Докторска дисертација на увид јавности


Докторска дисертација и реферат Комисије о урађеној докторској дисертацији

„СИНТЕЗА АЛГОРИТАМА НАВИГАЦИЈЕ И ВОЂЕЊА ПРОЈЕКТИЛА ЗАСНОВАНИХ НА МАШИНСКОМ УЧЕЊУ (MISSILE GUIDANCE NAVIGATION AND CONTROL ALGORITHMS DESIGN BASED ON MACHINE LEARNING) “ докторанда  SAIF AL AMERI, MSc.

налазе се у Библиотеци Машинског факултета на увиду јавности 30 дана.

Београд,  28.12.2018. год.

Обавештење о приступном предавању

Комисија за припрему реферата по расписаном конкурсу за избор једног доцента за
ужу научну област Друштвено – економске науке, односно Комисија за оцену
приступног предавања, у саставу:

 • др Никола Дондур, редовни професор – председник Комисије
 • др Весна Спасојевић Бркић, редовни професор
 • др Жаклина Стојановић, ред. проф., Универзитет у Београду, Економски
  факултет,

у складу са Правилником о извођењу приступног предавања при избору у звање
наставника на Машинском факултету Универзитета у Београду, заказује приступно
предавање дана 10.01.2019. године, у сали 514 на Машинском факултету, са темом
„Економска оцена еколошких ефеката развојних пројеката“, следећим кандидатима:

 • др Соњи Јосиповић, маст. екон., са почетком у 12:00 часова,
 • др Саши Ралетић Јотановић, дипл. екон. – мастер, Маркетинг, са почетком
  у 13:30 часова,
 • др Зорану Катанићу, маст. екон., са почетком у 15:00 часова.

Стипендије Владе Француске 2019-2020

Као и сваке године, Амбасада Француске и Француски институт расписали су конкурс за стипендије Владе Француске за мастер 2 ниво и докторате у коменторству, за студије на француском или енглеском језику. Све области су заступљене. Студенти сами одлучују о избору студијског програма.

Сваке године око педесет студената искористи финансијску подршку Владе Француске за наставак студија у Француској.
Конкурс за стипендије 2019-2020. отворен је до 18. марта. 2019.

Студенти могу да конкуришу за разне програме стипендија:
– мастер 2-све области
– мастер 2-стипендија за бивше матуранте Математичке гимназије у Београду
– докторат у коменторству
– стипендија за Националну високу школу за лепу уметност (ЕНСБА).

Подношење кандидатура:

Француски институт у Србији, Змај Јовина 11, Београд
vesna.adamovic@institutfrancais.rs
Услови и критеријуми налазе се на сајтовима:
www.institutfrancais.rs
www.srbija.campusfrance.org
Пратите наше актуелности: facebook Campus France Serbie/Studirajte u Francuskoj

Пријава испита за јануарски испитни рок

Према Календару наставе пријава испита у јануарском испитном року школске 2018/2019.године обавиће се у периоду 24.12. – 28.12.2018.године.

Скреће се пажња студентима да неће моћи да приступе пријави испита у случајевима:

 1. Нису уписани у шк. 2018/2019 годину;
 2. Непотписане Изјавe о финансијском задужењу за текућу школску годину;
 3. Кашњења у плаћању рата школарине.

Информације о ратама, датумима доспећа и укупном стању дуга, студент може да прати на свом студентском сервису. У случају било каквог неслагања, студент може да се обратити службеницима на шалтерима службе за студентске послове.

Треба имати у виду да је потребно до 48 часова за обраду уплата, па то узмите у обзир и ваше уплате обавите на време.

Машински факултет добитник  Београдског победника

Машински факултет Универзитета у Београду добитник је овогодишње награде „Београдски победник“ за посебне заслуге за развој и унапређење привреде Београда, коју додељује Привредна комора Србије – Привредна комора Београда. На свечаности у Скупштини града, декану Машинског факултета, проф. др Радивоју Митровићу награду је уручио проф. др Драган Ђуричин.

