Нови конкурс за „Стартап акцелератор“ 2018

Француско-српска привредна комора позвала је све стартапове или појединце који планирају да покрену стартап предузеће да се пријаве за програм бесплатне једногодишње менторске подршке за развој њиховог бизниса – „Стартап акцелератор“. Како би омогућила што већем броју стартапова да конкурише за овај прогам, Комора је одлучила да помери рок пријаве, те се кандидати могу пријавити до 15. СЕПТЕМБРА.

Удружење француских компанија позива све заинтересоване тимове и предузећа да искористе ову шансу и пошаљу своје кандидатуре.

Комора је већ реализовала овај програм прошле године, када су путем конкурса примљена два стартапа – Car:Go, мобилна апликација за наручивање ауто-превоза са возачем, као и PetGuards, онлајн платформа за чување кућних љубимаца. Током протекле године, осниваче ова два стартапа саветовали су генерални директори неких од највећих француских компанија у Србији, а добијали су менторску подршку када је реч о свим аспектима пословања: правним, маркетиншким, финансијским и слично.

И ове године ће бити одабрано до три стартап предузећа или три тима које ће у наредних годину дана, бесплатно, саветовати директори и менаџери највећих француских компанија које послују у Србији, а са циљем да им својом експертизом, искуством, контактима и идејама помогну у развоју бизниса.

Управни одбор коморе чини 11 директора француских предузећа међу којима има и Француза и Срба, водећих људи компанија попут Schneider Electric, Suez, Lesaffre, Credit Agricole, Saint-Gobain Weber, PricewaterhouseCoopers, SADE и други. Одабрани стартапови аутоматски ће освојити и бесплатно чланство у Комори на период од годину дана.

НА КОНКУРС ЗА СТАРТАП АКЦЕЛЕРАТОР МОГУ СЕ ПРИЈАВИТИ СВИ СТАРТАПОВИ КОЈИ СУ СНОВАНИ ПРЕ НАЈВИШЕ ГОДИНУ ДАНА И ПРЕДУЗЕТНИЦИ ДО 40. ГОДИНЕ СТАРОСТИ, СА ПРЕБИВАЛИШТЕМ У СРБИЈИ. МОГУ СЕ ПРИЈАВИТИ И ТИМОВИ ДО ТРИ ОСОБЕ, ОД КОЈИХ ЈЕ НАЈВИШЕ ЈЕДАН СТРАНИ ДРЖАВЉАНИН.

Конкурс је отворен за пројекте из свих индустрија, с тим што се саветује да се на неки начин укључе дигиталне технологије и да буду оријентисани на глобално тржиште.

Пријаве се врше попуњавањем УПИТНИКА на сајту коморе www.ccfs.rs.

За више информација можете се обратити директно  CHAMBRE DE COMMERCE ET D’INDUSTRIE FRANCE SERBIE, Kosovska 10, 11000 Београд, тел. 011 334 8 351/ 011 334 8 353.

Формула Студент 2018: Успешан старт Друмске стреле

Формула Студент тим Тенфор Друмска Стрела успешно је започео такмичарску сезону 2018. На Formula SAE такмичењу у Италији, које је одржано од 11. до 15. јула на стази Рикардо Палети, тим студената Београдског универзитета зазузео је 16. место у конкуренцији 52 универзитетска тима из целог света.

Друмска Стрела 2018 је тркачко возило које су самостално испројектовали и израдили студенти Машинског факултета, у сарадњи са студентима још седам факултета УБ. Ново возило су представили 11. јуна, а већ 11. јула су након серије тестирања стигли на прво такмичење у сезони 2018.

Пре изласка возила на стазу обављен је захтеван технички преглед, а затим и неколико тестова безбедности. Друмска Стрела 2018 је испунила све критеријуме и добила одобрење судија већ из првог пута. При одбрани статичких дисциплина, тим је имао подршку ментора тима, проф. Др Марка Милоша. Највећи успех је постигнут на одбрани Бизнис плана, где су наши студенти освојили 14. место.

