Студенти МФ у посети компанији „Robert Bosch“ и фабрици „Митас“

Студенти прве године мастер академских студија са Модула за термотехнику, који похађају предмет Елементи и опрема парних котлова, посетили су одељење за грејну технику компаније „Robert Bosch” на Новом Београду и фабрику „Митас” у Руми.

Током посете одељењу за грејну технику, студенти су имали прилику да се упознају са производним програмом, начином рада и основним вредностима компаније „Robert Bosch”.

Приликом обиласка фабрике „Митас”, погонски инжењери су студенте детаљније упознали са основним елементима и принципима рада уређаја у котларници.

Стручна посета је реализована уз срдачну подршку колега машинаца Дејана Дотлића, Дејана Јовичића и Владимира Живановића, а захваљујући компанији „Robert Bosch” у Србији.

(Извор: Машински факултет)

 

Честитке поводом јубилеја Машинског факултета

Свечаној академији поводом 70-годишњице Машинског факултета Униерзитета у Београду, присуствовао је велики број улгедних домаћих и иностраних званица, а они који нису могли лично да дођу упутили су срдачне честитке декану, професорима и студентима Машинског факултета. Међу бројним честиткама издвајају се честитке Техничког универзитета у Софији и колега са Машинског факултета у оквиру тог Универзитета.

У име Ректората и академске заједнице Техничког универзитета у Софији, Машинском факултету Универзитета у Београду, честитку је упутио, ректор, проф. др Георги Михов.

„Задовољство нам је да поделимо свечане тренутке вашег празника. Одговарајући на изазове времена уз квалитетно образовње и вишедецнсијску традицију, Машински факултет у Београду је међу најистакнутијим високошколским установама у Србији. Од срца Вам желимо пуно здравља, енергије, добре воље и нових идеја за достојно место Србије на мапи европских народа. Са креативношћу и интелектом, посвећеношћу и љубављу, усмеравајући се на нова научна достигнућа, преносећи новим генерацијама пламен знања“, навео је, између осталог, проф. Михов.

Искрене честитке Машинском факултету упутила је и проф. др Милка Вичева, декан Машинског факултета Техничког универзитета у Софији.

„Драге колеге, данас, на дан прославе ваше 70. годишњице, потврђујете да сте високим стандардима које сте постигли, превазишли све потешкоће и желимо вам даљи успех у науци и образовању. Усхићени смо што можемо да видимо успешан развој Машинског факултета у Београду и  високо ценимо сарадњу између наше две установе. Уверени смо да ће се наша сарадња развијати у будућности. То ће свакако допринети даљем обогађивању научних и културних веза између Републике Србије и Републике Бугарске“, истакла је проф. Вичев.

(Извор: Машински факултет)

 

Дигитализација као кључ развоја Србије

Индустрија 4.0 и дигитализација су кључне речи 21. века на глобалном нивоу, али и један од највећих изазова, пре свега, за земље у развоју, које теже да убрзано унапреде своје економије и сустигну развијене земље. Међутим, дигитализација захтева радикалне промене бизнис модела, паметну специјализацију и врхунска инжењерска знања. Зато на изради нове „мапе пута“ Србије, која се темељи на концепту Индустрија 4.0 и где развој иновативних производних индустрија има централно место, морају заједно да раде – држава, наука и привреда. Ово је основна порука, дванаестог по реду, панела о новој индустријализацији Србије, који је 26. октобра одржан на Машинском факултету у Београду.

Скуп је уприличен у оквиру обележавања 70-годишњице Машинског факултета, а у његовом раду учествовали су представници ресорних министарстава у Влади РС, Привредне коморе Србије и декани машинских факултета у Србији и региону.