Захвалвши се на награди, проф. Митровић је истакао да то признање представља још једну потврду јасно исказаног става Привредне коморе Београда да без врхунског знања и сопствене науке нема сопственог развоја.

„Уверени смо да ће Машински факултет, као део националног бренда који се зове  Универзитет у Београду, остати кључни генератор развоја Републике Србије и Града Београда. Наша мисија је школовање врхунских инжењера, а наша амбиција, да заједно са привредом Београда и Градом Београдом, од зграде у Улици Краљице Марије 16 направимо паметно здање и створимо условде да млади стручњаци, осим на стручно усавршавање, не одлазе у иностранство. На тај начин, стварајући један нови научно-технолошки парк на простору групације техничко-технолошких факултета обезбедићемо услове да сопствена знања претачемо у нове производе, технологије, методе испитивања и сл. Уверен сам да ћемо заједничким снагама задате циљеве и реализовати на корист свих грађана Србије и целог региона“, закључио је проф. Митровић.

Традиционалне годишње награде Привредне коморе Србије – Привредне коморе Београд „Београдски победник“, уручене су најбољим компанијама и појединцима за остварене резултате у овој години. Награде се додељују за резултате у привређивању, развоју и доприносу успешности београдске и српске привреде, а ове године награду „Београдски победник“ добило је шест компанија – ДМ, Нелт, Ball Pačkaging Europa, Гранд кафа, Servoteh и Светлост театар.

Годишња награда „Пословна лидерка године“ уручена је в.д.директорки Научно-технолошког парка у Београду Гордани Даниловић Грковић, док је награда „Пословни лидер године“ припала Слободану Петровићу, власнику породичне компаније Висарис. За посебне заслуге за развој и унапређење привреде Београда, поред Машинског факултета,  награду је добио и Аеродром „Никола Тесла, док је годишња награда „Повеља“ уручена Електротехничком и Грађевинском факултету.

В.д. директора Привредне коморе Београда Аца Поповић рекао је да је задатак Привредне коморе Београда да повеже државну управу, привреду и научну заједницу. Поздравио је одлуку државе о субвенционисању домаћих инвеститора, као и  настојање власти у Београду да промовише „паметан град“ и „зелени град“.„Суштина је да у тај посао укључимо домаће фирме“, рекао је Поповић, и додао да је предност Београда његов Универзитет за који каже да је неискоришћени потенцијал.

Награда „Београдски победник“ додељује се од 1985. године, а за 33 године добило је више од 200 привредних друштава и 80 предузетника, појединаца и институција.

(Извор: Машински факултет)

 

У сусрет дуалним студијама у Србији

Модел флексибилних дуалних студија био би најприхватљивије решење за Србију, јер би високошколске установе могле да га примењују на начин који њима највише одговара. Међутим, да би тај модел заживео непходно је дефинисати одговарајући правни оквир који ће омогућити увођење дуалног образовања  у високошколски систем Србије.  Зато, у цео процес  треба  буду укључене све заинересоване стране, односно  високошколске установе и ресорна министарства за просвету, привреду и рад и запошљавање, Савет за високо образовање РС, Национално акредитационо тело, Привредна комора Србије и Национална служба за запошљавање. Ово су главне поруке Дискусионог форума, који је на тему дуалног образовања у високом школству  одржан на Машинском факултету у Београду.  Скуп су, организовали  Универзитет Метрополитан и Машински факултет у Београду, као чланице конзорцијума Еразмус+DualEdu пројекта у Србији.

DualEdu je  пројекат који има за циљ увођење дуалног образовања у високошколски систем Србије. Конзорцијум пројекта чине универзитети у Београду, Крагујевцу, Новом саду и Новом Пазару, Универзитет Метрополитан, Висока школа електротехнике и рачунарства – Београд и компанија NI-CAT кластер из Ниша. Чланице из Србије су и Министарство просвете науке и технолошког развоја и Национални савет за високо образовање Републике Србије. Од страних партнера у пројекту учествују вусокошколске установе из  Француске, Шпаније, Аустрије и Пољске, као  и немачка компанија PowMio из Карлсруеа, док су 13 компанија придружени партнери.