Када је реч о динамичким дисциплинама, тим је постигао запажене резултате у све три такмичарске категорије – убрзању, осмицама и аутокросу. Након убрзања од 0 до 100 km/h за 4.33 секунде, нови велики успех тима забележен је вожњом осмица. Возач нашег тима је поставио време којим је иза себе оставио и најпознатије светске тимове, а Тенфор Друмска стрела заузела је високо шесто место.

Последњег дана такмичења одржана је трка издржљивости која представља најтежи тест за возило. Неки од најбољих тимова су одустали од учешћа како би избегли квар због наредних такмичења. Друмска Стрела 2018 је успела да након 26 кругова, односно 22 km, освојили црно белу заставу. То је уједно био и један од главних циљева у овој сезони!

Успешно завршена трка издржљивости је најбоља потврда да је Друмска стрела 2018 брза и поуздана, али  и да је тим младих инжењера постигао значајан напредак. На коначној ранг листи тим заузели су 16. позицију и тиме на најбољи начин показали да стоје раме уз раме са представницима водећих светских универзитета.

Добар старт Друмске стреле на првом такмичењу у сезони наговештава и успешан наставак такмичења. Тим за десетак дана путује у Републику Чешку где их 1. августа очекује ново ново Формула Студент такмичење.

(Извор: Машински факултет)

 

Други конкурсни рок – септембар 2018

У прву годину основних академских студија (ОАС) школске 2018/2019 године Машински факултет Универзитета у Београду уписаће 57 студената на терет буџета Републике Србије, 7 самофинансирајућих студената, 8 студената по афирмативним мерама и 5 студената држављана РС који су средњу школу завршили у иностранству.

Пријављивање кандидата обавиће се 3. и 4. септембра 2018. године. Пријемни испит из предмета Математика обавиће се 6. септембра 2018. године.   

Информатор о условима пријема студената у прву годину ОАС школске 2018/2019, може се набавити на Скриптарници МФ.

Примере пробних тестова за полагање пријемног испита можете погледати на http://testovi.mas.bg.ac.rs/

 

Проф. др Љубодраг Тановић: После уписа

На већини факултета Универзитета у Београду завршен је први уписни рок на академске студије.  Део бруцоша је остварио своја очекивања. Они који нису задовољни исходом у првом уписном кругу имаће шансу да до индекса дођу у септембру. И ове године највеће интересовање младих било је за техничке факултете. На Машинском факултету за укупно 540 места, од којих је 20 предвиђено за самофинансирајуће студије, конкурисало је 1037 матураната. Ипак, овогодишњи упис на Машински факултет обележила су два феномена.

На пријемни испит је изашло 950 кандидата, али квота од 520 буџетских места није попуњена, иако је тај услов стекло 725 потенцијалних бруцоша који су остварили више од 51 бод.   Истовремено, због великог интересовања матураната који су стекли услов да упишу самофинансирајуће студије, Сенат Универзитета у Београду одборио је Машинском факултету проширење квоте за 100 самофинансирајућих студената. Ова ситуација  је последица актеулене демографске слике у Србији, али и квалитета предзнања средњошколаца, оценио је продекан за наставу Машинског факултета, проф. др Љубодраг Тановић.

„Ако пођемо од чињенице да је ове године број матураната у Србији за око 4 хиљаде мањи него претходне школске године, јасно је да је смањен и број кандидата који су заинтересовани за наставак школовања на факултетима. То показује и овогодишњи упис на Машински факултет, где је конкурисало 40 матураната мање него претходне године“.

Иако број средњошколаца који су полагали пријемни испит на прошлогодишњем нивоу, опште је познато, да будући студенти конкуришу на два-три факултета и да сходно жељама уписују оне факултете који су им приоритет. То је уједно и разлог што се 260 кандидата који су стекли услов да упишу буџетске студије нису појавили на упису и што је уместо 520 студената, прву годину уписало њих 463.