Учеснике је поздравио декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић који је нагласио да је веома важно да академска заједница има активан однос према ономе што се у свету тренутно дешава. „Веома је важно да разумемо концепт Индустрија 4.0, и сходно томе преузмемо активну улогу у артикулисању нове индустријске политике земље, која је један од кључних предуслова за затварање Поглавља 20 (индустријска политика и предузетништво) у процесу преговора за приступање Србије Евопској унији, рекао је проф. Митровић. То значи, додао је, да машински и други технички факултети, као активни учесници тог процеса морају да договоре како да своје наставне и студијске програме прилагоде захтевима новог времена.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, Саша Лазовић је рекао да је Влада Србија посвећена процесу дигитализације.“Јасно је да ми као држава морамо да стврамо такве оквире који ће оснажити  институције. То и чинимо. Предлог Закона о Фонду за науку кроз који ће се финансирати компетитивни пројектни позиви је завршен. У новембру се очекује и предлог Закона о научноистраживачком раду. Желимо реформу комплетног научног система и већу релевантност пројектних позива, односно већи утицај резултата истраживања на привреду и друштво“, закључио је Лазовић.

Проф. др Драган Ђуричин са Економског факултета у Београду каже да Србија са Индустријом 4.0 добија квантни скок могућности.  Највећи проблем привреде Србије је аутпут геп, односно недовољан ниво привредне активности. Нова визија индустријализације привреде, како каже, претпоставља промену контекста и начин размишљања, који, поред макроекономске перспективе, уводи и перспективу привредних субјеката. Реч је о тзв. хетеродоксном моделу који повезује индустријске политике у секторима размењивих производа и услуга са кључним макроекономским политикама (монетарном и фискалном). „Суштина нове економске политике је комбиновање видљиве руке државе и невидљиве руке тржишта, уместо тржишног фундаментализма. У секторима са перманентном конкурентском предношћу апсолутни приоритети за индустријске политике су информационо-комуникационе технологије и инфраструктура, јер не захтевају капитална улагања, него улагања у науку и образовање, а ту можемо да постигнемо најбрже резултате“, истакао је, између осталог, проф. Ђуричин.

„Производња је била и остала база за ширење концепта Индустрија 4.0“, рекао је проф. др Видосав Мајсторовић са Машинског факултета, један од оснивача Међународне конференције УСА-ЕУ-Јапан-Аустралија-Србија/ Технолошки самит, која се бави питањима индустријског развоја заснованом управо на овом моделу. Један од основних закључака овогодишњег, трећег по реду, самита је да Србија, с обзиром на потенцијале и ресурсе, своју стратегију индустријског развоја може заснивати на развоју малих и средњих предузећа који ће бити носиоци концепта Индустрије 4.0 у реалној економији. Наредна, четврта конференција, која ће бити одржана од 3. до 6. јуна наредне године, бавиће се такође концептом Индустрија 4.0, а тежиште ће бити на Internet of Things у производњи.

Србија је прва земља ван Европске уније која је самостално ушла у процес паметне специјализације, односно креирање стратегије која ће донети економију базирану на знању и иновацијама. „Сигнал је дала Европска комисија након сагледавања напретка Србије у приступним преговорима у оквиру Поглавља 20, сугеришући да нова индустријска политика мора да обухвати и паметну специјализацију, рекао је саветник председника Привредне коморе Србије Михајло Весовић. Према његовим речима, суштина паметне специјализације је да идентификује компаративне предности и потенцијале у одређеним приоритетним секторима, а да се тиме кроз јачање иновационог капацитета, технолошку или другу специјализацију, остварује препознатљивост и место на глобалном тржишту и јача конкурентност економије.

(Извор: Машински факултет)

Настава на докторским академским студијама

Настава на докторским академским студијама почиње 2.11.2018.године према распореду:

Петак у 17:00 ч, Линеарна алгебра;
Петак у 19:00 ч, ОМНИР;
Субота у 08:00 ч, Парцијалне диференцијалне једначине;
Субота у 10:00 – 14:00 ч, Нумеричке методе,

Позивају се студенти уписани у прву годину ДС на састанак који ће се одржати 2.11.2018.године у 16 часова на коме ће се упознати са системом реализације студија и обавезама које имају. Настава ће се одржавати у учионици 104.

