих инжењера. Већ 2011. године на такмичењу у класи II у Силверстону, у Великој Британији, освојили су треће место за идејни концепт возила. У сезони 2012, тим Друмска Стрела је имао готову формулу, а директори великих ауто компанија који су пратили такмичења у Италији и В.Британији били су импресионирани чињеницом да је један мали тим из Србије, без такмичарског искуства, успео да, за само годину дана, од идејног концепта направи готову формулу.

Из године у годину тим је бројчано јачао, настајале су нове формуле, а млади ентузијасти окупљени око пројекта „Друмска стрела“ задавали су себи све захтевније циљеве. Данас тим броји више од 50 чланова са девет факултета Универзитета у Београду – Машинског, Електротехничког, Саобраћајног, Физичког, Економског и Шурмарског факултета, Факултета организационих наука И Факултета примењених уметности.

Проф. Митровић: Друмска стрела је наш понос

Ако постоји нешто на шта можемо сви да будемо поносни, не само на Машинском факултету, него и целом Универзитету у Београду, онда је то свакако тим „Друмска стрела“, истакао је, поздрављајући бројне званице, проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета. Ови млади људи, како је рекао, завређују посебну пажњу, не само због чињенице да су окупљени око идеје да своја знања, која се стекли током студија, унапреде кроз пројектовање и израду једног реалног производа,  него пре свега,  што упркос скромним условима у којима раде, постижу сјајне резултате на међународним такмичењима на којима учествују. Свака генерација „Друмске стреле“, од оснивача тима до данас, уносила је неку нову иновацију у возило које развијају. Уверен сам да ће овај тим младих људи, уз подршку свих нас са Универзитета у Београду и донатора који су одавно у том студентском пројекту препознали активност важну за развој високог образовања у Србији, правити одлична возила и низ других ствари које су предмет врло строгих критеријума Формула студент такмичења, закључио је проф. Митровић.

Сезона 2017: Ново возило, бројне иновације и нова организација тима 

Прослава рођендана Друмске стреле била је прилика за подсећање на резултате остварене током протекле године, али и најаву нових планова и циљева за сезону 2018. Током сезоне 2017 радили смо на развоју возила са најоптималнијим технолошким решењима до сада, али и на побољшању организације самог тима, рекао је Страхиња Здравковић, вођа тима за протеклу годину. Направљена је нова организациона структура тима, подтимови су реорганизовани,  а рађено је и на одрживости пројекта, плановима за наредне сезоне и бржој едукацији нових чланова и њиховом укључивању у  пројекат. Када је реч о возилу, најзначајнија побошања  урађена су на систему ослањања и ергономији возача. Маса возила је смањена, а тежиште спуштено. Развијена је и сопствена радио-комуникација, уведене су измене на аеро пакету и проширена је употреба 3Д штампаних делова. Што је најважније, додао је он, возило смо завршили и представили много раније, што нам је омогућило додатно време за тестирања. Поред тога, претходну сезону је обележио и развој формуле на електро погон.

Сећање на проф. Александра Вега

Све то, не би могло да буде остварено да није  било подршке факултета, Универзитета у Београду  и донатора који су свих ових седам година подржавали Друмску стрелу и помогли тиму да истраје у том пројекту. Изнад свега, нагласио је Страхиња, велику захвалност дугујемо и нашем преминулом ментору, проф. др Александру Вегу којег ћемо памтити као великог пријатеља и човека који је несебично преносио знање студентима и са великим ентузијазмом прилазио овом пројекту. У знак захвалности за све што је учинио за Друмску стрелу и уз обећање да ће тим наставити да ради на даљем унапређењу  пројекта, члановима породице проф. Вега уручена је посебна захвалница Формула студент тима.

Планови за сезону 2018

Представљајући планове за наредну сезону, вођа тима за 2018, Миљана Стојановић је рекла да тим увелико ради и да је пројектовање новог возила при крају. Планирамо да ново возило завршимо до априла наредне године, како бисмо имали довољно времена да га тестирамо и што више побољшамо његову поузданост. Тренутно се припремамо И за квалификационе тестове за такмичења која нас очекују у сезони 2018, рекла је Миљана и представила новог ментора тима, проф. др Марка Милоша.