„Проклизавање листе није спорно, оно је очекивано, али мањи број средњошколаца је условило да то проклизавање буде на нивоу већем у односу на претходну годину. Другим речима, потражња је мања од понуде,“ нагласио је проф. Тановић.  „С друге стране“, наставио је, „кандидати који нису имали довољан број бодова за буџетске студије показали су велико интересовање да студије машинства упишу у статусу самофинансирајућих студената. Из тих разлога Машински факултет је упутио допис Ректорату УБ и Сенат је прихватио предлог о проширењу квоте за 100 самофинансирајућих студената“.

Ипак, поставља се питање шта је главни узрок лоших резултата на пријемном испиту код знатног броја средњошколаца – квалитет њиховог предзнања или тежина задатака на пријемном испиту. Кад је реч о задацима из математике, проф. Тановић напомиње да су то стандардни задаци из Збирке задатака из које су се спремале и претходне генерације студената. По први пут ове године будући студенти су имали могућност да своје знање провере и на тестовима који су били доступни на сајту МФ.

„Задаци су били на прошлогодишњем нивоу и не можемо да кажемо да су били тежи. И поред тога, резултати пријемног су нешто лошији у односу на претходну годину. Просечни број освојених бодова је 29 од максималних 60“, рекао је проф. Тановић. Он је уверен да разлоге за остварене резултате на пријемном испиту ипак треба тражити у квалитету средњошколског предзнања из математике. „Јасно је да сви ми који учествујемо  у систему образовања, почев од предшколског  па до високог, имамо одговарајући ниво одговорности и да сви заједнички морамо радити на подизању квалитета. Како је заступљеност средњошколаца за завршеном гимназијом на нивоу од око 50 %  и да је фонд часове математике већи у односу на преосталу популацију свршених средњешколаца, они су показали  и боље резултате на пријеном испиту.“

Чланови Наставно-научног већа су на последњој седници разматрали насталу ситуацију и заузели јединствен да квалитет пријемног испита, односно тежина задатака, треба да покажу да  предзнање будућих студената квалитативно одговара нивоу знања који је неопходан за упис на  Машински факултет.

Сагледавајући стање уписа на факултетима БУ, у другом уписном року у понуди ће бити око 2900 места, од чега на 890 на терет буџета. Студенти који у овом уписном року нису испунили своја очекивања имаће прилику да у септембру покушају да се изборе за једно од преосталих 57 буџетских места на Машинском Факултету.  Пријемни испит биће организован 6. септембра.

(Извор: Машински факултет)

Докторска дисертација на увид

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Докторска дисертација и реферат Комисије о урађеној докторској дисертацији

„УТИЦАЈ СТАТИЧКИХ И ДИНАМИЧКИХ ОПТЕРЕЋЕЊА НА ПОЈАВУ ИНИЦИЈАЛНИХ ОШТЕЋЕЊА КОМПОЗИТНИХ ЛОПАТИЦА РЕПНОГ РОТОРА ХЕЛИКОПТЕРА“ докторанда МР ДЕСПОТА ЈАНКОВИЋА, дипл. инж. маш.

налазе се у Библиотеци Машинског факултета на увиду јавности 30 дана.

Београд, 20.07.2018. год.

Докторска дисертација на увид јавности

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Докторска дисертација и реферат Комисије о урађеној докторској дисертацији

„ДВОФАЗНО СТРУЈАЊЕ ПРИ ПОВРАТНОМ ХИДРАУЛИЧКОМ УДАРУ“ докторанда МР БОЈАНА ИВЉАНИНА, дипл. инж. маш.

налазе се у Библиотеци Машинског факултета на увиду јавности 30 дана.

Београд, 20.07.2018. год.

Стипендије ИТО фондације ѕа 2019/2020.г.