После детаљног упознавања са искуствима дуалног образовања страних партнера у DualEdu пројекту, пројекти тим из Србије, дошао је до закључка да би флексибилни модел дуалних студија  омогућио, не само даљи развој универзитетског образовања, него и укупни економски развој земље који би био резултат директне сарадње науке и привреде, истакао је проф. др Ненад Зрнић, руководилац  тог Еразмус+ пројекта у Србији. Иначе, проф. Зрнић предаје на Машинском факултету у Београду и тренутно обавља функцију проректора за међународну сарадњу на Универзитету у Београду.

Предложени модел дуалних студија  представио је проф. др Драган Домазет, председник и ректор приватног Метрополитан универзитета из Београда. По овом моделу, како је рекао, високошколске установе би саме дефинисале свој модел дуалног образовања и сопственим ангажовањем оставаривале повезивање са заинтересованим компанијама, сходно локацијама на којима се налазе. С друге стране, Влада РС, МПНТР, НСВО, Национално акредитационо тело, Привредна комора Србије, Национална служба за запошљавање би у домену легислативе, подстицаја компанијама и акредетиционих стандарда подржале увођење оваквог начина образовања.

„Наш циљ је да формулишемо сопствену статегију дуалног образовања у високом школству и направимо правни оквир који ће бити најделотворнији и омогућити универзитетима и високим школама да се развијају и на потребе пословне заједнице одговоре на најбољи могући начин. После доношења Закона очекује нас тежи део посла – имплементација тих решења. То значи да ми као професори морамо да мењамо досадашњи приступ настави. Долазе нове генерације студената које очекују врхунска знања и компетенције“,  поручио је проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета.

У Србији се већ примењује Закон о дуалном образовању у средњим школама. Око 4000 средњошколаца похађа наставу по моделу дуалног образовања за 32 занимања, а пракса се обавља у 600 компанија. Овај вид образовања примењиваће се и на универзитетима и вишим школама од 2020. године. Министарство провете, науке и технолошког развоја РС, у сарадњи са академском заједницом и привредом, већ ради на изради нацрта Закона о дуалним студијама. У том смислу, истакнуто је, предложени модел флексибилних дуалних студија представља добру основу да се на трајан начин дефинише правни оквир за увођење дуалог образовања у високо школство Србије.

Организатори скупа позвали су све заинтересоване стране да својим предлозима допринесу креирању најбољег модела који ће се примењивати у Србији.

 

Конкурс за стипендирање студената завршне године ОАС и МАС

Фонд за младе таленте Републике Србије расписао је Конкурс за стипендирање студената завршне године основних и мастер академских студија. Конкурс је објављен на званичној интернет презентацији Министарства омладине и спорта www.mos.gov.rs и на званичној интернет презентацији Фонда за младе таленте Републике Србије www.fondzamladetalente.rs
Конкурс је отворен до 31.12.2018.г. Више о овом конкурсу можете погледати у прилогу.

Новогодишња хуманитарна пројекција филма „Јужни ветар“

Хуманитарном пројекцијом филма „Јужни ветар“, редитеља Милоша Аврамовића, са невероватним Милошем Биковићем, Драганом Бјелогрлићем и Небојшом Глоговцем у главним улогама, Студентски парламент Машинског факултета успешно завршава први циклус пројекта „Филмско вече на Машинцу“.

Пројекција филма „Јужни ветар“ најављена је за понедељак, 24. децембар са почетком у 19.30 у Амфитеатру А на Машинском факултету у Београду.

Овом пројекцијом, пројекат „Филмско вече на Машинцу“, поред промоције ваннаставних активности и подстицања креативног учења, добио је и хуманитарну димензију. Средстава прикупљена од улазница биће уложена у куповину новогодишњих пакетића за децу без родитељског старања и децу са Косова и Метохије.  Акцију студената Машинског факултета подржао је и сам редитељ филма Јужни ветар, господин Милош Аврамовић који се сагласио да се пројекција одржи у хуманитарне сврхе.

