Докторска дисертација на увид јавности

Докторска дисертација и реферат Комисије о урађеној докторској дисертацији

„МЕТОДОЛОГИЈА ОДРЖАВАЊА ПОГОНСКИХ АГРЕГАТА СПЕЦИЈАЛНИХ
ВОЈНИХ ВОЗИЛА“
докторанда мр СЛАВКА РАКИЋА, дипл.инж. маш.

налазе се у Библиотеци Машинског факултета на увиду јавности 30 дана.

Београд, 29.06.2018. год.

Нова унапређења у академска звања 2018

Свечаним уручењем решења о унапређењу у академска звања, Машински факултет је постао богатији за два редовна професора, једанаест ванредних професора и четири доцента. На тај начин настављена је вишедеценијска традиција факултета у којој су иновативни научни рад и стручност на првом месту.

У звање редовних професора унапређени су др Маја Тодоровић и др Владимир Поповић, а у звање ванредних професора др Саша Митић, др Горан Лазовић, др Ђорђе Чантрак, др Данило Петрашиновић, др Небојша Манић, др Драган Милковић, др Игор Бачкалов, др Сршан Рибар, др Иван Божић, др Ненад Миљић и др Зорана Јели. Звање доцента понели су др Радослав Радуловић, др Жарко Мишковић, др Тамара Бајц и  др Оливера Костић.

Избор у нова звања је најбоље признање и потврда вашег успеха на професионалном плану, рекао је декан Машинског факултета проф. др Радивоје Митровић и изразио очекивање да ће нова генерација професора и доцената значајно допринети даљем унапређењу образовног и научног рада на МФ. „О том квалитету најбоље говори податак да je Машински факултет у Београду, једини машински факултет у Србији који у овом уписном року има дуплирану квоту пријављених кандата, односно два кандидата на једно буџетско место. Зато је веома важно да у  време убрзаног технолошког развоја, где машинско инжењерство има истакнуто место, уложимо додатне напоре на његовој афирмацији, не да бисмо ми имали посла, него да би грађанима Србије било боље“, нагласио је, између осталог, проф. Митровић.

У име унапређених, скупу се обратила проф. др Маја Тодоровић која се захвалила  најближим сарадницима у настави  и научноистраживачком раду на колегијалности и подршци. „Заједнички рад је увек био примаран на Машинском факултету и надам се да ће тако бити и у будућности међу млађим колегама“, истакала је проф. Тодоровић пожелевши колегама успех и врхунске резултате у даљем раду.

Свечаном уручењу именовања у нова академска звања присуствовали су продекан за наставу, проф. др Љубодраг Тановић, продекан за НИД, проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за финансије, проф. др Цветко Црнојевић, председник Савета МФ, проф. Александар Јововић, као и друге колеге и сарадници.

(Извор: Машински факултет)

После пријемног испита: У трци за индекс МФ и ове године дупло већи број кандидата

На већини факултета Универзитета у Београду одржани су пријемни испити, а највеће интересовање младих и ове године било је за техничке факултете. На Машинском факултету у Београду пријемни испит из математике полагало је нешто више од хиљаду средњошколаца, што је дупло већи број кандидата него слободних места.

Да ли су испунили своја очекивања и положили пријемни, будући бруцоши могли су да провере само сат времена након испита када су објављена решења задатака. У четвртак увече објављена је и прелиминарна листа. Међутим, ко од кандидата ће сигурно добити индекс МФ биће познато у уторак, 3. јула када буде објављена коначна ранг листа. Упис је предвиђен од 4. до 6. јула.

Да пријемни прође како треба водили су рачуна наставници МФ, који су дежурали и уносили резултате пријемног испита, али и ненаставно особље које је било ангажовано на техничкој припреми простора и усмеравање кандидата у учионице где се полагао испит.

Сам пријемни испит је, према оцени будућих бруцоша, био одлично организован. Када је реч о задацима из математике које су решавали, мишљења су подељена.

Према речима Иване Ћосић, матуранткиње Гимназије „Урош Предић“ из Панчева, пријемни није био много тежак. „Било је и лакших и тежих задатака, а за неке од њих је требало имати идеју и размишљати на мало другачији начин од стандардног“, нагласила је Ивана.

