Комеморативна седница посвећена проф. др Димитрију Вороњецу

Комеморативна седница посвећена проф. др Димитрију Вороњецу (1936 – 2017), истакнутом професору Машинског факултета Универзитета у Београду, некадашњем шефу Катедре за термомеханику и продекану за наставу (1985-1989), биће одржана, у четвртак 30. новембра у 11.30 у Свечаној сали 211/II.  

О професору Димитрију К. Вороњецу

Хумболтов стипендиста, проф. Димитрије Вороњец, био је професор и шеф Катедре за термотехнику МФ у Београду. На основним студијама предавао је Термодинамику и Термохемијске и биохемијске процесе и опрему, а на постидпломским студијама Теромодинамику сложених система и Термодинамичке методе оцене ефикасности апарата и уређаја. Осим у Београду, предавaо је и на Мaшинском факултету у Нишу, Крагујевцу, Краљеву, Подгорици.

Од укупно објављених 17 уџбеника, књига и монографија за област процесне технике (од којих је имала више издања у едицији МФ у Београду) посебно се издвајају: Технолошке операције, Хемијске реакције и реактори, Основе процесне хемије и Проблеми из термодинамике вишекомпонентних система и хемијске термодинамике.

Најзначјнији научни доприноси Д. Вороњеца везани су за неке специфичне области теоријске и примењене термодинамике, као што су комбиновани пренос топлоте и материје приликом конвективног сушења (са већим бројем техничких решења), аналогије приликом струјања, преноса топлоте и преноса материје, проблематика неких области термотехнике и термоенергетике са аспекта уштеде и рационалне потрошње енергије, као и неки проблеми термодинамике вишекомпонентних система и хемијске термодинамике.

(Извор: Машински факулет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.