Студенти Модула за термотехнику у посети Bosch-у, Митасу и Hutchinson-у

Студенти прве године МАС са Модула за термотехнику, који слушају предмет Елементи и опрема парних котлова, посетили су у понедељак, 6. новембра, представништво компаније „Bosch” на Новом Београду и фабрике компанија „Митас” и „Студенти Модула за термотехнику у посети Bosch-у, Митасу и Hutchinson-у” у Руми.

Током посете компанији „Bosch”, уз чију помоћ је и реализована ова стручна посета, студенти су имали прилику да се информишу о производном програму, начину рада и основним вредностима те компаније.

Посебно је био занимљив обилазак фабрика Митас и Hutchinson у Руми. Уз стручно  вођење домаћина, инжењера Владимира Живановића, Дејана Дотлића и Дејана Јовичића, студенти су на лицу места могли да се упознају са основним елементима и принципима рада уређаја у котларским постројењима, које су обишли.

(Извор: Машински факултет)

 

„Круна успеха” за најбоље студенте БУ, конкурс продужен до 22. новембра

Породична фирма „Petite Geneve Petrović“, уз подршку Амбасаде Швајцарске федерације, сада већ 12. годину заредом награђује најбоље дипломце Универзитета у Београду. За овогодишњу награду могу конкурисати сви дипломци који су, без понављања година студија, дипломирали у школској 2016/2017. години са просечном оценом вишом од 9,00 (основне или мастер студије). Конкурс је отворен до 22. новембра.

Компанија „Petite Geneve Petrović“ одговорним пословањем и жељом да улаже у развој заједнице у којој послује, сваке године одаје признање највреднијим и најталентованијим студентима Београдског универзитета. Конкурс за награду „Круна успеха” окупља најуспешније дипломце, младе и перспективне људе који се налазе пред новим изазовима, као што су запослење и изградња каријере.

Сваке године, одбор за доделу награде дефинише тему есеја, након чега ужи круг пријављених дипломаца своје погледе и ставове дели кроз интервју са члановима комисије коју чини независни стручни жири. Својим талентима, успесима и животним причама које су увек другачије и посебне, одабрани дипломци сваке године импресионирају чланове комисије пред којом је и ове године тежак задатак, јер бирају најбоље од најбољих.

Као подстрек и мотивацију за даље усавршавање, породица Петровић одлучила је да одабрани тандем дипломаца дарује Rolex часовницима, па тако награда „Круна успеха” превазилази индивидуално признање и указује на потенцијал подршке младим стручњацима из свих области, али и на симболичан начин подстиче развој друштвене свести о будућности успешније и перспективније Србије.

Информације о конкурсу:
Кандидати треба да доставе следећа документа:
• Детаљну биографију
• Фотокопију дипломе и оверену потврду факултета о завршеним студијама
• Фотографију новијег датума

Своје пријаве можете лично предати или их послати поштом на адресу Коче Капетана 47, Београд, агенција ХАВАС. Све додатне информације могуће је добити путем мејла krunauspeha@havas.rs, телефона 011/367-47-72 сваког радног дана од 12 до 16 часова или на сајту krunauspeha.rs.

Војнотехнички институт расписао конкурс за пријем 39 инжењера

Војнотехнички институт, истраживачко-развојнa установа при Министарству одбране Републике Србије расписао је јавни конкурс за пријем 39 (тридесет девет) лица у радни однос на неодређено време.

Војнотехнички институт нуди посао у струци инжењерима који су спремни да раде у динамичном окружењу развојно-истраживачких тимова у области наоружања и војне опреме, уз еминентне стручњаке из предметних области.

Осим усавршавања у струци, Војнотехнички институт пружа јединствену прилику за практичан рад у једној од 24 савремене лабораторије, од којих већина превазилази само војни значај, јер су јединствене у Републици Србији.

Поред плата, посао инжењера додатно је стимулисан бесплатним школовањем и усавршавањем, како у земљи тако и у иностранству, што истраживачима омогућава континуално праћење најсавременијих трендова развоја наоружања и војне опреме.

Kонкурс је  27. октобра објављен  у  „Службеном гласнику РС“, а 28. октобра у дневном листу   „Политика“ и отворен је 30 дана. Детаље конкурса заинтересовани могу да погледају и на сајту ВТИ (www.vti.mod.gov.rs), а текст конкурса можете погледати и овде.

Од 01. Новембра, током трајања конкурса, заинтересовани кандидати моћи да присуствују консултацијама, сваког уторка од 12 до 14 часова на адреси Војнотехничког института (Ратка Ресановића 1, 11030 Жарково – Београд), где ће моћи ближе да се информишу о систему и условима рада у ВТИ,  лабораторијама, текућим пројектима и критеријумима конкурса.

Генерација “Машинаца” 77 – Мултимедијална учионица на дар будућим генерацијама

Генерација „машинаца“ уписаних 1977. године, обележава свој јубилеј – 40 година од бруцошког стажа на Машинском факултету у Београду – на помало неоуобичајен начин, опремањем једне мултимедијалне учионице, која у савременом схватању образовања, није више ствар избора, већ неопходност.