„Јужни ветар“ је узбудљиво филмско остварење, прича о београдском подземљу и организованом криминалу београдском подземљу. Осликава суштинску борбу између добра и зла. Истовремено, то је поучна прича упућена младима у Србији, испричана кроз испреплетане судбине њихових вршњака и свих оних, који су у жељи за бољим животом, направили погрешан избор.

После пројекције филма биће организован разговор са глумцима и редитељем.

Број карата је ограничен, а цена је 200 динара. Резервације на: 069 429 6 888 и 064 443 11 90.

Карте се могу преузети сваког радног дана од 13 до 15 часова у соби 001 Машинског факултета или на дан пројекције.

(Извор: Машински факултет)

Славним прецима у част – Свечана академија у част победе српске војске у Првом светском рату

„Хероји су само они велики духови који су умрли за највиши смисао о добру, а то је идеја за коју се боре њихови сународници.  Ово је најчешће идеал о отаџбини и вери“.  Овим речима, нашег великог писца и дипломате Јована Дучића, почела је Свечана академија у част 100-годишњице херојске победе српске војске у Великом рату, која је у четвртак 13. децембра 2018. год. одржана на Машинском факултету у Београду.

Свечаности су присуствовали представници Министарства одбране Републике Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, представници Српске православне цркве, професори и студенти Београдског универзитета и други бројни угледни гости.

Академија је почела интонирањем химне „Боже правде“, а присутне у препуној Свечаној сали Машинског факултета, поздравио је продекан за наставу, проф. др  Љубодраг Тановић. Он је поручио да је,  у тренутку када у свету постоје покушаји ревизије историјских чињеница о Првом светском рату, веома важно да се оживе сећања на хероје Великог рата .

„Ниједна друга земља није толико скупо платила своју слободу као Србија. Током рата, Србија је изгубила између 1.100.000 и 1.300.000 становника. Скоро 1/3 популације.  Међутим, и после 100 година Први светски рат као да није завршен. На бојном пољу историчара, чије су тезе неретко условљене и политичким интересима земаља из којих долазе, у току је  велика борба за ревизију чињеница о Великом рату. Наш народ се налази у самом центру те борбе. У том смислу, ова академија промовише нашу слободу везану за истину. Истину  да је српски народ, херојски народ, пун части и поноса. Народ који има будућност“, нагласио је проф. Тановић.

Изасланик Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић, архијерејски намесник београдски први и професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду пренео је организаторима Свечане академије благослов и најтоплије честитке Његове Светости.

„Његова Светост се радује, не само овим поводом, него и свим осталим активностима Машинског факултета у претходним деценијама, које су га неизбрисиво уписале на листу оних који се старају о националном и  верском интересу српског народа. У време када је национални индентитет разних народа, укључујући и наш, угрожен на различите начине, а најчешће афирмисањем заборава као метода односа ка прошлости, овакви скупови су драгоцени“, истакао је, између осталог, проф.  Вукашиновић.

Директор Војнофилмског центра Застава филма, потпуковник Горан Иконић изразио је захвалност Машинском факултету за труд  да, и поред редовних обавеза, обележи велики јубилеј и одужи се славним прецима .  Након поздравних речи, премијерно су приказани сегменти из филма „Загледани у вечност“ , који је у продукцији Застава филма урађен непосредно уочи облежавања 100-годишњице победе српске војске у Великом рату.

