Нови конкурс за „Стартап акцелератор“ 2018

Француско-српска привредна комора позвала је све стартапове или појединце који планирају да покрену стартап предузеће да се пријаве за програм бесплатне једногодишње менторске подршке за развој њиховог бизниса – „Стартап акцелератор“. Како би омогућила што већем броју стартапова да конкурише за овај прогам, Комора је одлучила да помери рок пријаве, те се кандидати могу пријавити до 15. СЕПТЕМБРА.

Удружење француских компанија позива све заинтересоване тимове и предузећа да искористе ову шансу и пошаљу своје кандидатуре.

Комора је већ реализовала овај програм прошле године, када су путем конкурса примљена два стартапа – Car:Go, мобилна апликација за наручивање ауто-превоза са возачем, као и PetGuards, онлајн платформа за чување кућних љубимаца. Током протекле године, осниваче ова два стартапа саветовали су генерални директори неких од највећих француских компанија у Србији, а добијали су менторску подршку када је реч о свим аспектима пословања: правним, маркетиншким, финансијским и слично.

И ове године ће бити одабрано до три стартап предузећа или три тима које ће у наредних годину дана, бесплатно, саветовати директори и менаџери највећих француских компанија које послују у Србији, а са циљем да им својом експертизом, искуством, контактима и идејама помогну у развоју бизниса.

Управни одбор коморе чини 11 директора француских предузећа међу којима има и Француза и Срба, водећих људи компанија попут Schneider Electric, Suez, Lesaffre, Credit Agricole, Saint-Gobain Weber, PricewaterhouseCoopers, SADE и други. Одабрани стартапови аутоматски ће освојити и бесплатно чланство у Комори на период од годину дана.

НА КОНКУРС ЗА СТАРТАП АКЦЕЛЕРАТОР МОГУ СЕ ПРИЈАВИТИ СВИ СТАРТАПОВИ КОЈИ СУ СНОВАНИ ПРЕ НАЈВИШЕ ГОДИНУ ДАНА И ПРЕДУЗЕТНИЦИ ДО 40. ГОДИНЕ СТАРОСТИ, СА ПРЕБИВАЛИШТЕМ У СРБИЈИ. МОГУ СЕ ПРИЈАВИТИ И ТИМОВИ ДО ТРИ ОСОБЕ, ОД КОЈИХ ЈЕ НАЈВИШЕ ЈЕДАН СТРАНИ ДРЖАВЉАНИН.

Конкурс је отворен за пројекте из свих индустрија, с тим што се саветује да се на неки начин укључе дигиталне технологије и да буду оријентисани на глобално тржиште.

Пријаве се врше попуњавањем УПИТНИКА на сајту коморе www.ccfs.rs.

За више информација можете се обратити директно  CHAMBRE DE COMMERCE ET D’INDUSTRIE FRANCE SERBIE, Kosovska 10, 11000 Београд, тел. 011 334 8 351/ 011 334 8 353.

Формула Студент 2018: Успешан старт Друмске стреле

Формула Студент тим Тенфор Друмска Стрела успешно је започео такмичарску сезону 2018. На Formula SAE такмичењу у Италији, које је одржано од 11. до 15. јула на стази Рикардо Палети, тим студената Београдског универзитета зазузео је 16. место у конкуренцији 52 универзитетска тима из целог света.

Друмска Стрела 2018 је тркачко возило које су самостално испројектовали и израдили студенти Машинског факултета, у сарадњи са студентима још седам факултета УБ. Ново возило су представили 11. јуна, а већ 11. јула су након серије тестирања стигли на прво такмичење у сезони 2018.

Пре изласка возила на стазу обављен је захтеван технички преглед, а затим и неколико тестова безбедности. Друмска Стрела 2018 је испунила све критеријуме и добила одобрење судија већ из првог пута. При одбрани статичких дисциплина, тим је имао подршку ментора тима, проф. Др Марка Милоша. Највећи успех је постигнут на одбрани Бизнис плана, где су наши студенти освојили 14. место.

Када је реч о динамичким дисциплинама, тим је постигао запажене резултате у све три такмичарске категорије – убрзању, осмицама и аутокросу. Након убрзања од 0 до 100 km/h за 4.33 секунде, нови велики успех тима забележен је вожњом осмица. Возач нашег тима је поставио време којим је иза себе оставио и најпознатије светске тимове, а Тенфор Друмска стрела заузела је високо шесто место.

Последњег дана такмичења одржана је трка издржљивости која представља најтежи тест за возило. Неки од најбољих тимова су одустали од учешћа како би избегли квар због наредних такмичења. Друмска Стрела 2018 је успела да након 26 кругова, односно 22 km, освојили црно белу заставу. То је уједно био и један од главних циљева у овој сезони!

Успешно завршена трка издржљивости је најбоља потврда да је Друмска стрела 2018 брза и поуздана, али  и да је тим младих инжењера постигао значајан напредак. На коначној ранг листи тим заузели су 16. позицију и тиме на најбољи начин показали да стоје раме уз раме са представницима водећих светских универзитета.

Добар старт Друмске стреле на првом такмичењу у сезони наговештава и успешан наставак такмичења. Тим за десетак дана путује у Републику Чешку где их 1. августа очекује ново ново Формула Студент такмичење.

(Извор: Машински факултет)

 

Други конкурсни рок – септембар 2018

У прву годину основних академских студија (ОАС) школске 2018/2019 године Машински факултет Универзитета у Београду уписаће 57 студената на терет буџета Републике Србије, 7 самофинансирајућих студената, 8 студената по афирмативним мерама и 5 студената држављана РС који су средњу школу завршили у иностранству.

Пријављивање кандидата обавиће се 3. и 4. септембра 2018. године. Пријемни испит из предмета Математика обавиће се 6. септембра 2018. године.   

Информатор о условима пријема студената у прву годину ОАС школске 2018/2019, може се набавити на Скриптарници МФ.

Примере пробних тестова за полагање пријемног испита можете погледати на http://testovi.mas.bg.ac.rs/