Студенти МФ у посети Словенији – Драгоцено стручно и животно искуство!

Студенти Машинског факултета у Београду боравили су почетком новембра у тродневној стручној посети Словенији, где су обишли водеће словеначке компаније и упознали се са пословањем и савременим производним процесима у тим фирмама. .

Ово је прва посета београдских студената Словенији, после дугог низа година, коју је иницирао и организовао Савез студената МФ у Београду у сарадњи са колегама са Факултета за стројарство у Љубљани.

Првог дана посете, студенти су обишли компанију Крка у Новом Месту, једног од највећих фармацеутских произвођача на овим просторима, која се, осим производње лекова за људе и животиње, бави и истраживачким радом. Затим су посетили и Brinox inženiring d.o.o у Сори, иновативну фирму која се бави развојем, пројектовањем и производњом процесне опреме за прехрамбену, хемијску и фармацеутску индустрију.

Из Соре су се упутили у Љубљану, где их је другог дана посете очекивао обилазак компаније Litostroj Power и Termoelektranе-Toplarnе. Litostroj Power је компанија за пројектовање и изградњу електрана и производњу енергетске и индустријске опреме. Производни програм компаније састоји се углавном од водних турбина, индустријске и трансформационе опреме и пумпи, како за нове хидроелектране, тако и за реновирање постојећих. У Termoelektrani-Toplarni имали су прилику да се ближе упознају са системом рада постројења, од доласка горива до испоручења електричне, односно, топлотне енергије.

Последњи дан био је резервисан за излет на Блед и уживање у природним лепотама тог дела Словеније и наравно, неизоставним кремпитама, чији се укус не заборавља.

Посета Словенији, према оцени студената била је драгоцено стручно, али и животно искуство. Посебно су захвални управи Машинског факултета, без чије подршке, како су навели, ово путовање не би могло да се организује.

За Владимира Шофранка, посета Словенији је била једно лепо, пре свега, животно искуство. Поред дружења са колегама са МФ у Љубљани и уживању у облисаку тог прелепог града, имали смо прилику да видимо како послују озбиљне, светске фирме. Оно што је за нас најважније видели смо како у пракси функционише све оно о чему учимо током предавања на Мф и што ћемо, уверен сам, и сами успешно примењивати у будућности, истакао је Владимир.

Пуна утисака је и колегиница Јована Градинац. И она је импресионирана начином рада и пословања фирми које су обишли. На Јовану је велики утисак оставила фармацеутска компанија Крка, првенствено због добродошлице којом су дочекани, а затим и због веома садржајне посете погонима те фимре. Све у свему било је то лепо искуство, употпуњено дружењем са колегама из Љубљане и обиласком традова које смо посетили. На тај начин имали смо и прилику да видимо, упознамо и стекнемо неку ширу слику о начину живота у Љубљани и Словенији уопште, закључила је Јована.

(Извор: Машински факултет)

Празник шаха на МФ – 12. Трансатлантски КУП „Светозар Глигорић“

Јединствени интернет шаховски меч, између студената Универзитета у Београду и студената Универзитета Тексас из Даласа, играће се, по дванаести пут, у петак, 10. новембра у 18.30 на Машинском факултету у Београду. Реч је о  12. Транстлантском купу „Светозар Глигорић“, који је установљен 2006. године на иницијативу тројице „машинаца“,заљубљеника у ову дрвену игру – проф. др Милоша Недељковића, мајсторског кандидата и тадашњег декана МФ, дип.маш.инг. Ивана Марковића, иначе интернационалног мајстора, и дипл.инг. маш. Небојше Баралића, међународног шаховског судије.

Универзитет Тексас у Даласу, који важи за најбољи универзитет у студентском шаху у Америци, прихватио је те 2006. године изазов Универзитета у Београду на шаховски меч на даљину путем интернета, каже за сајт МФ проф. др Милош Недељковић. На тај начин, додао је, установљен је, сада већ традиционални, шаховски меч за „Трансатлантски куп“, који од 2012.год. нoси име нашег прослављеног велемајстора Светозара Глигорића.  Организацију и одржавање првог меча пуно је помогао интернационални мајстор Раде Миловановић, иначе, званичан тренер шаховске екипе Универзитета у Даласу.

Први Трансатлантски меч путем интернета одигран је тачно на 50-годишњицу радио преноса шаховског дуела између некадашње Југославије и САД. Пре 50 година, кад није постојала данашња техника, радио веза је била најмодернија и подаци о потезима преносили су се управо преко радија. Према речима нашег саговорника први интернет шаховски меч између Универзиета у Београду и Универзитета Тексас био је такође прави хит, јер до тада на нашим просторима није било организовано ништа слично. У то време, наставио је, интернет није био развијен као данас. Није било било скајпа и сличних интернтет видео веза, него је меч преношен преко Интернет шаховског клуба (ICC – Internet Chess Club), који је у томе видео добру прилику за своју промоцију. Та сарадња и данас траје, а преносе преко ICC прати више од 10 хиљада љубитеља шаха у целом свету, нагласио је проф. Недељковић.

Меч се игра на 16 табли и победник добија прелазни пехар на годину дана. После једанаест одиграних мечева, тренутни резултат је 6:5 у корист Американаца (2006-Београд-8.5/7.5, 2007-Далас-11/5, 2008-Далас-12.5/3.5, 2009-Далас-8.5/7.5, 2010-Београд-11.5/4.5, 2011-нерешено-8/8, 2012-Београд-9.5/6.5, 2013-Београд-9/7, 2014-нерешено-8/8, 2015-Тексас-9/7, 2016-Тексас-10/6).

У досадашњим мечевима екипа Београдског универзитета показала се достојним противником, а мечеве су пратиле узбудљиве завршнице.  Ове године, Универзитет из Даласа можда има и најјачи састав у коме се налази чак шест велемајстора и шест интернационалних мајстора. У нашем саставу имаћемо једног велемајстора и шест интернационалних мајстора. Очекујемо лепе партије, али и неизвесну борбу. Ипак, то је спорт и шансе за победу увек постоје, оптимиста је професор Недељковић.

Универзитет Тексаса у Даласу повољним подстицајима за студирање привлачи најбоље младе шаховске играче света (баш као што неки други универзитети у САД привлаче кошаркаше, хокејаше, итд.), тако да за њихов тим играју познати светски велемајстори и остали одлични играчи. На Универзитету у Београду таквих подстицаја нажалост нема, али то не значи да нема одличних играча.

Организатори меча су Универзитет у Београду, Машински факултет у Београду, Спортско удружење Универзитета у Београду, а љубитељи шаха  и ове године могу директно пратити турнир путем Интернет шаховског клуба (http://www.chessclub.com/, ICC – Internet Chess Club).

 

(Извор: Машински факултет)