Славним прецима посебну почаст су дали млади професори и асистенти Машинског факултета.  Причама о првом броду српске војске, патролном-чамцу „Јадру“ из 1915. године и аустроугарској речној оклопњачи „Бодрогу“, ванредни професор,  др Игор Бачкалов са Катедре за бродоградњу је на сликовит начин приказао историјски развој српске речне флотиле од 1914. до 1918. године.  Асистент др Милош Марковић са Катедре за системе наоружања, говорио је о врстама и типовима наоружања које је током рата користила српска војска. О настанку и развоју ратног ваздухопловства у Србији, као и улози српске авијатике у пробоју Солунског фронта, говорила је  доц. др Јелена Сворцан са Катедре за ваздухопловство. Ванредни професор,  др Ђорђе Чантрак са Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе осврнуо се на развој науке о машинству на Великој школи, касније Универзитету у Београду, од 1873. годдине до,  и закључно са Великим ратом.

Организатори Свечане академије били су ван. проф. др Ђорђе Чантрак и истраживач сарадник Новица Јанковић.

У уметничком делу програма учествовали су Хор при храму Свети Ђорђе на Бановом Брду, којим је диритовала Емилија Милин, а чији је члан доцент Машинског факултета др Мирјана Стаменић, народни гуслар Ђорђије Копривица и глумци Лепомир Ивковић у улози Војводе Степе Степановића и Бошко Пулетић у улози Војводе Живојина Мишића. Програм су водили Миљана Војводић и глумац Стефан Ђоковић.

[su_box title=“Програм Свечане академије:“ box_color=“#f85c51″]

1. Хор „Свети Ђорђе“ – „Боже правде“

2. Обраћање продекана за наставу Машинског факултета проф. др Љ. Тановића

3. Обраћање изасланика Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја проф. др В. Вукашиновића

4. Обраћање директора Застава филма потпуковника Горана Иконића

5. Одломак из филма „Загледани у вечност“ у продукцији Застава филма

6. Предавање „Брод који је започео Велики рат и његова судбина“, ван. проф. др Игор Бачкалов

7. Предавање „Наоружање Српске војске у Првом светском рату“, асист. др Милош Марковић

8. „Битка на Церу“, глумци Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић

9. Предавање „Српско ваздухопловство у Првом светском рату „, доц. др Јелена Сворцан

10. Предавање „Страдални народ Српски са својим Техничким факултетом и машинским инжењерима у време ратова за ослобођење и уједињење“, ван. проф. др Ђорђе Чантрак

11. „Војвода Радомир Путник“, народни гуслар Ђорђије Копривица

12. „Мати и син“, Миљана Војводић 13. Хор „Свети Ђорђе“ – „Тамо далеко“

14. „Плава гробница“, глумац Стефан Ђоковић

15. „Српска војска на Крфу“, народни гуслар Ђорђије Копривица

16. „Солунски фронт“, глумци Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић 17. Хор „Свети Ђорђе“ – „Креће се лађа француска“

18. Хор „Свети Ђорђе“ – „Ој, Србијо, мила мати“. [/su_box]

др Франк Рине: Емерсон решења за расхладне системе

Уочи 49. КГХ конгреса, др. Франк Рине, директор развоја за расхладне системе и компоненте у компанији Емерсон, одржао је веома посећено предавање на Машинском факултету у Београду, под називом „Емерсон решења за расхладне системе“.

Скуп је отворио продекан за међународну сарадњу МФ, проф. др Предраг Елек, а предавању су присуствовали студенти прве и друге године мастер студија на Модулу за термотехнику, као и бројни гости из привреде.

Током предавања посебно је било речи о примени природних расхладних флуида – пропана и фреона А2Л групе, утицај таквих система на животну средину, као и сигурносни аспекти, с обзиром на запаљивост и експлозивност оваквих материја. Учеснике у дискусији је нарочито занимала перспектива оваквих расхладних машина и топлотних пумпи, као и њихова могућност дугорочне експлоатације.

Предавање је одржано у сарадњи са компанијом Емерсон,  а у оквиру наставних планова и програма на предметима из области расхладне технике како би се студентима приближила практична примена савремених технологија.

У склопу предавања, гости из привреде су имали прилику да обиђу Лабораторију за термотехнику и да се упознају са најновијом топлотном пумпом која користи пропан као расхладни флуид. Пумпа је, иначе, донација компаније Емерсон Машинском факултету.

(Извор: Машински факултет)