Студенти Катедре за шинска возила у стручној посети „Депоу Земун“

Студенти прве године мастер студија,  и друге и треће године основних академских студија Машинског факултета у Београду, у оквиру предмета Теорија вуче и Железнички системи, посетили су Депо у Земуну – Специјализовану радионицу за одржавање електромоторних возова и путничких вагона.

Студенте је поздравио господин Александар Ђорић, руководилац Депоа. После  упознавања са мерама заштите, безбедности и здравља на раду, студенти су обишли Депо, а о делатностима радионице и организацији процеса одржавања електромоторних возова и путничких вагона говорили су шефови сектора.

Стручне посете, као саставни део наставе на Машисном факултету, од великог су значаја за студенте који своја теоретска знања употпуњују практичним. Током обиласка Депоа студенти су имали прилику да се упознају са организацијом одржавања, као и проблемима и изазовима у том сегменту, који је од изузетне важности за обезбеђивање адекватне поузданости и распосложивости електро-моторних возова и путничких вагона који трче пругама српских железница.

Вишегодишња успешна сарадња између Катедре за шинска возила Машинског факултета у Београду и „Србија Воза“ а.д. („Депо Земун“) омогућава студентима основних и мастер академских студија да поред стручних посета реализацију стручне праксе и добију стручну помоћ и адекватне подлоге неопходне за израду завршних и мастер радова.

(Извор: Машински факултет)

МИТЕФ 2018 – Машинство и информационе технологије форум , 12. и 13. децембар

Машинство и информационе технологије форум – МИТЕФ 2018 назив је дводневног скупа, који ће 12. и 13. децембра у Београду окупити домаће  и иностране стручњаке који се баве машинством и информационим технологијама у областима машинског учења, вештачке интелигенције, биг дата концепта, софтверског инжењерства, универзитетског образовања, интегрисаних менаџмент система, менаџмента системом квалитета, и друге угледне госте.

Производња и информационе технологије су све више интегрисани, што захтева интердисциплинарну сарадњу између ИТ стручњака и инжењера различитих струка. Резултујућа динамика ове сарадње треба да створи потенцијал за иновирање како производа, тако и процеса, Зато је циљ форума је да се кроз размену мишљења и искустава укаже на досадашње резултате и покрену нове иницијативе у тим областима, које ће довести до бољег повезивања производње и информационих технологија.

Први дан форума биће одржан, у среду 12. децембра, од 11.00 до 17.00 часова у Привредној комори Србије, Ресавска 13‐15, сала 1, а учеснике ће поздравити др Ненад Поповић, министар у Влади Србије задужен за иновације И технолошки развој, проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке И технолошког развоја и Михајло Весовић, потпредседник Привредне коморе Србије. Другог дана форума, 13. децембра, на Машинском факултету у Београду биће одржана конференција на тему примене информационих технологија у машинству. Свечано отварање заказано је за четвртак, 13. децембра у 10.00 часова у Амфитеатру ЦЕНТ.

Организатори скупа су редакција научног часописа Journal of Applied Engineerging Science ( YAES), који издаје Институт за истраживања и пројектовања у привреди, Иновациони центар Машинског факултета у Београду и Привредна комора Србије. BROSURA MITEF2018

(Извор: Машински факултет)