Студенти МФ у посети ТЕ Костолац Б – Дрмно

Студенти треће године основних академских студија, који слушају изборни предмет Основе парних котлова, боравили су у једнодневној стручној посети термоелектрани „Костолац Б” у Дрмну, недалеко од Костолца.

Студенте и наставнике су поздравили инжењери Жељко Илић, Срђан Ранђеловић и Жељко Васиљевић који су одржали уводно предавање о карактеристикама електране, представљене на одговарајућим макетама уз шеме функционисања постројења. После предавања, студенти су обишли командну и машинску салу, постројење за припрему угљеног праха, а имали су прилику да виде и основне елементе и опрему парних котлова.

(Извор: Машински факултет)

Конкурс за доделу стипендија – Математички институт САНУ

Математички институт САНУ је расписао конкурс за доделу студентских, мастер и докторских награда за 2018. годину у областима математике и механике, и рачунарства.

Детаљне информације о правилима конкурса доступне су на страници Института, http://www.mi.sanu.ac.rs/. Награде ће бити додељене у мају 2019. године. Награде ове године износе 60000 динара (докторанти), 45000 динара (мастер студенти) и 30000 динара (редовни студенти).

(Извор: Машински факултет)

Трансатлатски куп „Светозар Глигорић“ 2018

архивска фотографија

Традиционални, тринаести по реду, шаховски меч  Универзитета у Београду и Унизверзитета Тексас из Даласа – Трансатлантски куп “Светозар Глигорић 2018”, завршен је победом америчких студената, који у укупном скору сада воде са 7.5 : 5.5.  Меч је, одигран у петак, 9. новембра, у Свечаној сали Машинског факултета у Београду, уз директан пренос преко Интернет шаховског клуба (https://www.chessclub.com/).

Универзитет Тексас у Даласу, званично најбољи Универзитет у САД у студентском такмичењу у шаху, прихватио је 2006. године изазов Универзитета у Београду, сматрајући га најбољим европским универзитетом, на шаховски меч на даљину путем интернета, уз пратећe видео и аудио везe. Тако је установљен традиционални шаховски меч за „Трансатлантски куп“, који од 2012. године нoси име нашег прослављеног велемајстора и шаховске легенде Светозара Глигорића. Меч се игра на 16 табли, а победник је задржавао прелазни пехар. Од ове године обе стране имају по један примерак пехара на који се уписују резултати.

архивска фотографија

Исход 13. меча, у коме је екипа Даласа однела победу био је очекиван, али не са резултатом 12.5:3.5. Универзитет у Даласу је на првих 13 табли имао 5 велемајстора и 8 интернационалних, што је до сада најјачи састав икада, са рејтингом преко 2400 на тим таблама, док су у екипи Београда били један велемајстор и четири интернационална мајстора, са рејтингом испод 2400, већ после четврте табле.

Повлачењем првих потеза, меч је свечано отворила заменица ректора Универзитета Тексас, др Inga Musselman, а такмичаре су поздравили и директор шаховског програма на том универзитету James Stallings, шеф Катедре за математику проф.др Владимир Драговић, као и интернационални мајстор Раде Миловановић, тренер америчког шаховског тима. У име Универзитета у Београду, младе шахисте су поздравили проректор за међународну сарадњу, проф. др Ненад Зрнић, продекан за међународну сарадњу Машинског факултета, проф. др Предраг Елек, као и председник Шаховског савеза Србије, проф. др Душан Цогољевић (ВШ ПЕП).

На отварању 13. Трансатлантског купа говорили су и капитен репрезентације Београдског универзитета, интернационални мајстор Јовица Тодоровић и проф. др Милош Недељковић, један од организатора овог меча.  Меч су судиле интернационалне судије Брајан Јанг и Владица Андрејић, уз главног организатора, интернационалног судију Небојшу Баралића.

(Извор: Машински факултет)