Међународни скуп о употреби савремених телескопа

У оквиру прославе 210. година Универзитета у Београду, од 2. до 7. септембра 2018. у Београду је одржан престижни међунарoдни скуп о употреби савремених и будућих телескопа. Скуп под називом The current and future observing facilities: a guided tour,  намењен је обуци педесетак истраживача из целог света за употребу будућих изузетно великих телескопа, код којих је, на пример, само пречник огледала величине 30-40м.

Скуп је отворила проф. др Иванка Поповић, будући ректор Универзитета у Београду.

Поред пленарних предавања врхунских научника (цитирани и по неколико хиљада пута), реализовани су и практични рад на актуелним проблемима из астрофизике, као и посматрања небеских објеката са телескопима опсерваторије на Канарским остврима. Посматрања на даљину изводила су се   директно са Машинског факултета Универзитета у Београду, где је скуп и одржан.

Скуп је организовао Математички факултет Универзитета у Београду, у сарадњи са Машинским факултетом Универзитета у Београду и Астрономском опсерваторијом у Београду, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, и Телекома Србије.

Међу иностраним партнерима који су учествовали у реализацији скупа, најзначајнији је европска научно-истраживачка институција Европска Јужна Опсерваторија (European Southern Observatory – ESO), чији представник и један од предавача је професор Michele Cirasuolo, председавајући Научног тима за реализацију будућег највећег телескопа на свету, тзв. Европског изузетно великог телескопа (Е-ELT), који гради ESO.

др Jochen Liske :“Небо је граница, нови домети астрономије“

Као пратећи програм престижног научног скупа о употреби савремених телескопа, др Jochen Liske, светски признати астрофизичар и популаризатор науке (познатији као Dr J), одржао је предавање о новим инструментима и науци која их покреће.

Др Jochen Liske je професор посматрачка астрономије на Опсерваторији у Хамбургу, као је део Катедре за физику Универзитета у Хамбургу. Бави се истраживањима у вангалактичкој астрономији и посматрачкој космологији, покушава да открије како се одвија еволуција галаксија и због чега се ширење Универзума убрзава. У Европској јужној опсерваторији радио је на развоју Европског изузетно великог телескопа, највећег светског оптичког телескопа који се тренутно гради.

Др Liske je врло активан научни комуникатор и широј јавности је познат као  водитељ две изузетно популарне и награђиване емисије Hubblecast i ESOcast, о најновијим научним достигнућима и новостима са  Хабл свемирског телескопа и са инструмената Европске јужне опсерваторије.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.