Плакете за посебна залагања и захвалнице за сталност у раду

Свечаним уручивањем Плакете за посебна залагања и допринос подизању угледа Машинског факултета у Београду, настављен је програм обележавања 70-годишњице највеће и најстарије високошколске установе у области машинског инжењерства у Србији.

На Свечаној седници Савета МФ која је одржана у четвртак, плакете за посебна залагања уручене су проф. др Александру Обрадовићу, проф. др Милану Петровићу, академику, проф. др Владану Ђорђевићу и проф. др Миленку Јовићићу.  Међу добитницима овог признања су и некадашњи декани Машинског факултета –  проф. др Милан Радовановић, проф. др Ђорђе Зрнић, проф. др Жарко Спасић, проф. др Милош Недељковић и проф. др Милорад Милованчевић, који су, како је речено, својим несебичним радом оставили јасан траг и обележили поједине етапе у развоју Машинског факултета.

Плакете МФ за посебна залагања добили су и студентски тимови „Тенфор Друмска Стрела“ и „Confluence Belgrade“ за постигнут успех и достојно представљање Машинског факултета, Универзитета у Београду и Србије  на великим међународним такмичењима.

„У оквиру обележавања Дана Машинског факултета, ово је најзначајнји део Свечане седнице Савета МФ, када се присећамо лепих тренутака, и додељујемо пригодне поклоне и признања за постигнуте резултате и сталност у раду“,  поручио је председник Савета МФ  проф. др Влада Гашић, поздрављајући бројне госте Машинског факултета.

Присутне је поздравио и декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић, који је истакао да су јубилеји – 145 година од увођења првог предмета механика и наука о машинама у високо образовање у Србији и 70 година од осамостаљивања Машинског факултета – сјајна традиција која обавезујуе.  „То су два животна века и више него зреле године да мудро промишљамо о пређеном путу. Такође, то је прилика да се сетимо да смо изникли на „раменима“ претходних генерација професора и резултатима њихових истраживања и на праћењу тих „крајпуташа“ које су својевремено поставили себи као визију и циљ факултетске политике развоја“, нагласио је проф. Митровић.

Говорећи о плановима развоја факултета он је истакао четири стратешка приоритета – подизање квалитета наставе, научноистраживачког рада, међународне научне сарадње и сарадње с привредом. „Желимо да Машински факултет буде МИТ југоисточне Европе. Слични смо том профилу светских универзитета. Оно на чему с правом инсистирамо и што смо наследили од наших претходника је истраживачка концепција МФ, односно Универзитета.  Реинтерпретација знања није наш циљ, него истраживање и инволвирање тих резултата у наставу. Уверен сам да само такав приступ даје резултате“, закључио је проф. Митровић.

У  оквиру Свечане седнице Савета МФ приређен је и свечани испраћај у пензију угледних професора, стручних сарадника и службеника.  Запосленима који прослављају 40, 30, 20 и 10 година рада на Факултету уручени су пригодни поклони и признања за сталност у раду.

У веома надахнутим говорима, најближи сарадници проф. др Видосава Мајсторовића, проф. др Ташка Манеског, проф. др Мирка Павишића, проф. др Горана Симића, проф. др Драгана Петровића и доцента, др Раше Андрејевића, који ове године одлазе у пензију, посебно су истакли образовни и научноистраживачки рад угледних наставника, који је у великој мери допринео подизању угледа МФ.

Уз професоре, име Машинског факултета, деценијама уназад, градили су и други запослени у стручним службама. Међу њима су Јелена Лазаревић, инокореспондент у оквиру међународне сарадње и образовања страних студената,  Раде Јанковић, механичар у Лабораторији МФ за моторе и Миланка Тодоровић, радница у Техничкој служби МФ.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.