Свечана академија – 70 година Машинског факултета

Машински факултет у Београду свечано је обележио два важна датума у својој историји – 70 година од оснивања и 145 година од увођења наставе машинства у Србији. Свечаној академији у препуном Амфитеатру присуствовали су студенти и професори, чланови Владе Србије, представници Универзитета у Београду,  САНУ, декани машинских факултета у Србији и региону…

Јубилеј Машинског факултета je прилика  да подсетимо на врхунске резултате које је наша установа остварила у протеклим деценијама, али и да представимо оквир будућег развоја, поручио је декан МФ, проф. др Радивоје Митровић, поздрављајући бројне госте.

„Унапређење квалитета образовања, научноистраживачког рада, међународне научне сарадње и сарадње с првиредом су главни развојни приоритети. У настави и лабораторијском раду увели смо низ иновација. Машински факултет може да се похвали најмодернијом лабораторијом из области ИТ, центрима за роботику, енерегетску ефикасност, мотори и моторна возила, ЦИАХ и много других лаобораторија које омогућавају да студенти машинства, поред врхунских теоријских знања имају и практичне компетенције, истакао је проф. Митровић.

Освнувши се на достигнућа Машинског факултета, он је посебно издвојио рад инжењера ваздухопловства Ненада Хрисафовића, који је присуствовао академији, а који је учествовао у конструисању и производњи чувене ракете „Аријана 3“ у Француској. „Таквих ‘бисера расутих по свету’ Машински факултет и данас има много и њима су врата ове установе увек отворена“, нагласио је декан МФ.

Машински инжењери пресудно су утицали да Србија од једне руралне земље за кратко време постане модерна европска земља, а то се очекује и убудуће. „Свесни смо да без троугла држава-привреда-академска заједница и потпуне хармонизације, не само стратегије, него и оперативне политике развоја нема напретка Србије. Стога је Машински факултет иницирао разговоре на тему Индустрија 4.0, као мапе пута који води успеху”, закључио је декан Машинског факултета.

Свечаној академији је присуствовао и министар рударства и енергетике у Влади Србије Александар Антић који истакао да Србија треба да буде поносна на генерације студената и професора машинства који су претходних деценија дали велики допринос трансформацији земље у модерно друштво. „Допринос генерација инжењера у области енергетике био је капиталан. Нема ниједног микро сегмента нашег енергетског система у којем машинци нису дали огроман допринос, рекао је Антић, нагласивши да и будућност енергетског сектора Србије, који је у снажној транзицији, у великој мери зависи од студената и професора Машинског факултета.

Министар заштите животне средине Горан Триван истакао је да да нема напретка Србије ако се питање животне средине не стави међу највише приоритете и додао да Машински факултет предњачи у технологијама и кадру када је реч о томе. „Кључно питање за бављење екологијом у Србији је коришћење угља као енергента који је у исто време и загађивач. Зато позивам Машински факулет да нам помогне да постигнемо компромис одрживог развоја“, поручио је Триван.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић честитала је факултету на постигнутим резултатима и истакла да су напори који се улажу на сваком техничком факултету, као и осталим факултетима БУ, изузетно значајни за напредак наше земље и региона. Уз класичну наставу, треба дати велики значај и интердисциплинарности као кључном начину да одговоримо изазовима времена које долази и које наслућујемо са платформама као што индустрија 4.0“, навела је Поповић.

У име Српске академије науке и уметности, јубилеј Машинском факултету честитао је потпредседник САНУ, академик, проф. др Љубомир Максимовић.

********************

Специјалне плакете за допринос развоју и афирмацији Машинског факултета

Дан Факултета је прилика да се истакну важни резултати, награде најбољи студенти и доделе признања и плакете заслужним појединцима, организацијама и предузећима који су допринели развоју образовања и научног истраживања.

Специјалне плакете за допринос развоју и афирмацији Машинског факултета уручене су Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, компанији “Енеропројект”, Електропривреди Србије, Нафтној индустрији Србије, компанији “Цептер”, проф. др Браниславу Јојићу и дипл.маш.инж. Браниславу Грујићу.

Специјалне плакете уручене су и студентским тимовима „Confluence Belgrade“ и „Тенфор Друмска стрела“ за постигнут успех на међународним светским такмичењима и достојно представљање Машинског факултета, Универзитета у Београду и Србије.

