Данас на МФ: Промоција SIM(P)ATIC PLC+ Challange 2018 у 12 часова

У Заводу за аутоматско управљање МФ  данас, 21. марта у 12 часова биће одржан  други део промоције регионалног такмичења SIM(P)ATIC PLC+ Challange 2018.  Том приликом, представници компаније Сименс д.о.о Београд и Удружења студената електротехнике Европе – EESTEC Локални комитет Београд, који су и организатори такмичења, одржаће и кратку презентацију о стручној  радионици као пратећем делу PLC+ Challange 2018 и пропозицијама такмичења. Пријављивање за PLC+ Challenge 2018  је отворено до 25. марта 2018. године, а пријаве се могу наћи на следећем линку: eestec.etf.bg.ac.rs/plc/prijavi_se

PLC+ је бесплатна стручна радионица кроз коју се стиче детаљнији увид у проблематику с којом се инжењери сусрећу у индустријској аутоматизацији. Радионица нуди могућност теоријске надоградње знања о раду с програмабилним логичким контролерима (PLC) те пружа могућност усавршавања на практичном задатку, с циљем  што боље припреме за рад у пословном окружењу.

PLC+ радионица се одржава у три земље – Србији, Хрватској и Словенији. У свакој од ових земаља постоји први круг радионице, усмерен на такмичаре из сваке земље појединачно и он се одржава независно од радионица у осталим земљама. Током првог круга, студенти који се пријаве имају прилику да слушају различита предавања о раду са PLC -овима и пословним приликама у овој области.

Предавања имају за циљ да подигну успешност и такмичарима олакшају решавање задатка.  Сви учесници имају рок од четири недеље да реше представљени задатак и предају свој рад. Након оцењивања првог дела такмичења, три најбоље екипе из сваке земље ће се такмичити у другом кругу. Други круг се састоји од новог задатка који ће бити прилагођен за потребе шире јавности јер ће се решења представљати на затварању такмичења.

У финалу прошлогодишњег  такмичења SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017, тим студената Машинског факултета “MISS – Make it Simple and Smart”  је остварио изузетно запажене резултате и пласирао се у сам врх такмичења.

Предавање: Миодраг Живковић, Linde Hydraulics

Господин Миодраг Живковић, директор постпродаје немачке компаније – Linde Hydraulics за цео свет биће гост Машинског факултета у Београду од 19. до 23. марта, где ће одржати низ интересантних предавања о развоју о    развоју аксијално-клипних мотора и пумпи. Студенти модула за моторна возила, механизацију, дизајн у машинству, термотехнику, термоенергетику,  прехрамбено машинство и пољопривредно машинство имаће прилику да се „из прве руке“ информишу о најновијим трендовима у области мотора и     пумпи  компаније  Linde Hydraulics.

Распоред предавања:

Понедељак, 19.03.2018. год. у 12 h сала 518 пети спрат– студенти модула за моторна возила, моторе и дизајн у машинству;

Среда, 21.03. 2018.год..у 12 h сала 518 пети спрат – студенти модула                                                                       за механизацију, прехрамбено машинство , пољопривредно машинство;

                                                              Четвртак.03.2018. год. у 12 h сала 518 пети спрат– студенти модула                                                                        за термотехнику, термоенергетику.

 

 

Гост МФ: др Салахудин Ахмед, ONR Global, Лондон

“Programmatic Support of Scientific Research by the US Office of Naval Research Global”, тема је предавања које ће у среду, 14. марта у 12 часова у Свечаној сали 211 одржати др Салахудин Ахмед, директор за научно-истраживачку делатност Глобалне агенције за морнаричка истраживања САД  (ОNR Global) , са седиштем у Лондону.

У оквиру предавања, др Ахмед ће представити конкретне финансијске инструменте којима ONR подржава истраживачки рад, а говориће и о  научно-истраживачким активностима које долазе у обзир за финансирање. Предавање ће бити посебно интересантно за истраживаче који се баве механиком флуида, чврстоћом конструкција, нумеричким методама, науком о материјалима, акустичним и електромагнетним својствима различитих средина итд. Више о предавању можете погледати овде.