Универзитет у Београду је за своје студенте добио на располагање једну стипендију јапанске Фондације ИТО за школску 2019/2020. годину. Основни услови за одобравање стипендије су следећи:

1. Кандидат мора бити номинован од стране Универзитета у Београду;
2. Кандидат мора бити држављанин Републике Србије (што доказује Уверењем о држављанству) који намерава да на наставу на одговарајућој институцију у Јапану као студент или истраживач на последипломском нивоу започне од пролећа или јесени 2019. године. Област истраживања није ограничена;
3. Кандидат мора имати висок успех на студијама и високе личне квалитете, а такође и потребу за финансијском помоћи;
4. Кандидат мора по доласку у Јапан као прималац стипендије ИТО фондације присуствовати оријентационом састанку;

Било би пожељно да кандидат у одређеном степену (“to some degree“) говори и чита јапански, али то није обавезно.

Напомињемо да ће са кандидатима који уђу у ужи избор бити организован разговор, како би кандидати могли добити номинацију Универзитета у Београду.

Пријавни формулар и Предлог садржаја активности у форми коју је одредила ИТО фондација, као и детаљне информације о самој стипендији и осталој неопходној документацији можете наћи  на сајту Универзитета у Београду..

Крајњи рок за достављање комплетне конкурсне документације је 17. септембар 2018. године.

Документацију, уз одговарајуће пропратно писмо у коме су наведени контакт подаци кандидата, доставити на адресу: Универзитет у Београду, Студентски трг 1, 11000 Београд.
С обзиром да се сва документација шаље у Јапан, неопходно је да она буде преведена на енглески језик, од стране судског тумача.

Докторска дисертација на увид јавности

Докторска дисертација и реферат Комисије о урађеној докторској дисертацији

„ПОВРЕДЕ И ОКРУЖЕЊЕ ПУТНИКА КАО ОСНОВА ЗА ДИЗАЈН АУТОБУСА СА АСПЕКТА БЕЗБЕДНОСТИ И КОМФОРА“ докторанда ВЛАДИМИРА СРЕМЧЕВИЋА, дипл.инж. маш.

налазе се у Библиотеци Машинског факултета на увиду јавности 30 дана.

Београд, 20.07.2018. год.

Докторска дисертација на увид јавности

Докторска дисертација и реферат Комисије о урађеној докторској дисертацији

„УТИЦАЈ ОШТЕЋЕЊА НА ДИНАМИЧКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ КОМПОЗИТНИХ ЛОПАТИЦА РОТОРА ВЕТРОТУРБИНА“ докторанда МР МАРИЈЕ БАЛТИЋ, дипл. инж. маш.

налазе се у Библиотеци Машинског факултета на увиду јавности 30 дана.

Београд, 18.07.2018. год.

Докторска дисертација на увид јавности

 

Докторске дисертације и реферати Комисија о урађеним докторским дисертацијама

МАТЕМАТИЧКО МОДЕЛИРАЊЕ И ОПТИМИЗАЦИЈА ПРОЦЕСА У ЛОЖИШТУ НА СПРАШЕНИ УГАЉ ПРИ ДИРЕКТНОМ КОСАГОРЕВАЊУ СА БИОМАСОМ докторанда АЛЕКСАНДРА МИЛИЋЕВИЋА, маст.инж. маш.

 

ПОНАШАЊЕ ДОМАЋИХ ЛИГНИТА КОЛУБАРСКОГ И КОСТОЛАЧКОГ БАСЕНА ТОКОМ ПРОЦЕСА ТЕРМИЧКОГ РАЗЛАГАЊА докторанда МИОДРАГА ЖИВОТИЋА, дипл.инж. маш.

СИНТЕЗА ТАКТИЧКИХ РАКЕТА ЗЕМЉА–ВАЗДУХ ПРОТИВ ЦИЉЕВА ВЕЛИКИХ БРЗИНА докторанда МИЛОША МАРКОВИЋА, маст.инж. маш.

 

САВРЕМЕНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ НАНОШЕЊА ПРЕВЛАКА И ЊИХОВА ПОТЕНЦИЈАЛНА ПРИМЕНА НА ТЕРМОЕНЕРГЕТСКИМ ПОСТРОЈЕЊИМА докторанда АЛЕКСАНДРА МАСЛАРЕВИЋА, маст.инж. маш.

 

налазе се у Библиотеци Машинског факултета на увиду јавности 30 дана.

 

 

Београд, 13.07.2018. год.