Business info group – Бесплатна радионица за студенте „Шта је вест, а шта је спин“

Business info group, издавач магазина „Нова економија“ организује бесплатне радионице за студенте на тему  „Зашто је важно да будете обавештени о томе шта је вест, а шта је спин“. Радионица ће бити одржана у суботу, 16. јуна од 11.30 до 13 часова у Коларчевој задужбини у Београду, сала Јосиф Панчић, Студентски трг 5. На трибини говоре, Маја Антић, новинарка ТВ Н1, Љубица Гојгић, ауторка емисије „Прави угао“ на РТВ Војводина и Биљана Степановић, уредница часописа „Нова економија“.

“Друмска Стрела” представља седмо возило

Формула Студент тим “Друмска Стрела” представиће своје седмо возило у понедељак, 11. јуна у 18 часова, на Машинском факултету у Београду.

И ове године, ново возило карактеришу напреднија техничка решења у односу на његове претходнике, те се тим нада успесима на предстојећим такмичењима у Италији и Чешкој. Потпуно нов аеро пакет, оптимизована конструкција шасије, модернији концепт ослањања, као и бројне иновације на пољу електронике и сензорике само су нека од побољшања, која ће бити представљена на Друмској Стрели 2018.

“Велики рад и залагање је иза нас, и сигурна сам да ће се то препознати у овом возилу. Сваки подтим унео је бројне иновације у својим областима које ће нам омогућити боље перформансе на стази али и додатне поене за инжењерски дизајн. Поносна сам на цео тим и напредак који смо сви заједно остварили током ове сезоне, не само на возилу већ и у начину функционисања самог тима.” каже Миљана Стојановић, вођа тима за сезону 2018.Она је позвала све  студенте Машинског факултета који су заинтересовани за овај пројекат да дођу на представљање, како би на најбољи могући начин добили увид у то како изгледа бити део Друмске Стреле и шта значи чланство у овом тиму.

Тим студената, који ове године броји 48 чланова са неколико факултета Београдског универзитета, сваке сезоне израђује ново возило са којим одлази на најпрестижнија светска инжењерска такмичења широм Европе. Друмску Стрелу основали су студенти Машинског и Факултета организационих наука у новембру 2010. године и од тада пут овог тима обележили су бројни успеси на Формула Студент такмичењима.

На представљању ће се осим чланова тима, њихових породица и пријатеља, наћи и донори тима и представници државних институција. Присутни ће имати прилику да се боље упознају са пројектом, да од чланова тима чују и виде како изгледа пут настанка једне формуле, али наравно и привилегију да први виде Друмску Стрелу 2018.

(Извор: Машински факултет)

 

Гости МФ: проф. др Ibai Ulacia и др Jon Larranaga, Mondragon University из Шпаније

Проф. др Ibai Ulacia и др Jon Larranaga са Mondragon University, Faculty of Engineering из Шпаније, боравиће у понедељак 11. јуна у једнодневној посети Машинском факултету. Поред састанка са руководством Факултета и обиласка лабораторија, колеге из Шпаније ће свим заинтересованим колегама и студентима представити свој универзитет и одржати предавање по позиву у понедељак 11. јуна од 12 часова у свечаној сали 211. Уз преглед истраживања на свом Институту и лабораторији, гости из Шпаније представиће и две теме из области спојница и навојних преносника: “Fatigue and wear in crowned spline couplings” и ”Preload variation on ball screws due to temperature increase“.

Више о гостима Универзитету и Институту можете погледати овде и на линковима:

Structural Mechanics and Design

https://www.mondragon.edu/en/research-transfer/engineering-technology/research-and-transfer-groups/-/mu-inv-mapping/group/structural-mechanics-and-design

Ibai Ulacia

https://www.mondragon.edu/en/research-transfer/engineering-technology/research-and-transfer-groups/-/mu-inv-mapping/researcher/ibai-ulacia-garmendia

Jon Larranaga

https://www.mondragon.edu/en/research-transfer/engineering-technology/research-and-transfer-groups/-/mu-inv-mapping/researcher/jon-larranaga-amilibia

(Извор: Машински факултет)

Проф. др Родолфо Хабер, врхунски стручњак за роботику, гост МФ

Проф. др Родолфо Хабер, заменик директора Центра за аутоматизацију и роботику (UPM-CSIC) при Шпанском националном савету за истраживање и један од водећих стручњака за роботику у свету, долази у вишедневну посету Машинском факултету у Београду, где ће одржати два одвојена предавања на којима ће представити рад Центра у Мадриду и  главне истраживачке резултате у примени компјутерске интелигенције у моделирању и управљању индустријских кибернетско-физичких система и практична искуства у тој области .

