Стручна посета студената компанији Југоимпорт СДПР

Више од четрдесет студената основних академских студија Машинског факултета у Београду који слушају неки од изборних предмета Катедрe за системе наоружања недавно је, у организацији компаније Југоимпорт СДПР, посетило Сталну изложбу наоружања и војне опреме у Никинцима.

Посета је започета садржајном презентацијом која је обухватила преглед богате историје предузећа, као и целокупне делатности компаније. Посебно је размотрена стратегија којом се приступа истраживању и развоју у овој компанији имајући у виду специфичности наменске индустрије. Представљени су најновији сложени борбени системи које Југоимпорт успешно развија и производи.

Студенти су показали велико интересовање и добили одговоре на бројна питања која се односе на истраживање, развој, производњу и испитивање наоружања и војне опреме, као и могућности развоја каријере у овој врло актуелној и динамичној грани машинства.

У наставку посете, млади академци су имали јединствену прилику да на једном месту сагледају практично целокупне потенцијале домаће одбрамбене индустрије. Кроз изузетно добро организовано и интерактивно вођење, будући инжењери су стекли увид у најновије производе у домену класичног и ракетног наоружања, борбених платформи, различитих типова муниције, заштитних средстава и остале опреме.

Посебно интересантан био је обилазак прототипске радионице и могућност да студенти непосредно виде системе као што су: самоходна топ-хаубица калибра 155 mm НОРА, вишенаменско оклопно возило точкаш формуле погона 8×8 Лазар и оклопно вишенамеско возило Милош.

Домаћин будућим машинским инжењерима био је г. Александар Стојановић, док је гђа Маријана Бајин допринела организацији ове врло успеле стручне екскурзије.

Југоимпорт СДПР и Катедра за системе наоружања имају вишегодишњу успешну сарадњу која се између осталог огледа и у стручним посетама студената које значајно доприносе њиховом образовању путем стицања практичних знања. Основне делатности Југоимпорт СДПР су спољнотговински промет, развој и производња наоружања и војне опреме. Компанија је интегратор целокупне одбрамбене индустрије Србије и током своје дуге пословне историје стекла је завидну репутацију на светском тржишту.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.