Проф. др Љубодраг Тановић: После уписа

На већини факултета Универзитета у Београду завршен је први уписни рок на академске студије.  Део бруцоша је остварио своја очекивања. Они који нису задовољни исходом у првом уписном кругу имаће шансу да до индекса дођу у септембру. И ове године највеће интересовање младих било је за техничке факултете. На Машинском факултету за укупно 540 места, од којих је 20 предвиђено за самофинансирајуће студије, конкурисало је 1037 матураната. Ипак, овогодишњи упис на Машински факултет обележила су два феномена.

На пријемни испит је изашло 950 кандидата, али квота од 520 буџетских места није попуњена, иако је тај услов стекло 725 потенцијалних бруцоша који су остварили више од 51 бод.   Истовремено, због великог интересовања матураната који су стекли услов да упишу самофинансирајуће студије, Сенат Универзитета у Београду одборио је Машинском факултету проширење квоте за 100 самофинансирајућих студената. Ова ситуација  је последица актеулене демографске слике у Србији, али и квалитета предзнања средњошколаца, оценио је продекан за наставу Машинског факултета, проф. др Љубодраг Тановић.

„Ако пођемо од чињенице да је ове године број матураната у Србији за око 4 хиљаде мањи него претходне школске године, јасно је да је смањен и број кандидата који су заинтересовани за наставак школовања на факултетима. То показује и овогодишњи упис на Машински факултет, где је конкурисало 40 матураната мање него претходне године“.

Иако број средњошколаца који су полагали пријемни испит на прошлогодишњем нивоу, опште је познато, да будући студенти конкуришу на два-три факултета и да сходно жељама уписују оне факултете који су им приоритет. То је уједно и разлог што се 260 кандидата који су стекли услов да упишу буџетске студије нису појавили на упису и што је уместо 520 студената, прву годину уписало њих 463.

„Проклизавање листе није спорно, оно је очекивано, али мањи број средњошколаца је условило да то проклизавање буде на нивоу већем у односу на претходну годину. Другим речима, потражња је мања од понуде,“ нагласио је проф. Тановић.  „С друге стране“, наставио је, „кандидати који нису имали довољан број бодова за буџетске студије показали су велико интересовање да студије машинства упишу у статусу самофинансирајућих студената. Из тих разлога Машински факултет је упутио допис Ректорату УБ и Сенат је прихватио предлог о проширењу квоте за 100 самофинансирајућих студената“.

Ипак, поставља се питање шта је главни узрок лоших резултата на пријемном испиту код знатног броја средњошколаца – квалитет њиховог предзнања или тежина задатака на пријемном испиту. Кад је реч о задацима из математике, проф. Тановић напомиње да су то стандардни задаци из Збирке задатака из које су се спремале и претходне генерације студената. По први пут ове године будући студенти су имали могућност да своје знање провере и на тестовима који су били доступни на сајту МФ.

„Задаци су били на прошлогодишњем нивоу и не можемо да кажемо да су били тежи. И поред тога, резултати пријемног су нешто лошији у односу на претходну годину. Просечни број освојених бодова је 29 од максималних 60“, рекао је проф. Тановић. Он је уверен да разлоге за остварене резултате на пријемном испиту ипак треба тражити у квалитету средњошколског предзнања из математике. „Јасно је да сви ми који учествујемо  у систему образовања, почев од предшколског  па до високог, имамо одговарајући ниво одговорности и да сви заједнички морамо радити на подизању квалитета. Како је заступљеност средњошколаца за завршеном гимназијом на нивоу од око 50 %  и да је фонд часове математике већи у односу на преосталу популацију свршених средњешколаца, они су показали  и боље резултате на пријеном испиту.“

Чланови Наставно-научног већа су на последњој седници разматрали насталу ситуацију и заузели јединствен да квалитет пријемног испита, односно тежина задатака, треба да покажу да  предзнање будућих студената квалитативно одговара нивоу знања који је неопходан за упис на  Машински факултет.

Сагледавајући стање уписа на факултетима БУ, у другом уписном року у понуди ће бити око 2900 места, од чега на 890 на терет буџета. Студенти који у овом уписном року нису испунили своја очекивања имаће прилику да у септембру покушају да се изборе за једно од преосталих 57 буџетских места на Машинском Факултету.  Пријемни испит биће организован 6. септембра.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.