Награђени су и најбољи студенти МФ: студент генерације Милош Петрашиновић, мастер инжењер машинства, који је уједно и најбољи студент мастер академских студија, као и најбољи академци на основним академским студијама: Наталија Перишић, Лука Миличић и Јагош Стојановић.

У име добитника признања, привредника и студената, захвалио се проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, иначе професор Машинског факултета и први ментор Формула студент тима. „Поносан сам што сам овде и што сам машинац. Министарство просвете, науке и технолошког развоја наставиће и у наредном периоду да заједно ради са Машинским факултетом. Само удружени можемо много тога да урадимо. Министарство је припремило читав сет нових закона о науци, међу којима је и Закон о Фонду за науку. Идуће године ћемо уложити више у Фонд за иновацину делатност, а радићемо и на реформи научног сектора, који мора више да служи друштву“, поручио је, између осталог, проф. Поповић.

(Извор: Машински факултет)

Презентација Формула Студент тима

Тим „Тенфор Друмска Стрела“ одржаће промоцију пројекта Формула Студент у холу Машинског факултета, испред Амфитеатра А, у понедељак 29.10. и уторак 30.10.2018, од 10 до 16 часова.

Биће изложено три од укупно седам возила које су до сада испројектовали и направили студенти Машинског факултета у сарадњи са студентима осталих факултета Универзитета у Београду. Студенти имају јединствену прилику да упореде прву и најновију Друмску Стрелу, али и да сазнају све што их занима о пројекту.

До сада је у Формула Студент такмичењу учествовало више од стотину студената Машинског факултета, који су се такмичили у класи „Ц“, односно са формулом са мотором са унутрашњим сагоревањем. Од ове године, оснива се нови тим, који ће се такмичити у „Е“ класи, са формулом са електричним погоном. По први пут у Србији, студенти могу да бирају да ли желе да уђу у један или у други тим, а о сличностима и разликама између два пројекта могу сазнати од чланова тима „Тенфор Друмска Стрела“.

Промоција ће бити завршена презентацијом, која ће бити одржана у уторак 30.10.2018. у сали 211 са почетком у 19:15.

Позивамо све заинтересоване професоре, асистенте и студенте Машинског факултета да присуствују презентацији, која за циљ има да представи пројекат у новом светлу и са новим циљевима.

Подсећамо да је конкурс за пријем нових чланова отворен до краја октобра, а више информација можете пронаћи oвде.

Плакете за посебна залагања и захвалнице за сталност у раду

Свечаним уручивањем Плакете за посебна залагања и допринос подизању угледа Машинског факултета у Београду, настављен је програм обележавања 70-годишњице највеће и најстарије високошколске установе у области машинског инжењерства у Србији.

На Свечаној седници Савета МФ која је одржана у четвртак, плакете за посебна залагања уручене су проф. др Александру Обрадовићу, проф. др Милану Петровићу, академику, проф. др Владану Ђорђевићу и проф. др Миленку Јовићићу.  Међу добитницима овог признања су и некадашњи декани Машинског факултета –  проф. др Милан Радовановић, проф. др Ђорђе Зрнић, проф. др Жарко Спасић, проф. др Милош Недељковић и проф. др Милорад Милованчевић, који су, како је речено, својим несебичним радом оставили јасан траг и обележили поједине етапе у развоју Машинског факултета.

Плакете МФ за посебна залагања добили су и студентски тимови „Тенфор Друмска Стрела“ и „Confluence Belgrade“ за постигнут успех и достојно представљање Машинског факултета, Универзитета у Београду и Србије  на великим међународним такмичењима.

„У оквиру обележавања Дана Машинског факултета, ово је најзначајнји део Свечане седнице Савета МФ, када се присећамо лепих тренутака, и додељујемо пригодне поклоне и признања за постигнуте резултате и сталност у раду“,  поручио је председник Савета МФ  проф. др Влада Гашић, поздрављајући бројне госте Машинског факултета.

Присутне је поздравио и декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић, који је истакао да су јубилеји – 145 година од увођења првог предмета механика и наука о машинама у високо образовање у Србији и 70 година од осамостаљивања Машинског факултета – сјајна традиција која обавезујуе.  „То су два животна века и више него зреле године да мудро промишљамо о пређеном путу. Такође, то је прилика да се сетимо да смо изникли на „раменима“ претходних генерација професора и резултатима њихових истраживања и на праћењу тих „крајпуташа“ које су својевремено поставили себи као визију и циљ факултетске политике развоја“, нагласио је проф. Митровић.

