Друмска стрела прославила седми рођендан

Друмска стрела, први Формула Студент тим у Србији, прославила је свој седми рођендан, а свечаности су присуствовали бројни угледи гости, представници Универзитета у Београду, спонзори и пријатељи тима, садашњи и ранији чланови…

Све је почело 2010. године, када је 12-оро студената Машинског факултета и ФОН-а, сазнало за Формула студент такмичење и пожелело да и сами направе возило са којим би учествовали на том престижном такмичењу младих инжењера. Већ 2011. године на такмичењу у класи II у Силверстону, у Великој Британији, освојили су треће место за идејни концепт возила. У сезони 2012, тим Друмска Стрела је имао готову формулу, а директори великих ауто компанија који су пратили такмичења у Италији и В.Британији били су импресионирани чињеницом да је један мали тим из Србије, без такмичарског искуства, успео да, за само годину дана, од идејног концепта направи готову формулу.

Из године у годину тим је бројчано јачао, настајале су нове формуле, а млади ентузијасти окупљени око пројекта „Друмска стрела“ задавали су себи све захтевније циљеве. Данас тим броји више од 50 чланова са девет факултета Универзитета у Београду – Машинског, Електротехничког, Саобраћајног, Физичког, Економског и Шурмарског факултета, Факултета организационих наука И Факултета примењених уметности.

Проф. Митровић: Друмска стрела је наш понос

Ако постоји нешто на шта можемо сви да будемо поносни, не само на Машинском факултету, него и целом Универзитету у Београду, онда је то свакако тим „Друмска стрела“, истакао је, поздрављајући бројне званице, проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета. Ови млади људи, како је рекао, завређују посебну пажњу, не само због чињенице да су окупљени око идеје да своја знања, која се стекли током студија, унапреде кроз пројектовање и израду једног реалног производа,  него пре свега,  што упркос скромним условима у којима раде, постижу сјајне резултате на међународним такмичењима на којима учествују. Свака генерација „Друмске стреле“, од оснивача тима до данас, уносила је неку нову иновацију у возило које развијају. Уверен сам да ће овај тим младих људи, уз подршку свих нас са Универзитета у Београду и донатора који су одавно у том студентском пројекту препознали активност важну за развој високог образовања у Србији, правити одлична возила и низ других ствари које су предмет врло строгих критеријума Формула студент такмичења, закључио је проф. Митровић.

Сезона 2017: Ново возило, бројне иновације и нова организација тима 

Прослава рођендана Друмске стреле била је прилика за подсећање на резултате остварене током протекле године, али и најаву нових планова и циљева за сезону 2018. Током сезоне 2017 радили смо на развоју возила са најоптималнијим технолошким решењима до сада, али и на побољшању организације самог тима, рекао је Страхиња Здравковић, вођа тима за протеклу годину. Направљена је нова организациона структура тима, подтимови су реорганизовани,  а рађено је и на одрживости пројекта, плановима за наредне сезоне и бржој едукацији нових чланова и њиховом укључивању у  пројекат. Када је реч о возилу, најзначајнија побошања  урађена су на систему ослањања и ергономији возача. Маса возила је смањена, а тежиште спуштено. Развијена је и сопствена радио-комуникација, уведене су измене на аеро пакету и проширена је употреба 3Д штампаних делова. Што је најважније, додао је он, возило смо завршили и представили много раније, што нам је омогућило додатно време за тестирања. Поред тога, претходну сезону је обележио и развој формуле на електро погон.

Сећање на проф. Александра Вега

Све то, не би могло да буде остварено да није  било подршке факултета, Универзитета у Београду  и донатора који су свих ових седам година подржавали Друмску стрелу и помогли тиму да истраје у том пројекту. Изнад свега, нагласио је Страхиња, велику захвалност дугујемо и нашем преминулом ментору, проф. др Александру Вегу којег ћемо памтити као великог пријатеља и човека који је несебично преносио знање студентима и са великим ентузијазмом прилазио овом пројекту. У знак захвалности за све што је учинио за Друмску стрелу и уз обећање да ће тим наставити да ради на даљем унапређењу  пројекта, члановима породице проф. Вега уручена је посебна захвалница Формула студент тима.

Планови за сезону 2018

Представљајући планове за наредну сезону, вођа тима за 2018, Миљана Стојановић је рекла да тим увелико ради и да је пројектовање новог возила при крају. Планирамо да ново возило завршимо до априла наредне године, како бисмо имали довољно времена да га тестирамо и што више побољшамо његову поузданост. Тренутно се припремамо И за квалификационе тестове за такмичења која нас очекују у сезони 2018, рекла је Миљана и представила новог ментора тима, проф. др Марка Милоша.

Проф. Милош: Велика је част бити  ментор овим сјајним младим људима 

Изузетна ми је част да будем ментор овим сјајним младим људима који, што би се рекло, ничим изазвани, раде један фантастичан посао и који су, на шта сам као члан МФ посебно поносан, постали бренд не само Универзитета у Београду, него и целе Србије, рекао је проф. Милош. Захваливши се спонзорима на досадашњој подршци коју су пружили тиму, он је изразио наду да ће та сарадња бити настављена и убудуће. Оно што као нови ментор Друмске стреле могу да обећам јесте то да ћемо се трудити да својим будућим успесима оправдамо све оно што сте уложили у нас, закључио је на крају проф. Милош.

На крају свечаности уручене су захвалнице спонзорима и пријатељима Формула студент тима, између осталих Универзитету у Београду, Технолошко-металуршки факултету, Ауто-мото савезу Србије, компанијама Robert Bosch, Бест ауто, ZF Friedrichshafen AG, Лабораторија ЦИАХ, МЦ ауто центар, Београдском сајаму, Микроелектроници, Карен текстилу и другима.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.