Confluence Belgrade – Спремни смо да освојимо Сен Тропе!

Confluence Belgrade, тим студената Машинског факултета у Београду  у  Сен Тропеу од 4. до 11. септембра учествује на престижном међународном студентском такмичењу Hydrocontest 2017,  које се ове године одржава у Француској.

Такмичење окупља студенте бродоградње из целог света, са циљем истраживања и промоције енергетске ефикасности пловила, а студенти имају задатак да самостално испројектују и израде једно или два пловила и да се са њима тркају против пловила других тимова у три трке. Сви тимови добијају идентичан електромотор за погоњење пловила, снаге 1.2кW.

Наши студенти су направили два брода. Први, назван „Дунав“, дугачак је 3.3м, широк 0.57м, носи 200кг терета и имам максималну брзину од око 10км/х. Други брод „Сава“ има дужину од 2.4м, ширину 0.55м, носивост 20кг и постиже брзину од око 19км/х.

Пробне вожње су успешно изведене на београдском језеру Ада Циганлија, као и на Дунаву у марини Наутец. Приликом боравка направљен је и видео снимак, који можете видети у наставку текста, а дешавања у току такмичења можете пратити на фејсбук страници: www.facebook.com/confluencebelgrade/

 

(Извор: Машински факултет)

Деца из вртића “Сунчица” у посети МФ: Зарђали робот, Највећи робот, Гитара робот…

Дечја машта, радозналост, спонтаност и потреба за откривањем света су аутентични и пуни стваралачке снаге. Многе западне земље имају развијене програме којима се већ у вртићима код деце подстичу интересовања за природне науке и технику. Процењује се да ће на тај начин у наредних двадесетак година у великој мери повећати број образованих стручњака.

И у Србији постоји велики број пројеката чији је циљ да се деци приближи свет науке и отклоне баријере према природним и техничким наукама. На жалост, такви програми још нису заживели кроз редован образовани систем. Подстицање интересовања деце за природне и техничке науке и усвајање знања уопште у великој мери зависи од мотивисаности и добре воље, на првом месту родитеља, а затим васпитача, учитеља, наставника…

Заинтересовати децу за науку, многи кажу, данас је врло тешко. Међутим, судећи по одушевљењу на лицима малишана из вртића “Сунчица” ПУ Звездара у Београду који су са својим васпитачицама недавно посетили Машински факултет у Београду, та тврдња није тачна. Да је тако, најбоље говоре цртежи на којима су “инжењерски” прецизно представили своје импресије након посете Лабораторији за роботику и мехатронске системе, Аеротунелу, “Друмској стрели”…

Посета малишана из вртића “Сунчица” Машинском факултету у Београду свакако је позитиван пример како децу мотивисати да развијају позитиван став према науци, користе своје таленте, вештине и логичко размишљање.

 

(Извор: Машински факултет)

Прелазак студената на ОАС са других факултета

О условима, поступцима, роковима и потребној документацији за прелазак студената са других факултета на ОАС Машинског факултета у Београду, можете се информисати у ПРИЛОГУ.

УПИС 2017/18 – други конкурсни рок за ОАС

У септембарском конкурсном року за упис на Основне академске студије, а сходно одлуци Владе Републике Србије, Машински факултет ће попуњавати 5 слободних места на терет буџета РС, у категорији држављана Републике Србије који су у шк. 2016/2017. г. завршили средњу школу у иностранству.
Више информација можете погледати у Прилогу.

Прилог: Датуми и рокови – Септембарски конкурс

Snow Sim – Покретна планина спремна за скијање

Фото: www.ctt.rs

Snow Sim – мобилни симулатор за скијање и snowboarding, производ иновативне компаније „Composite Tehnology Team“ на најбољи начин говори о томе да су инжењери које школује Машински факултет у Бeограду спремни да решавају најзахтевније инжењерске изазове и стварају нове иновативне производе.

Snow Sim је мобилни симулатор за скијање и сноwбоардинг који може да се постави за два сата на било којој локацији… Лако је преносив и може се користити и у затвореном и на отвореном простору. Симулатор је намењен како почетницима у скијању и рекреативцима, тако професионалцима који се припремају за такмичења. Израђен је на бази најновијих технологија и у складу са највишим стандардима безбедности, што га сврстава међу најнапредније ски симулаторе на свету.

Иза Snow Sim-а стоји тим младих људи на чијем челу је авиоинжењер Петар Мутановић, некадашњи студент Машинског факултета и оснивач компаније компаније „Composite Tehnology Team“ која је чланица Пословно-технолошког инкубатора техничих факултета у Београду и део мреже Научно-технолошког парка Београд.