Проф. Милош: Велика је част бити  ментор овим сјајним младим људима 

Изузетна ми је част да будем ментор овим сјајним младим људима који, што би се рекло, ничим изазвани, раде један фантастичан посао и који су, на шта сам као члан МФ посебно поносан, постали бренд не само Универзитета у Београду, него и целе Србије, рекао је проф. Милош. Захваливши се спонзорима на досадашњој подршци коју су пружили тиму, он је изразио наду да ће та сарадња бити настављена и убудуће. Оно што као нови ментор Друмске стреле могу да обећам јесте то да ћемо се трудити да својим будућим успесима оправдамо све оно што сте уложили у нас, закључио је на крају проф. Милош.

На крају свечаности уручене су захвалнице спонзорима и пријатељима Формула студент тима, између осталих Универзитету у Београду, Технолошко-металуршки факултету, Ауто-мото савезу Србије, компанијама Robert Bosch, Бест ауто, ZF Friedrichshafen AG, Лабораторија ЦИАХ, МЦ ауто центар, Београдском сајаму, Микроелектроници, Карен текстилу и другима.

(Извор: Машински факултет)

Недеља Bosch-a на МФ: Студенти Модула за ИИЕ набоље решили студију случаја   

Студенти МФ са Модула за индустријско инжењерство победили су на интерном такмичењу у решавању студије случаја на тему:  „Решење проблема мешања материјала на HS (holding spring) станици“. Своје решење представиће професорима и колегама у четвртак, 30. новембра, у сали 417, у 12 сати.

Такмичење је одржано почетком новембра у оквиру недеље компаније Robert Bosch d.o.o на Машинском факултету, а у надметању су учествовала четири студентска тима са различитих модула – индустријског инжењерства, производног и прехрамбеног инжењерство и термотехнике.

Сваки тим је имао задатак да кроз тимски рад представи најбоље решење, а победу су однели студенти са модула Индустријско инжењерство. Њихово техничко решење, које су израдили комбинацијом знања стечених током ОАС и алата и метода које изучавају на катедри, на набољи начин је потврдило квалитет образовања инжењера на Машинском факултету у Београду.

Компанија Robert Bosch победничком тиму пружа могућност за праксу и евентуално запослење у својој фабрици у Пећинцима.  Студенти ће већ почетком децембра обићи погоне те фабрике, где ће имати прилику да се ближе упознају са производним програмом и начином рада компаније.

Поред такмичења, током недеље Bosch-а на МФ организована су и  предавања о актуелним темама из различитих области машинства.

(Извор: Машински факултет)

 

Комеморативна седница посвећена проф. др Димитрију Вороњецу

Комеморативна седница посвећена проф. др Димитрију Вороњецу (1936 – 2017), истакнутом професору Машинског факултета Универзитета у Београду, некадашњем шефу Катедре за термомеханику и продекану за наставу (1985-1989), биће одржана, у четвртак 30. новембра у 11.30 у Свечаној сали 211/II.  

О професору Димитрију К. Вороњецу

Хумболтов стипендиста, проф. Димитрије Вороњец, био је професор и шеф Катедре за термотехнику МФ у Београду. На основним студијама предавао је Термодинамику и Термохемијске и биохемијске процесе и опрему, а на постидпломским студијама Теромодинамику сложених система и Термодинамичке методе оцене ефикасности апарата и уређаја. Осим у Београду, предавaо је и на Мaшинском факултету у Нишу, Крагујевцу, Краљеву, Подгорици.

Од укупно објављених 17 уџбеника, књига и монографија за област процесне технике (од којих је имала више издања у едицији МФ у Београду) посебно се издвајају: Технолошке операције, Хемијске реакције и реактори, Основе процесне хемије и Проблеми из термодинамике вишекомпонентних система и хемијске термодинамике.