Пријемни није био претежак ни Маринковић Александару из Тринаесте београдске гимназије. „Урадио сам све задатке за нешто мање од два сата и видећемо како је било“, нагласио је Александар. Његова школска другарица Јелена Тешић, ипак, издваја два задатка која су захтевала мало дубље и другачије размишљање. Нада се најбољем, а за Машински факултет се одлучила јер воли природне науке, али и због породичне традиције. „Машинство захтева креативност, а посебно ме привлаче системи наоружања и биомдицинско инжењерство“, нагласила је Јелена.

„Пријемни је био лак, али сам имао огромну трему, тако да нисам сигуран да ли сам добро урадио све задатке“, рекао нам је Марко Радослављевић, матурант, ЕТШ „Никола Тесла“ из Београда, коме је Машински факултет прва и једина жеља. Да пријемни није био претежак потврдио нам је и његов школски друг  Данило Милосављевић, којем је машинство, такође, једина опција и који је  посебно заинтересован за 3Д моделовање.

Индексу Машинског факултета надају се и Богдан Славковић и Никола Танасковић, матуранти лазаревачке гимназије. И они сматрају да задаци на пријменом испиту нису били захтевни, а за студије машинства су се определили првенствено због чињенице да диплома МФ нуди добру профсионалну перспективу и могућност брзог запослења.

На крају подсетимо. Машински факултет је један од малобројних високошколских установа на Универзитету у Београду, које нуде велики број буџетских места. Прву годину основних академских студија на МФ уписаће 540 студената. Од тог броја 520 студената на терет буџета Републике Србије и 20 самофинансирајућих студената.

(Извор: Машински факултет)

Позив на „Каријерно ћаскање“

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду организује „Каријерно ћаскање“ студената и запослених у компанијама чланица Научно-технолошког парка Београд.

Овај догађај је замишљен као неформално дружење намењено студентима завршних година и дипломцима различитих факултета Универзитета у Београду који имају жељу да се у опуштеној атмосфери, уз кафу, упознају са представницима компанија чланица Научно-технолошког парка које развијају иновације у области информационих технологија и других сродних области.

Биће то сјајна прилика да студенти завире у просторије НТПа, да се информишу и чују савете од запослених у компанији, да разјасне неке недоумице, да сазнају какве су могућности и услови за праксу, запослење или сарадњу на пројектима. Инспиративни саговорници помоћи ће им и саветима како да идеје преточе у иновације и упутиће их у специфичности развоја каријере у овој динамичној области.

Са студентима ће причати окупљени представници технолошко-развојних и стартап компанија чланица Научно-технолошког парка Београд као и запослени у Пословно технолошком инкубатору техничких факултета Универзитета у Београду.

„Каријерно ћаскање“ ће се одржати у петак, 13. 7. 2018. године са почетком у 18 часова у Business cafe-у Научно-технолошког парка Београд на Звездари (улица Вељка Дугошевића 54).

Позивамо студенте да искористите ову прилику да се умреже, повежу са различитим компанијама и сазнају како функционише рад у иновативном сектору, добију савете за развој каријере, као и информације о могућностима за праксу, запослење или другу врсту ангажовања.

Пријаве су отворене до среде, 11.јула у поноћ на линку: http://skr.rs/JNs. Број места је ограничен.

На истоименом догађају који је организован у децембру 2017.године учествовали су представници технолошко-развојних и стартап компанија чланица Научно-технолошког парка Београд: Logik Bgrd, Alkemy Play doo, Novel IC, Gimatic Balkan, Complus Visual Communication doo, MDPI doo и Теодеск, који су током догађаја студентима пружали информације и савете о томе како функционишу тимови у њиховим компанијама, какве су могућности и услови за праксу, запослење или сарадњу на пројектима. Реализовани догађај је у великој мери испунио, па чак и превазишао очекивања студената и представника компанија и у случају једног броја учесника значајно допринео успостављању сарадње која и даље траје.

Овај пут „Каријерно ћаскање“ биће реализовано у склопу завршнице првог Летњег студентског стартап кампа, који ће се одржати у периоду од 10. до 13. јула 2018. године у Научно-технолошком парку Београд. Детаљније информације о програму Летњег студентског стартап кампа погледајте овде.