(Извор: Машински факултет)

Промоција PLC+ Challange 2018  – среда, 7. март

Промоција регионалног такмичења  из аутоматике – PLC+ Challange 2018, биће одржана у среду, 7. марта,  у периоду од 11 до 13 часова у Заводу за аутоматско управљање Машинског факултета у Београду. Том приликом, представници компаније Сименс д.о.о Београд и Удружења студената електротехнике Европе – EESTEC Локални комитет Београд, који су и организатори такмичења, одржаће и кратку презентацију о стручној  радионици као пратећем делу PLC+ Challange 2018 и пропозицијама такмичења.

PLC+ је бесплатна стручна радионица кроз коју се стиче детаљнији увид у проблематику с којом се инжењери сусрећу у индустријској аутоматизацији. Радионица нуди могућност теоријске надоградње знања о раду с програмабилним логичким контролерима (PLC) те пружа могућност усавршавања на практичном задатку, с циљем  што боље припреме за рад у пословном окружењу.

PLC+ радионица се одржава у три земље – Србији, Хрватској и Словенији. У свакој од ових земаља постоји први круг радионице, усмерен на такмичаре из сваке земље појединачно и он се одржава независно од радионица у осталим земљама. Током првог круга, студенти који се пријаве имају прилику да слушају различита предавања о раду са PLC -овима и пословним приликама у овој области.

Предавања имају за циљ да подигну успешност и такмичарима олакшају решавање задатка.  Сви учесници имају рок од четири недеље да реше представљени задатак и предају свој рад. Након оцењивања првог дела такмичења, три најбоље екипе из сваке земље ће се такмичити у другом кругу. Други круг се састоји од новог задатка који ће бити прилагођен за потребе шире јавности јер ће се решења представљати на затварању такмичења.

У финалу прошлогодишњег  такмичења SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017, тим студената Машинског факултета “MISS – Make it Simple and Smart”  је остварио изузетно запажене резултате и пласирао се у сам врх такмичења.

(Извор: Машински факултет)

Приступно предавање, др Оливера Костић, дипл. инж. маш.

Комисија за припрему реферата по расписаном конкурсу за избор једног доцента за ужу научну област Ваздухопловство, односно Комисија за оцену приступног предавања, у саставу:

  • др Часлав Митровић, редовни професор,
  • др Александар Бенгин, редовни професор,
  • др Александар Симоновић, редовни професор,
  • др Александар Грбовић, ванредни професор,
  • др Слободан Гвозденовић, ред. проф., Саобраћајни факултет

у складу са Правилником о извођењу приступног предавања при избору у звање наставника на Машинском факултету Универзитета у Београду, заказује приступно предавање кандидату др Оливери Костић, дипл. инж. маш., дана 05.03.2018. године, са почетком у 14 часова, у учионици Лабораторије за аеротехнику – аеротунел „Мирослав Ненадовић“ на Машинском факултету, са темом „Адијабатско струјање са трењем у каналу константног попречног пресека – Фано струјање“.

Приступно предавање, др Ружица Тодоровић, дипл. инж. маш

Комисија за припрему реферата по расписаном конкурсу за избор једног доцента за ужу научну област Термомеханика, односно Комисија за оцену приступног предавања, у саставу:

–        др Милош Бањац, редовни професор,

–        др Мирко Коматина, редовни професор,

–        др Богосав Васиљевић, ванр. проф. М.Ф. у пензији,

у складу са Правилником о извођењу приступног предавања при избору у звање наставника на Машинском факултету Универзитета у Београду, заказује приступно предавање кандидату др Ружици Тодоровић, дипл. инж. маш., дана 22.02.2018. године, са почетком у 14 часова, у сали 113/4 на Машинском факултету, са темом Појаве прелажења топлоте.

Гост МФ: Проф. др Душан П. Секулић са Универзитета Кентаки у САД

Проф. др Душан П. Секулић, са Универзитета Кентаки у САД, одржаће, у уторак, 6. фебруара у 12:00, у сали 211 на Машинском факултету, предавање на тему „Кретање течне алуминијумске легуре преко површина карактерисаних добрим или лошим квашењем”. 