Најзначјнији научни доприноси Д. Вороњеца везани су за неке специфичне области теоријске и примењене термодинамике, као што су комбиновани пренос топлоте и материје приликом конвективног сушења (са већим бројем техничких решења), аналогије приликом струјања, преноса топлоте и преноса материје, проблематика неких области термотехнике и термоенергетике са аспекта уштеде и рационалне потрошње енергије, као и неки проблеми термодинамике вишекомпонентних система и хемијске термодинамике.

(Извор: Машински факулет)

 

„Деда-Мраз у последњи час“ – Новогодишња представа за децу

Фото: Pixabay

Синдикат МФ, у сарадњи са Машинским факултетом и Иновационим центром МФ, и ове године је  припремио новогодишњу прославу и пакетиће за децу запослених на МФ. Програмом прославе, која ће бити одржана у недељу 17. децембра  у 14 часова у Амфитеатру А, предвиђено је извођење комичне, едукативне и инерактивне представе „Деда-Мраз у последњи час“, у организацији  Бобе Латиновић, првакиње позоришта „Бошко Буха“. Након тога Деда-Мраз ће деци уручити пакетиће уз фотографисање.

(Извор: Машински факултет)

Припремна настава за пријемни испит из математике шк. 2018/19

Припремна настава за пријемни испит из математике шк. 2018/19, почиње у суботу, 2.12.2017. г. а одржаваће се сваке суботе од 10 до 13 часова у сали 102. Фонд часова је 65, а цена 20.000 дин. у пет рата. Пријава кандидата за курс је на часу. Сви полазници припремне наставе добијају књигу: „Збирка задатака за припрему квалификационог испита за упис на Машински факултет у Београду

Матуранти Политехнике – Школе за нове технологије у посети МФ

Машински факултет у Београду угостио је ученике и наставнике Политехнике – Школе за нове технологије из Београда. Ова посета означила је почетак новог промотивног циклуса МФ, намењеног средњошколцима који у јуну наредне године намеравају да упишу факултет. Циљ је да се потенцијалним студентима приближи машинско инжењерство, које у условима савремених технолошких кретања, има нову димензију.

Поздрављајући госте, декан МФ, проф. др Радивоје Митровић је истакао да је циљ образовања на МФ школовање машинских инжењера који ће развијати нове производе И технологије, као базу развоја нове индустрије Србије, засноване на знању. Представљајући организациону структуру студија, он је указао да на МФ постоји три нивоа академских студија – основне, мастер и докторске студије, а студенти могу да се определе за 21 студијски програм којима су обухваћени сви сегменти машинског инжењерства. Од фундаменталних, као што је производно машинство, до примењиних попут биомедицинског инжењерства, дизајна у машинству и и МИТ-а (машинство И информационе технологије). У току су интензивни разговори да се и на основним академским студијама уведе смер – информационе технологије у машинству. Предлог новог студијског програма и друга потребна документација су спремни и сада следи низ процедура за акредитацију, нагласио је проф. Митровић.

Студијски програм МФ је усклађен са европским и светским стандардима и прати технолошки развој и захтеве тржишта за квалитетним стручњацима у области машинског инжењерства. У том смислу, наставио је, основни приоритети МФ су квалитет наставе, научног истраживања, међународне научне сарадње и сарадње с привредом. Последњих година пуно је урађено на побољшању и модернизацији наставе и опремању лабораторија, а максима “студент у центру учења” која важи у европском простору високог образовања важи и на Машинском факултету, рекао је проф. Митровић.

Машински факултет, подсетио је, има вишедеценијску традицију образовања инжењера чија је стручност препозната и ван граница Србије. О томе, како је рекао, најбоље говоре акредитације Британског краљевског друштва бродограђевних инжењера и немачке националне Агенције за акредитацију и проверу квалитета рада машинских факултета, због чега је дииплома МФ призната свуда у свету.

МФ пружа знање и вештине које прате развој технолошких иновација

Матуранте је поздравио и продекан за наставу МФ, проф. др Љубодраг Тановић који је истакао да је за сваког младог човека најважније да одабере професију кроз коју може да се оствари и професионално и лично. Међутим, додао је, класично машинство је данас све мање присутно, а развој технолошких иновација све више захтева мултидисиплинарни приступ инжењерству и тражи младе стручњаке који су отворени за нова знања не само из области за коју се школују, него и из других научних дисциплина. У том смислу, наставио је, Машински факултет је институција која својим студентима може да пружи знања и вештине који прате глобална технолошка кретања.