Говорећи о плановима развоја факултета он је истакао четири стратешка приоритета – подизање квалитета наставе, научноистраживачког рада, међународне научне сарадње и сарадње с привредом. „Желимо да Машински факултет буде МИТ југоисточне Европе. Слични смо том профилу светских универзитета. Оно на чему с правом инсистирамо и што смо наследили од наших претходника је истраживачка концепција МФ, односно Универзитета.  Реинтерпретација знања није наш циљ, него истраживање и инволвирање тих резултата у наставу. Уверен сам да само такав приступ даје резултате“, закључио је проф. Митровић.

У  оквиру Свечане седнице Савета МФ приређен је и свечани испраћај у пензију угледних професора, стручних сарадника и службеника.  Запосленима који прослављају 40, 30, 20 и 10 година рада на Факултету уручени су пригодни поклони и признања за сталност у раду.

У веома надахнутим говорима, најближи сарадници проф. др Видосава Мајсторовића, проф. др Ташка Манеског, проф. др Мирка Павишића, проф. др Горана Симића, проф. др Драгана Петровића и доцента, др Раше Андрејевића, који ове године одлазе у пензију, посебно су истакли образовни и научноистраживачки рад угледних наставника, који је у великој мери допринео подизању угледа МФ.

Уз професоре, име Машинског факултета, деценијама уназад, градили су и други запослени у стручним службама. Међу њима су Јелена Лазаревић, инокореспондент у оквиру међународне сарадње и образовања страних студената,  Раде Јанковић, механичар у Лабораторији МФ за моторе и Миланка Тодоровић, радница у Техничкој служби МФ.

(Извор: Машински факултет)

Трећи конкурсни рок за упис у 1. годину ДАС

Трећи конкурсни рок за упис у 1. годину Докторских академских студија

Број слободних места за:
– самофинасирајуће студенте – 14
– студенте који се финансирају на терет буџета РС – 0

Пријава кандидата за трећи конкурсни рок на ДАС обавиће се по Конкурсу 25. и 26. 10. 2018. године у периоду од 12:30 до 14:30 сати, на шалтеру број 6 Службе за студентске послове.
Коначна ранг листа биће објављена 31.10.2018.године, а упис кандидата са коначне ранг листе обавиће се 1.11.2018.године у периоду од 12:30 до 14:30 сати, на шалтеру број 6 Службе за студентске послове.
Накнаду за трошкове пријаве кандидати плаћају у износу од 4.000 динара на жиро-рачун Машинског факултета број: 840-1876666-10 са сврхом уплате Пријава за конкурс за упис на ДАС и позивом на број 201.

Конкурс фондације Душан Павловић

Фондација Душан Павловић расписује К О Н К У Р С зa стипендирање два студента прве године мастер студија Машинског или сличног факултета.
Услови конкурса су:
• Просечна оцена основних студија већа од 8 (осам)
• Уписана прва година Мастер студија једног од следећих смерова:

• Процесна техника
• Термотехника
• Термоенергетика
• Аутоматско управљање
Стипендија се додељује за школску годину 2018/2019.
Уз пријаву приложити:
• Мотивационо писмо и
• Потврду о завршеним основним студијама.
Фондација је обезбедила средства за стипендирање два студента.
Молимо заинтересоване студенте да документацију доставе на адресу:
Фондација “Душан Павловић“
Нова Мокролушка 23, 11 0000 Београд
или на маил адресу office@fondacijadp.rs најкасније до 15.11.2018. године.

Обавештење за студенте прве године ОАС школске 2018/2019. године

Поштовани студенти, додела ваших активационих кодова обавиће се 24. и 25. октобра 2018. године у периоду од 12:30 до 14:30 часова на шалтерима Службе за студентске послове.

Уз преузете активационе кодове, добићете и ваше примерке Уговора о студирању на Основним академским студијама.