Славним прецима у част – Свечана академија у част победе српске војске у Првом светском рату

„Хероји су само они велики духови који су умрли за највиши смисао о добру, а то је идеја за коју се боре њихови сународници.  Ово је најчешће идеал о отаџбини и вери“.  Овим речима, нашег великог писца и дипломате Јована Дучића, почела је Свечана академија у част 100-годишњице херојске победе српске војске у Великом рату, која је у четвртак 13. децембра 2018. год. одржана на Машинском факултету у Београду.

Свечаности су присуствовали представници Министарства одбране Републике Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, представници Српске православне цркве, професори и студенти Београдског универзитета и други бројни угледни гости.

Академија је почела интонирањем химне „Боже правде“, а присутне у препуној Свечаној сали Машинског факултета, поздравио је продекан за наставу, проф. др  Љубодраг Тановић. Он је поручио да је,  у тренутку када у свету постоје покушаји ревизије историјских чињеница о Првом светском рату, веома важно да се оживе сећања на хероје Великог рата .

„Ниједна друга земља није толико скупо платила своју слободу као Србија. Током рата, Србија је изгубила између 1.100.000 и 1.300.000 становника. Скоро 1/3 популације.  Међутим, и после 100 година Први светски рат као да није завршен. На бојном пољу историчара, чије су тезе неретко условљене и политичким интересима земаља из којих долазе, у току је  велика борба за ревизију чињеница о Великом рату. Наш народ се налази у самом центру те борбе. У том смислу, ова академија промовише нашу слободу везану за истину. Истину  да је српски народ, херојски народ, пун части и поноса. Народ који има будућност“, нагласио је проф. Тановић.

Изасланик Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић, архијерејски намесник београдски први и професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду пренео је организаторима Свечане академије благослов и најтоплије честитке Његове Светости.

„Његова Светост се радује, не само овим поводом, него и свим осталим активностима Машинског факултета у претходним деценијама, које су га неизбрисиво уписале на листу оних који се старају о националном и  верском интересу српског народа. У време када је национални индентитет разних народа, укључујући и наш, угрожен на различите начине, а најчешће афирмисањем заборава као метода односа ка прошлости, овакви скупови су драгоцени“, истакао је, између осталог, проф.  Вукашиновић.

Директор Војнофилмског центра Застава филма, потпуковник Горан Иконић изразио је захвалност Машинском факултету за труд  да, и поред редовних обавеза, обележи велики јубилеј и одужи се славним прецима .  Након поздравних речи, премијерно су приказани сегменти из филма „Загледани у вечност“ , који је у продукцији Застава филма урађен непосредно уочи облежавања 100-годишњице победе српске војске у Великом рату.

Славним прецима посебну почаст су дали млади професори и асистенти Машинског факултета.  Причама о првом броду српске војске, патролном-чамцу „Јадру“ из 1915. године и аустроугарској речној оклопњачи „Бодрогу“, ванредни професор,  др Игор Бачкалов са Катедре за бродоградњу је на сликовит начин приказао историјски развој српске речне флотиле од 1914. до 1918. године.  Асистент др Милош Марковић са Катедре за системе наоружања, говорио је о врстама и типовима наоружања које је током рата користила српска војска. О настанку и развоју ратног ваздухопловства у Србији, као и улози српске авијатике у пробоју Солунског фронта, говорила је  доц. др Јелена Сворцан са Катедре за ваздухопловство. Ванредни професор,  др Ђорђе Чантрак са Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе осврнуо се на развој науке о машинству на Великој школи, касније Универзитету у Београду, од 1873. годдине до,  и закључно са Великим ратом.

Организатори Свечане академије били су ван. проф. др Ђорђе Чантрак и истраживач сарадник Новица Јанковић.

У уметничком делу програма учествовали су Хор при храму Свети Ђорђе на Бановом Брду, којим је диритовала Емилија Милин, а чији је члан доцент Машинског факултета др Мирјана Стаменић, народни гуслар Ђорђије Копривица и глумци Лепомир Ивковић у улози Војводе Степе Степановића и Бошко Пулетић у улози Војводе Живојина Мишића. Програм су водили Миљана Војводић и глумац Стефан Ђоковић.

[su_box title=“Програм Свечане академије:“ box_color=“#f85c51″]

1. Хор „Свети Ђорђе“ – „Боже правде“

2. Обраћање продекана за наставу Машинског факултета проф. др Љ. Тановића

3. Обраћање изасланика Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја проф. др В. Вукашиновића

4. Обраћање директора Застава филма потпуковника Горана Иконића

5. Одломак из филма „Загледани у вечност“ у продукцији Застава филма

6. Предавање „Брод који је започео Велики рат и његова судбина“, ван. проф. др Игор Бачкалов

7. Предавање „Наоружање Српске војске у Првом светском рату“, асист. др Милош Марковић

8. „Битка на Церу“, глумци Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић

9. Предавање „Српско ваздухопловство у Првом светском рату „, доц. др Јелена Сворцан

10. Предавање „Страдални народ Српски са својим Техничким факултетом и машинским инжењерима у време ратова за ослобођење и уједињење“, ван. проф. др Ђорђе Чантрак

11. „Војвода Радомир Путник“, народни гуслар Ђорђије Копривица

12. „Мати и син“, Миљана Војводић 13. Хор „Свети Ђорђе“ – „Тамо далеко“

14. „Плава гробница“, глумац Стефан Ђоковић

15. „Српска војска на Крфу“, народни гуслар Ђорђије Копривица

16. „Солунски фронт“, глумци Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић 17. Хор „Свети Ђорђе“ – „Креће се лађа француска“

18. Хор „Свети Ђорђе“ – „Ој, Србијо, мила мати“. [/su_box]

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.