Прво предавање на тему „Компјутерска интелигенција у моделирању и управљању индустријских кибернетско-физичких система. Истраживачки изазови и могућности“, биће одражано у уторак, 5. јуна у сали 211/II  Машинског факултета са почетком у 16.30. У четвртак, 7. јуна у 12.30 у сали 211/II  проф. Хабер ће говорити на тему „Center for Automation and Robotics (CSIC-UPM). Success stories and on-going initiatives“.

Проф. Хабер је дугогодишњи пријатељ Машинског факултета и наше земље и долази на позив проф. др Зорана Миљковића са Катедре за производно машинство, са којим у области аутоматизације и роботике блиско сарађује већ десет година. Обојица су као експерти за ту област ангажовани при  Европској комисији,  а од пре три године су  међу малоборојним изабраним члановима Vice Chairperson тима за инжењерство, у оквиру  H2020 пројектних активности, и то за евалуацију од предлагања, рангирања, до мониторинга током реализације процентуално веома мало одобрених пројеката (од 5% до 10%, зависно од позива).

Главни истраживачки правци проф. др Родолфа Хабера се односе на аутоматизацију и роботику, са специфичним истраживањима у домену интелигентних сензора, вештачких когнитивних система и рачунарских архитектура, као и на примену техника компјутерске интелигенције за моделирање, управљање, надзор и оптимизацију, са фокусом на кибернетско-физичке системе и парадигме Индустрије 4.0.

(Извор: Машински факултет)

 

Конференција Constructive Theory of Orthogonality and Applications (CTOA2018)

Конференција:

Constructive Theory of Orthogonality and Applications (CTOA2018) ће се одржати на Машинском факултету 29. маја 2018. год. са почетком у 10 часова. Сала 211.

Програм конференције и Књига са апстрактима.

Бесплатна предавања у СКЦ-у

четвртак, 24. мај у 18:00 Мала сала

предавање: „Откључај своје интелектуалне потенцијале

IQ Centar – Образовни центар за развој правилног приступа учењу и лични развој

говори: Милош Пешић, предавач и аутор програма IQ Plus у IQ Centru

 

Људски мозак је најсавршенија ствар на свету, а због свог мозга је и човек најсавршеније биће. Начин на који функционише људски мозак, омогућио је човеку да напредује, стално се усавршава и створи свет какав данас познајемо.

Сви људи рађају се са приближно једнаким интелектуалним потенцијалом. Шта је онда то што разликује Теслу, Ајнштајна, Едисона, Да Винчија, Пикаса, Гетеа… и друге велике умове – научнике, проналазаче или врсне уметнике, од осталих људи? Управо начин на који су развијали и ослобађали своје интелектуалне потенцијале!

 

 

петак, 25. мај у 18:00 Мала сала

Пројекат: СТУДЕНТИ СТУДЕНТИМА

„Вече романских језика“

учесници: студенти са катедре за романистику Филолошког факултета у Београду

 

Hola! Salut! Ciao!

Овога пута нешто ближе нама- Шпанија, Француска, Италија и Румунија на једном месту. Дођите и сазнајте нешто што можда нисте знали о историји ових земаља, њиховој култури, обичајима и препустите се мелодији романских језика.

 

 

 

четвртак, 31. мај у 19:00 Мала сала

циклус „КОЛОНИЗАЦИЈА ГАЛАКСИЈА“

предавање: „Галаксије као градивни елементи Универзума“.

предавач: Станислав Милошевић, катедра за Астрономију, Математичког факултета, Универзитета у Београду.

До XX века нисмо знали да ли постоје друге галаксије осим наше. Најсвежији закључак је да се Космос шири убрзано и да се састоји  претежно од тамне енергије, тамне материје и видљиве материје. Тамна и видљива материја су изградиле галаксије. Галаксије еволуирају као системи,  интерагују, сударају се, граде веће галаксије. У предавању ће бити приказано шта данас знамо о галаксијама, како их проучавамо и зашто су оне градивни блокови Универзума на великој скали.