Током предавања, проф. Секулић ће представити фундаменталну студију о распростирању микро слојева течних алуминијумских легура, која је део програма вишегодишњег пројекта под покровитељством Националне Аеронаутичке и Свемирске Администрације USA (NASA). Реч је о студији распростирања микро слојева течног метала покретаног дејством површинског напона и лимитираног његовим вискозитетом у условима постојања реакција или њиховог одсуства, на субстратима начињеним од алуминијума или алуминијум оксида.

Циљ је разрешавање проблема оштећења узрокованих микрометеоритима и васионским отпадом до којих долази услед пенетрације кроз спољне слојеве свемирских објеката као што је међународна свемирска станица (ISS), или конструкције планиране за будуће мисије на ванземаљским локацијама. Поред тога, од практичног интереса су примене за формирање конструкција у свемиру или на ванземаљским објектима коришћењем технологија спајања метала или неметала.

На предавању ће бити представљени и експериментални подаци о распростирању микро слојева течних алуминијумских легура у условима присуства гравитације као и приступи моделирању равнотежних стања и/или кинетике процеса.

 О проф. Секулићу

Др. Душан П. Секулић је некадашњи докторанд МФ у Београду, а сада професор на Колеџу за инжењерство, Департмана машинског инжењерства Универзитета Кентаки, Лексингтон, УСА. Носилац је “J.G. Morris” катедре као и Fellow ASME. Такође, носилац је и “Foreign Expert Chair Professor” катедре на Харбин Институту Технологије и гостујући профессор неколико универзитета у Азији и Европи, на Универзитету у Београду.

Проф. Секулић је аутор три књиге књиге из области термодинамике, преноса топлоте и науке о материјалима које су, на енглеском И кинеском, објављене у САД (Wiley), Енглеској (Cambridge University Press) и Кини Mashin Press, Peking). Објавио је  више од 150 архивских публикација. Његов професионални интерес укључује студије везане за енергетску одрживост, термодинамику, пренос топлоте и науку о материјалима, особито производне процесе.

(Извор: Машински факултет)

Приступно предавање, др Тамара Бајц

Комисија за припрему реферата по расписаном конкурсу за избор једног доцента за ужу научну област Термотехника, односно Комисија за оцену приступног предавања, у саставу:

  • др Маја Тодоровић, редовни професор,
  • др Драган Туцаковић, редовни професор,
  • др Франц Коси, ред. проф. М.Ф. у пензији,

у складу са Правилником о извођењу приступног предавања при избору у звање наставника на Машинском факултету Универзитета у Београду, заказује приступно предавање  кандидату др Тамари Бајц, дипл. инж. маш., дана 11.01.2018. године, са почетком у 13 часова, у сали 134/1 на Машинском факултету, са темом „Енергетски преглед зграда“.

 

Наука и техника у криминалистици-идентификација моторних возила

Начелник Одељења за вештачења Националног криминалистичко-техничког центра при Управи криминалистичке полиције, дипл.инг. Александар Радомировић одржаће студентима и запосленима МФ интересантно предавање на тему „Наука и техника у криминалистици-идентификација моторних возила“. Предавање је заказано за среду, 27. децембар у 12 часова у сали 513 на V спрату. Организатор је Катедра за моторна возила МФ.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Предавање доцент др Драга Пихлер Пузовић – ‘Нестабилност Сафман-Тејлора’

У организацији проф. др Милана Лечића, доцент др Драга Пихлер Пузовић са Универзитета у Манчестеру (УК) одржаће предавање на Машинском факултету у четвртак 28. децембра у 12 часова у Свечаној сали 211. Тема предавања је ‘Нестабилност Сафман-Тејлора’. Предвиђено трајање предавања са дискусијом је око 1 час.

Колегиница Пихлер Пузовић бави се истраживањима из механике флуида и континуума (списак референциприказ неких истраживања). Кратак садржај предавања и биографија доц. др Драге Пихлер Пузовић дати су у прилогу.