То неће бити наша једина акција, поручио је, некадашњи студент, сада професор на Машинском факултету, проф. др Часлав Митровић, који је заједно са својим колегама из студентских дана, професорима Марком Милошем и Милорадом Милованчевићем, иницирао окупљање генерације 77.

Била је то најбројнија, али и најуспешнија генерација студената у историји Машинског факултета, истакао је наш саговорник, напомињући да је те, давне, 1977. године, факултет уписало укупно 940 студената. Од тог броја, додао је, 500 бруцоша уписало је редовне студије, или како се то данас назива, студије које се финансирају из буџета, док је 440 њих имало статус ванредних студената.

То је генерација која је дала велики број професора универзитета, истаживача у научним институтима, успешних привредника и директора водећих компанија у земљи и иностранству, нагласио је проф. Митровић и додао да само на Машинском факултету из те генерације студената предаје седам професора. Осим нашег саговорника, то су проф. др Марко Милош, проф. др Милорад Милованчевић, проф. др Срђан Бошњак, проф. др Драган Марковић, проф. Војкан Лучанин и проф. др Петар Петровић. Проф. др Срђан Русов је професор на Саобраћајном факултету у Београду, а проф. др Петар Кочовић предаје на Факултету за стратешки и оперативни менаџмент.

Генерација бруцоша из 1977. године, недавно се састала на Машинском факултету, по трећи пут ове године. За њих 70-оро, колико их је овог пута дошло, била је то још једна прилика да се евоцирају успомене и препричају разне анегдоте из студентских дана. Ипак, сусрет је био више радног, него свечарског карактера, а акценат је стављен управо на реализацију пројекта мултимедијалне учионице.

Планирамо да акцију завршимо до краја априла наредне године, а нашу идеју о опремању мултимедијалне учионице подржао је и велики број колега који живе и раде у иностранству, истакао је проф. Митровић напомињући да је свечано отварање учионице предвиђено за крај јуна, за када је заказан и нови сусрет генерације 77.

Небојша Човић: Био сам и остао „Машинац“

Међу 940 студената који су те, 1977. године, уписали Машински факултет, био је и Небојша Човић, домаћој јавности познат као искусан политичар и успешан спортски функционер. Ипак, мање је познато да је некадашњи градоначелник Београда, заменик председника Владе Србије, шеф Координационог тела за Косово и Метохију и југ Србије, председник Кошаркашког савеза Југославије, први човек КК ФМП из Железника и садашњи председник КК „Црвена Звезда“, пре свега, дипломирани инжењер машинства и доктор техничких наука.

Након дипломирања био је асистент на Катедри за производно машинство на МФ и смешила му се успешна академска каријера. Затим, радио је у предузећима „Иво Лола Рибар“ из Београда и РЕИК „Колубара“, био генерални директор ДП „Пролетер“ и председник УО МДД „ФМП“ Београд.

Стицајем околности професионална каријера Небојше Човића је отишла у другом смеру. Без обзира на то, каже да се никада није сасвим удаљио од машинства. Ја сам пре свега фабрички човек и свих ових година, максимално сам се трудио да останем у струци. А, остати у струци значи имати и слободу, подвалачи наш саговорник.

Активности, попут политике и спорта, не доживљава као занимање, јер је до њих, каже, дошло из хобија и стицајем разних околности у нашем окружењу. Данас, после 40 година више бих волео да је у мом животу доминирало машинство. Много пута сам се покајао што нисам остао на факултету и наставио академску каријеру. Али шта је ту је. Ствари више не могу да се промене, искрен је господин Човић.

Осврнувши се на „златно доба“ индустријског развоја некадашње Југославије и тренутно стање у коме се налази српска привреда, он је указао на важну улогу коју машинство и машински инжењери имају у индустријском и пивредном развоју сваке земље. Наравно, додао је, времена су се променила, наше друштво је прошло кроз тежак период, али мислим да долази време када ће српска индустрија поново имати потребу за правим машинским инжењерима. У прилог томе, наставио је, говори и чињеница да се број уписаних студената на МФ из године у годину повећава, што ме посебно радује.

Када је реч о обележавању 40-годишњице уписа на МФ, наш саговорник је поздравио иницијативу да се одржи један такав скуп. Са великим бројем колега и колегиница до сада нисам имао прилике да се сретнем, а ово ресетовање и враћање у време док смо били студенти, буди носталгију и евоцира успомене на све оно што смо заједно прошли током студија на нашем Машинском факултету. Додуше, мало смо остарили, али ништа страшно, закључио је господин Небојша Човић.

(Извор: Машински факултет)

Конкурс за доделу „НАГРАДЕ ГОРДАНА ЈОКИЋ КАШИКОВИЋ И ДРАГИША КАШИКОВИЋ“

КОНКУРСА ЗА ДОДЕЛУ „НАГРАДЕ ГОРДАНА ЈОКИЋ КАШИКОВИЋ И ДРАГИША КАШИКОВИЋ“

Рок за подношење пријава је понедељак, 13. новембр 2017. године.

Материјал доставити у канцеларију декана.