фото: www.ctt.rs

Љубитељи зимских спортова могли су да се опробају у скијању и сноуборду, на „покретној планини“ која је у среду представљена у оквиру НТП на Звездари… Ово је инстинска иновација, потврђена добијеним патентом, која отвара могућност да милиони људи могу да ефикасно уче и тренирају скијање и друге зимске спортове током целе године у апсолутно безбедним условима. Наш тим је пионир у светским размерама у области развоја скијашких симулатора и тренутно предњачимо у односу на конкуренте, рекао је у изјави београдским медијима Петар Мутановић.

Симулатор је најсавременији и најсавршенији ски симулатор на планети и већ је ушао у комерцијалну употребу. Скијашка подлога је направљена од полимерних материјала, а савремено управљање, уз подешавања параметара брзине гарантује висок ниво безбедности. Основна предност је што на њему може да се скија без обзира на временске услове, што је и био покретач да се направи.

Представиљању Snow Sim-а присуствовали су и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић и в.д директора Научно-технолошког парка Београд Гордана Даниловић Грковић.

Фото: промо

Ово су лепи тренуци за Министарство просвете, науке и технолошког развоја, рекао је проф. Поповић. Он је подсетио да се као професор сусрео са студентом Матуновићем на Машинском факултету још 2006. године када је направио беспилотну летелицу, а да се данас срећу у потпуно другој ситуацији.

Овакве примере морамо још јаче да подржимо. Није ствар само направити старт ап ако немате следећи корак, односно услове у којима ће моћи да се развија. Зато морамо да пронађемо механизме за финансирање компанија које почињу као старт -ап фирме“, рекао је Поповић. С тим у вези, подсетио је да је у току позив Фонда за иновациону делатности и да старт – ап фирме могу да добију мини грантове, као и да је у току јавни позив за суфинансирање иновација.

Реч је о укупно је 2,7 милиона евра и позив је отворен до 1. септембра. Прошле године смо имали колаборативну шему сарадње научно-истраживачких организација и привреде, која се показала као веома добра. Имали смо велико интересовање и тада је подељено три милиона евра, од којих је милион био из буџета, а два из средстава Европске инвестиционе банке и Светске банке односно ММФ-а, нагласио је Поповић.

(Извор: Машински факултет, агенције)

Стипендије ИТО фондације за школску 2018/2019.г.

Универзитет у Београду је за своје студенте добио на располагање једну стипендију јапанске Фондације ИТО за школску 2018/2019. годину.

Основни услови за одобравање стипендије су следећи:

1. Кандидат мора бити номинован од стране Универзитета у Београду;
2. Кандидат мора бити држављанин Републике Србије (што доказује Уверењем о држављанству)
који намерава да на наставу на одговарајућој институцију у Јапану као студент или истраживач на последипломском нивоу започне од пролећа или јесени 2018. године.
Област истраживања није ограничена;
3. Кандидат мора имати висок успех на студијама и високе личне квалитете, а такође и потребу за финансијском помоћи;
4. Кандидат мора по доласку у Јапан као прималац стипендије ИТО фондације присуствовати оријентационом састанку;

* Било би пожељно да кандидат у одређеном степену (“to some degree“) говори и чита јапански, али то није обавезно.

Напомињемо да ће са кандидатима који уђу у ужи избор бити организован разговор, како би кандидати могли добити номинацију Универзитета у Београду.
С обзиром на то да се комплетна конкурсна документација номинованих кандидата шаље у Јапан, неопходно је да она буде преведена на енглески од стране судског тумача.

За детаљније информације и пријавни формулар, заинтересовани кандидати могу контактирати Секретара продекана за наставу на мејл адресу se_nast@mas.bg.ac.rs
Крајњи рок за достављање комплетне конкурсне документације је 15. септембар 2017. године.

Oбавештење везано за упис студената на више године ОАС и МАС

Важно обавештење везано за упис студената на више године ОАС и МАС у школској 2017/2018. години

Пре свих активности везаних око процедура уписа на више године ОАС и МАС, потребно је да сваки студент изврши следеће провере:

  • Провери у свом електронском индексу да ли су сви положени испити евидентирани, уколико нису званичним путем (mail-ом) обавести Шефа Службе за студентске послове о томе;
  • Провери у свом електронском индексу испуњеност услова за полагање испита. За испите који нису положени, а студент има испуњен услов, треба да провери да ли је ова чињеница евидентирана или не. У случају на није, студент треба да оде код предметног наставника и тражи да му наставник унесе услов у базу стечених услова или да му наставник на Образцу о испуњеност предиспитних обавеза својим потписом потврди да је испунио предиспитне обавезе. Образац се преузима у Служби за студентске послове;
  • Провери стање својих финансијских обавеза и исте измири пре уписа.

Пријава испита за септембарско-октобарски рок

Поштоване колегинице и колеге студенти,

пријава испита за септембарско-октобарски испитни рок са завршава у четвртак 17.08.2017. године у 24h, на основу Календара наставе и испита школске 2016/2017. године.

Накнадне пријаве испита неће бити, јер септембарско-октобарски испитни рок почиње 21.08.2017.год, на основу распореда испита.