Kомпанијa METECH на МФ –  Могућности радне праксе и запошљавања

Белгијска компанија METECH представиће могућности радне праксе и запошљавања студентима завршних година Машинског факултета. Презентација је заказана за среду 23. мај у 13 часова у сали 518.

Током презентације „10 година пословања у Србији – рад тимова за инжењеринг и контролу квалитета” о компанији ће говорити Александар Јовановић, Оливера Јовановић и Мирко Трифуновић.

Компанија METECH је испоручилац комплетних пројеката, концепата и система направљених од челичних и лаких лимова. METECH пружа услугу индустријског дизајна, склапања производа и завршне контроле, што доприноси достизању ТОТАЛ КОНЦЕПТ-а. У METECH-у сваког дана преко 350 запослених ради на задовољавању потреба купаца. Компанија Метецх је основана је 2005. године и покрива следеће пословне области: Инжењеринг и развој; Обрада лима;         Ласерско заваривање; Ласерско сечење цеви;  Површинска заштита;  Монтажа и тестирање;     Логистичка решења.

Више о  компанији METECH можете погледати на следећем линку: http://www.metes.be/sr/osnovne-aktivnosti

Гост МФ: Александар Стојадиновић – О дигиталним иновацијама

Дигиталне иновације – трансформација производње и креирање нових пословних модела, тема је предавања мр Александра Стојадиновића, извршног директора за операције (COO) у Банци Intesa Београд. Предавање је заказано за петак, 11. Маја у 12 часова у амфитеатру ЦеНТ на Машинском факултету у Београду. Током предавања акценат ће бити стављен на дигитални бизнис, трансформацију пословних модела и утицај на производњу.

Мр Александар Стојадиновић, иначе дипл. маш. инж.,  руководи сектором који обухвата информационе технологије, банкарске операције, платни промет и безбедност. Пре банке Intesa радио је у Eurobanci Београд одакле је једно време руководио и ИТ операцијама у Bancpost банци у Румунији.

Руководио је и IT  операцијама у Комерцијалној банци где је дошао са позиције директора у  компанији Памет са седиштем у Београду и централом у Сан Франциску одакле је руководио софтверским имплементацијама примарно за клијенте  у САД.

Господин Стојадиновић има звање магистра техничких наука које је стекао на Машинском факултету у Београду где је и радио првих 5 година своје  каријере.

(Извор: Машински факултет)

Дан модула Заваривање и заварене конструкције

У среду 9.05.2018.год., са почетком у 10 часова у свечаној сали 211, одржаће се Дан модула Заваривање и заварене конструкције. Позивамо све заинтересоване да присуствују овом стручном скупу.

Катедре за Опште машинске конструкције и Технологију материјала

Гост МФ: Проф. др Carsten Gachot, Vienna University of Technology (TUW)

проф. Carsten Gachot/фото: Yоutube

Проф. др Carsten Gachot са Техничког универзитета у Бечу (TUW) боравиће од 7. до 11. маја у вишедневној посети Машинском факултету у Београду, где ће одржати два предавања по позиву. Планом посете предвиђен је и састанак  проф. Gachot-а са руководством МФ, као и обилазак лабораторија. Организатор посете је проф. др Александар Маринковић, ванредни професор Машинског факултета.

Предавање на тему „Laser as a versatile tool for high-performing engineering surfaces and materials´ microstructures for tribological applications“, биће одржано у понедељак, 7. маја у 13 часова у Свечаној сали 211.

Loss of lubrication in helicopter gears – How to prolong lifetime“ тема је другог предавања које ће бити одржано у среду, 9. маја у 13 часова у сали 514.

Након предавања предвиђена је дискусија свих заинтересованих са предавачем.

Више о предавањима можете погледати овде.

*****************************

O предавачу

Проф. Carsten Gachot je шеф истраживачке групе за Трибологију при „Institute for Engineering Design and Logistics Engineering“ na Vienna University of Technology (TUW). Више информација о госту, самом Институту Техничког универзитета у Бечу и публикацијама можете погледати овде и на адреси:

https://www.ikl.tuwien.ac.at/tribologie/team/head_of_research_group/

(Извор: Машински факултет)