Међународни скуп о употреби савремених телескопа

У оквиру прославе 210. година Универзитета у Београду, од 2. до 7. септембра 2018. у Београду је одржан престижни међунарoдни скуп о употреби савремених и будућих телескопа. Скуп под називом The current and future observing facilities: a guided tour,  намењен је обуци педесетак истраживача из целог света за употребу будућих изузетно великих телескопа, код којих је, на пример, само пречник огледала величине 30-40м.

Скуп је отворила проф. др Иванка Поповић, будући ректор Универзитета у Београду.

Поред пленарних предавања врхунских научника (цитирани и по неколико хиљада пута), реализовани су и практични рад на актуелним проблемима из астрофизике, као и посматрања небеских објеката са телескопима опсерваторије на Канарским остврима. Посматрања на даљину изводила су се   директно са Машинског факултета Универзитета у Београду, где је скуп и одржан.

Скуп је организовао Математички факултет Универзитета у Београду, у сарадњи са Машинским факултетом Универзитета у Београду и Астрономском опсерваторијом у Београду, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, и Телекома Србије.

Међу иностраним партнерима који су учествовали у реализацији скупа, најзначајнији је европска научно-истраживачка институција Европска Јужна Опсерваторија (European Southern Observatory – ESO), чији представник и један од предавача је професор Michele Cirasuolo, председавајући Научног тима за реализацију будућег највећег телескопа на свету, тзв. Европског изузетно великог телескопа (Е-ELT), који гради ESO.

др Jochen Liske :“Небо је граница, нови домети астрономије“

Као пратећи програм престижног научног скупа о употреби савремених телескопа, др Jochen Liske, светски признати астрофизичар и популаризатор науке (познатији као Dr J), одржао је предавање о новим инструментима и науци која их покреће.

Др Jochen Liske je професор посматрачка астрономије на Опсерваторији у Хамбургу, као је део Катедре за физику Универзитета у Хамбургу. Бави се истраживањима у вангалактичкој астрономији и посматрачкој космологији, покушава да открије како се одвија еволуција галаксија и због чега се ширење Универзума убрзава. У Европској јужној опсерваторији радио је на развоју Европског изузетно великог телескопа, највећег светског оптичког телескопа који се тренутно гради.

Др Liske je врло активан научни комуникатор и широј јавности је познат као  водитељ две изузетно популарне и награђиване емисије Hubblecast i ESOcast, о најновијим научним достигнућима и новостима са  Хабл свемирског телескопа и са инструмената Европске јужне опсерваторије.

Велики успех студената Машинског факултета  на такмичењу у Француској

Confluence Belgrade, тим студената Машинског факултета у Београду, који ове године обележава 70 година постојања, постигао је велики успех на међународном такмичењу  Hydrocontest 2018 у Француској – прво место у трци бродова за превоз тешког терета и четврто место у надмемању пловила за превоз лаког терета.

Hydrocontest такмичење окупља студенте бродоградње из целог света, са циљем истраживања и промоције енергетске ефикасности пловила. Студенти имају задатак да самостално испројектују и израде једно или два пловила са којима се надмећу против пловила других тимова у три трке: превоз тешког терета (200 кг на 400 м), превоз лаког терета (20 кг на 600 м) и трци издржљивости. На овогодишњем такмичењу, које је одржано од 2. до 9. септембра у Сан Тропеу, учествовало је више од 28 тимова са водећих универзитета.

Пројектовање и израда пловила су важан део задатка, али прави изазов су свакако трке. Сви учесници од организатора добијају електромотор снаге 1200W. Међутим, које ће пловило бити најефикасније, зависи искључиво од вештине студената да испројектују и направе брод са најбољим хидродинамичким карактеристикама.

Студенти Машинског факултета су прошле године први пут учествовали на Hydrocontest такмичењу, када су, такође, постигли велики успех – друго место у трци превоза лаког терета, и треће место у трци превоза тешког терета. Поред тога, у Београд су донели и посебно признање – Hydrocontest  спирт награду.

Оно што је обележило овогодишњи Hydrocontest јесте чињеница да су сви тимови унапредили своје бродове, због чега је конкуренција била већа него преходне године. Наши студенти су направили два потпуно нова пловила. Победнички брод „Дунав1“ за превоз тешког терета, дугачак је 3,2м и широк 0,60м и исте је форме као и његов претходник „Дунав“. Ново пловило је израђено од стакопластике а урађене су му и различите оптимизације – „Duck tail“, зашиљен прамац, дефлектори…

Брод за превоз лаког терета назван „Сава1“, дугачак је 2.54м и широк 0,34м. Има потпуно нову форму и израђен је од карбона. На тај начин добијено је 40 процената уштеде на маси. И на новом броду урађен је велики број оптимизација – зашиљен је прамац, уграђени су интерцептори, spray rails и пропелери које су студенти сами испројектовали и израдили 3Д штампом. Нови „Сава“ је за 30 процената бржи од свог претходника.

Овогодишњи тим чини петнаесторо будућих бродограђевних инжењера – Матија Василев -Team manager, Игор Ђорђевић – Logistics officer, Божидар Дулић – Communication Officer, Немања Шурбатовић, Милица Стојановић, Марко Вег, Лука Градинац, Алекса Ковинић, Анђела Орловић, Филип Лакић, Ђорђе Бранковић, Александар Субић, Саша Стјепановић, Петар Караџић, Анђелка Лештанин и Стефан Зечевић. Ови млади креативни људи спремно су прихватили нови изазов пројектовања и израде у свему иновативних, енергетски ефикасних и еколошких пловила. У томе су их подржали професори Катедре за бродоградњу, посебно ментор тима доц.  др Милан Калајџић, као и сам Машински факултет.

(Извор: Машински факултет)