Осврнувши се на овогодишњи упис на МФ, проф. Тановић је поручио матурантима да не треба да их брине конкуренција, јер политика уписа на техничке факултете омогућава кандидатима да се пријаве на више факултета. Студенти који се определе за студије машинства, могу да буду сигурни да ће МФ учинити све да им помогне да факултет заврше у најкраћем року. Предузели смо одговарајуће кораке који бруцошима у великој мери омогућавају да се брже прилагоде новом начину учења. У складу с добром светском праксом, од прошле године саставни део наставног процеса су и уводна предавања из математике и физике и институција наставника- ментора чији је крајњи циљ ефикасније савлађивање градива, већа проходност и бољи успех на испитима. Овим новинама желимо да остваримо императив првог испитног рока и на тај начин период студирања сведемо на најмањи могући ниво, закључио је проф. Тановић.

 МФ организује припрему за полагање пријемног испита, а спрема и збирку задатака

Професор Марко Милош, председник Комисије за маркетинг МФ информисао је матуранте о предстојећем упису на факултет и организацији пријемног испита, који је, како је рекао, планиран за крај јуна. Према његовим речима, за средњошколце који планирају да упишу студије машинства биће организована припремна настава за полагање пријемног испита, а факултет ће припремити и пратећу збирку задатака из математике.

Гостима је приказан и кратак филм о Машинском факултету у продукцији РТС-а.  То је један од два филма РТС-а МФ који су у последње две године приказани у оквиру емисије „Кућа знања“,  што довољно говори о значају  и позицији  Машинског факултета као највеће и најстарије образовно-научне институције у Србији, нагласио је проф. Милош.

У наставку посете, матуранти су имали прилку  да обиђу и неке од лабораторија на Машинског факултета, аеротунел и упознају се са студентским пројектом Формула Студент „Друмска стрела“.

(Извор: Машински факултет)

Расподела места за дом

Расподела места за дом обавиће се у среду 29.11.2017.год. у сали 211 по следећем распореду:

  • ДЕВОЈКЕ у 9:00
  • МУШКАРЦИ (1 – 100) у 10:00
  • МУШКАРЦИ (101 – 209) у 12:00 часова

Обавезно понети личну карту и индекс

IAESTE – стручна пракса у иностранству

Расписан је IAESTE конкурс за стручну праксу и усавршавање у иностранству у току 2018. године. Конкурс траје до 15.12.2017. године. Више детаља, односно услове конкурса и „on-line“ пријаву можете пронаћи на сајту: www.iaeste.ac.rs и у прилогу.

НАПОМЕНА: За студенте који имају могућност да преко Студентских сервиса својих факултета обезбеде списак положених испита са оценама неће бити потребно да, приликом верификације пријаве у канцеларији IAESTE-a, достављају уверења о положеним испитима.

Хуманост студената МФ на делу – Свим срцем за Анастасију!

После вести да двадесетогодишња студенткиња Анастасија Гавриловић, води велику битку за живот и да је за њено лечење потребно више од 50 хиљада евра,  студенти МФ су одмах реаговали и прикључили се хуманитарној акцији коју су покренули колеге са Факултета безбедности.

Студентски парламент Машинског факултета је организовао хуманитарно караоке вече, симболичног назива „Да Анастасија поново плеше“, на којем је прикупљено 37.500 динара. Средства ће бити уплаћена  на наменски рачун за лечење ове младе девојке, којој је у мају дијагностикована акутна лимфобластна леукемија.

Анастасија је водила живот као и сви њени вршњаци – завршила је Земунску гимназију, музичку школу – клавирски одсек, била је успешан студент Факултета безбедности и заљубљена у музику и плес којим се професионално бави 6 година.

Данас се бори за живот. Тренутно се налази у Истанбулу где је очекује трансплантација коштане сржи и наставак лечења.

(Извор: Машински факултет)