Стипендија немачке привреде др Зоран Ђинђић

Фондација др Зоран Ђинђић, у сарадњи са Одбором немачке привреде за источну Европу и немачким Министарством за економску сарадњу и развој шеснаесту годину заредом расписује конкурс за Програм стипендија немачке привреде Зоран Ђинђић.

Конкурс је намењен: студентима основних студија који су уписали 5. семестар у тренутку аплицирања; студентима мастер и докторских студија који су студије завршили након 1. јануара 2018. године.

У тренутку аплицирања, кандидати не би требало да буду старији од 29 година.

У оквиру програма, до 75 изабраних стипендиста из региона боравиће од јуна следеће године неколико месеци на пракси у најпознатијим немачким предузећима. Боравак у Немачкој омогућава им да се упознају са организацијом, пословним процесима и функционисањем великих и успешних немачких компанија, како би касније то знање и искуство пренели кроз своје будуће радно ангажовање и у Србију. Област студија треба имати фокус на економију, менаџмент, различите области инжињерства, журналистику и пољопривреду.

Докумементација за пријаву обухвата: CV (CV образац се налази на страници програма); мотивационо писмо; фотографију; скениран препис оцена на оригиналном језику; препис оцена преведен на енглески или немачки језик (превод не треба бити оверен од страног судског тумача); 2 писма препоруке.

Онлине пријава траје до уторка 13. новембра 2018. године до 13 часова. Детаљније информације о програму и пријави могу се наћи овде или на wеб адреси: https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/

Конкурс фондације Душан Павловић

Фондација Душан Павловић расписује К О Н К У Р С зa стипендирање два студента прве године мастер студија Машинског или сличног факултета.
Услови конкурса су:
• Просечна оцена основних студија већа од 8 (осам)
• Уписана прва година Мастер студија једног од следећих смерова:

• Процесна техника
• Термотехника
• Термоенергетика
• Аутоматско управљање
Стипендија се додељује за школску годину 2018/2019.
Уз пријаву приложити:
• Мотивационо писмо и
• Потврду о завршеним основним студијама.
Фондација је обезбедила средства за стипендирање два студента.
Молимо заинтересоване студенте да документацију доставе на адресу:
Фондација “Душан Павловић“
Нова Мокролушка 23, 11 0000 Београд
или на маил адресу office@fondacijadp.rs најкасније до 15.11.2018. године.

Награда Гордане Јокић Кашиковић и Драгише Кашиковић

Расписан је конкурс за доделу “Награде Гордане Јокић Кашиковић и Драгише Кашиковић”. Подношење пријава почиње од 02.10.2018. године. У прилогу можете погледати текст конкурса и преузети пријаву.

Прилог: Конкурс и пријава

СС Београда и Контекст – Конкурс за доделу 20 стипендија за учење страних језика

Савез студената Београда је расписао конкурс за доделу стипендија студентима београдских факултета и високих школа чији је оснивач Република Србија. Стипендије у виду 20 бесплатних курсева страних језика биће додељене најуспешнијим студентима који студирају по тзв. Болоњском
систему. Партнер у овом пројекту је Центар за стране језике Контекст, који већ 25. годину успешно реализује језичке обуке и партнер је Британског савета за припрему за Кембриџ испите.

Конкурс траје у периоду од 08. до 17.10.2018., а студенти треба да поднесу уверења о упису семестра, броју остварених ЕСПБ бодова и просеку оцена.

Резултати ће бити јавно објављени најкасније 3 дана по завршетку конкурса. Више иноформација о условима конкурса можете погледати овде

Пети сајам стипендија 16. и 17. октобра

У згради Ректората Универзитета у Београду одржаће се Сајам стипендија 16. и 17. октобра 2018. године. Поред државних институција, фондова и невладиних организација, на сајму учествују и компаније, амбасаде и установе које додељују стипендије студентима за студирање и усавршавање у земљи и иностранству. Свечано отварање Сајма је у уторак, 16. октобра у 10 часова.

На сајму учествују: Министарство просвете и науке, Фонд Доситеја Министарства омладине и спорта, Фондација Темпус, Фондација Др Зоран Ђинђић, Амбасада Чешке републике, Амбасада Грчке, Амбасада САД, Амбасада Канаде, Амбасада Републике Кореје, Амбасада Јапана, Немачка служба за академску размену DAAD, Руски дом, Француски институт, италијански универзитети Politehnico di Milano и Ca Foscari, Европска мрежа за подршку истраживачима у покрету Euraxess, компанија EKO Serbia, Ваљаоница бакра Севојно, компанија ДИГИТ, компанија Лореал Балкан, компанија Ernst&Young, Образовни систем Equilibrio, Централноевропски универзитет, Европска студентска мрежа ESN.

Током оба дана Сајма биће организоване информативно-консултативне сесије у холу и дворишту Ректората током којих ће заинтересовани студенти моћи да добију савете и смернице за аплицирање од представника институција учесница.

У оквиру пратећег програма првог дана биће организоване инфо сесије са запосленима у Канцеларији за међународну и међууниверзитетску сарадњу, у Сектору Задужбина и Фондација Универзитета у Београду и Универзитетском Центру за развој каријере и саветовање студената.

Другог дана сајма биће реализован пратећи програм Сајма “Стипендија и ја” у оквиру ког ће бити организоване две панел дискусије и предавање професора и сарадника Филолошког факултета под називом “Страни језици и стипендије”.

Организацијом ове манифестације имамо жељу да подигнемо ниво информисаности студената о могућностима наставка студија у Србији и иностранству, условима које би требало да испуњавају да би успешно уписали жељене студије, вештинама које су им потребне приликом пријаве, значају проактивног става, правовремене информисаности, целоживотног учења и мобилности.

За детаљније информације молимо посетите veb stranicu sajma.  Списак стипендија које ће бити представљене током трајања сајма можете погледати овде.