Да Анастасија поново плеше – Хуманитарно караоке вече на МФ

Студенти Машинског факултета у Београду прикључили су се хуманитарној акцији колега са Факултета безбедности у прикупљању новчане помоћи за њихову колегиницу Анастасију Гавриловић, којој је у мају ове године дијагностикована акутна лимфобластна леукемија.

Тим поводом,  Студентски парламент МФ  организује караоке вече, симболичног назива – „Да Анастасија поново плеше“, које ће бити одржано у среду, 22. новембра, у Клубу запослених и студената МФ у 18 часова. Цена карте је 200 дин.

Анастасија Гавриловић је двадесетогодишња девојка која је до скоро водила живот као и њени вршњаци – завршила је Земунску гимназију, музичку школу – клавирски одсек, била је успешан студент друге године Факултета безбедности, заљубљена у музику и плес којим се професионално бави 6 година. Данас се бори за живот. Тренутно се налази у Истанбулу и до среде мора хитно да прикупити још 50 хиљада евра за  трансплатацију коштане сржи и наставак њеног лечења.

(Извор: Машински факултет)

 

Панел: Иновације – твоја будућа каријера

„Иновације — твоја будућа каријера“ назив је панел-дискусије која ће бити одржана у понедељак, 27.11.2017 у 17 часова у просторијама Електротехничког факултета Универзитета у Београду, у слушаоници 59 (приземље). Организатори скупа су Центар за развој каријере Универзитета у Београду, Пословно-технолошки инкубатор Техничких факултета и ННТ „Београд“, а заинтересовани могу да се пријаве до недеље, 26.11.2017. у поноћ попуњавањем формулара на линку https://goo.gl/oTdJv5.

O изазовима и предностима рада у области технолошког развоја и иновација говориће представници компанија чланица Научно-технолошког парка Београд. Студенти ће имати прилику да се „из прве руке“ информишу о свему што их интересује везано за каријеру у области иновација, али и да се упознају са представницима компанија чланица ННТ и могућностима за обавњање праксе или запослење у оквиру тимова који раде на развоју различитих решења и услуга у областима ИТ, енергетске ефикасности, IoT, smart cities, пољопривреде и хране и индустријске аутоматизације и мехатронике.

Научно-технолошки парк Београд (НТП Београд) је основан у партнерству Владе Републике Србије, Града Београда и Универзитета у Београду, у циљу стварања повољног амбијента за трансфер знања, развој нових технологија и комерцијализацију иновација кроз повезивање привреде и науке.  У оквиру НТП Београд послује 57 стартап и растућих технолошко-развојних компанија.

Учесници Панела су: Вељко Радовановић, директор Logic Bgrd,  Саша Миличић, директор, Complus Visual Communication doo,  Олгица Михајловић, HR менаџер, NovelIC, Милица Милутиновић, editor, MDPI doo, Андријана Предојевић, solution developer, Engineering Balkan doo.

Студенти из Темишвара у посети МФ

Машински факултет у Београду, угостио је почетком новембра, студенте и професоре Машинског факултета Унивезитета Политехника из Темишвара. Ова посета реализована је у оквиру међународног програма размене студената и наставника ERASMUS+, а делегацију из Румуније, у којој је било 15-оро студената треће и четврте године студија на Одсеку за топлотне системе и опреме, предводили су проф. др Дореин Лелеа и још тоје наставника МФ у Темишвару.

Госте из Румуније поздравио је продекан за међународну научну сарадњу МФ у Београду, проф. др Ненад Зрнић. Након добродошлице, студенти су обишли Лабораторију за обуку енергетских менаџера, где су им доц. Ђ. Чантрак, асист. Н. Јанковић и сар. Т. Симоновић, детаљно  приказали рад пумпног и котловског постројења. Осим тога посетили су и  Лабораторију за процесну технику, где их је поздравио проф. Д. Радић, а затим су, у пратњи проф. С. Генића и асист. М. Ивошевића обишли и ТО Церак, као једну од већих  топлана у Београду.

Машински факултет у Београду и МФ из Темишвара имају 20-годишњу успешну сарадњу, која се, поред студијских посета студената и наставника, одвија и кроз заједнички научни и истраживачки рад. Гости из Румуније оценили су посету МФ  одличном, а студенти су, према речима њихових професора, посебно задовољни срдачним пријемом, као и добром организацијом и садржеајем посете.

(Извор: Машински факултет)

Акција добровољног давања крви: Још једна хумана мисија студената МФ

„Човек само срцем добро види“,  једна је од главних порука Малог принца, а то су потврдили и студенти Машинског факултета који су у среду, девети пут за редом, учествовали у традиционалној хуманитарној акцији добровољног давања крви која се спроводи на Београдском универзитету. Акцију су организовали Институт за трансфузију РС и Студентски парламент МФ, а поред студената, крв су дали и професори, као и ненаставно особље Машинског факултета.

Акције на МФ су предвне, не само због великог одзива студената, него и због одличне организације, рекла је прим. др Слободанка Благојевић из Института за трансфузију. Нагласивши да је број давалаца премашио очекиваних 50, она је захвалила студентима МФ који су, како је рекла, и овог пута показали колико су хумани.

Млади су, данас, према речима др Благојевић, главни носиоци акције давалаштва у Србији. То је добро, јер ће, како је оценила, у будућности то пренети на своју децу. Међутим, проблем резерви крви неће бити решен све док се буде прикупљала, искључиво, наменски, за рођаке, пријатеље и сл. Зато је неопходно, нагласила је,  да  сви заједно, од породице до државних институција, радимо на развијању свести код грађана и ширењу  мреже добровољних давалаца крви. То је, пре свега, интересу целокупног друштва, закључила је др Благојевић.

Ово је прва акција у овој школској години, а одзив студената је премашио наша очекивања, изјавио је студент продекан МФ Милош Ђоковић, напомињући да студенти МФ редовно учествују у свим хуманитарним активностима, било да их организује БУ или они сами.

Међу даваоцима, било је и девојака, а једна од њих је и Анастасија Стрика, студент прве године основних академских студија на МФ.  Она је апеловала је на све колеге и друге младе људе, који могу да дају крв, да то и учине. То је хуман чин. Дајући крв спасавате нечији живот, поручила  је Анастасија.

Током школске године, на сваком факултету БУ организују се две акције добровољног давања крви, једна у зимском, друга у летњем семестру. Научно наставна већа  подржавају ове хумане актвности, што у великој мери олакшава рад студената и доприноси успешности акција.

(Извор: Машински факултет)