Проф. др Родолфо Хабер, врхунски стручњак за роботику, гост МФ

Проф. др Родолфо Хабер, заменик директора Центра за аутоматизацију и роботику (UPM-CSIC) при Шпанском националном савету за истраживање и један од водећих стручњака за роботику у свету, долази у вишедневну посету Машинском факултету у Београду, где ће одржати два одвојена предавања на којима ће представити рад Центра у Мадриду и  главне истраживачке резултате у примени компјутерске интелигенције у моделирању и управљању индустријских кибернетско-физичких система и практична искуства у тој области .

Прво предавање на тему „Компјутерска интелигенција у моделирању и управљању индустријских кибернетско-физичких система. Истраживачки изазови и могућности“, биће одражано у уторак, 5. јуна у сали 211/II  Машинског факултета са почетком у 16.30. У четвртак, 7. јуна у 12.30 у сали 211/II  проф. Хабер ће говорити на тему „Center for Automation and Robotics (CSIC-UPM). Success stories and on-going initiatives“.

Проф. Хабер је дугогодишњи пријатељ Машинског факултета и наше земље и долази на позив проф. др Зорана Миљковића са Катедре за производно машинство, са којим у области аутоматизације и роботике блиско сарађује већ десет година. Обојица су као експерти за ту област ангажовани при  Европској комисији,  а од пре три године су  међу малоборојним изабраним члановима Vice Chairperson тима за инжењерство, у оквиру  H2020 пројектних активности, и то за евалуацију од предлагања, рангирања, до мониторинга током реализације процентуално веома мало одобрених пројеката (од 5% до 10%, зависно од позива).

Главни истраживачки правци проф. др Родолфа Хабера се односе на аутоматизацију и роботику, са специфичним истраживањима у домену интелигентних сензора, вештачких когнитивних система и рачунарских архитектура, као и на примену техника компјутерске интелигенције за моделирање, управљање, надзор и оптимизацију, са фокусом на кибернетско-физичке системе и парадигме Индустрије 4.0.

(Извор: Машински факултет)

 

Упис 2018/2019

У прву годину Основних академских студија школске 2018/2019. године, Факултет ће уписати укупно 540 студената, а од тога 520 на терет буџета Републике Србије.

Пријављивање кандидата обавиће се 20., 21., 22. и 23. јуна 2018. године. ПРИЈЕМНИ ИСПИТ из предмета Математика обавиће се 28. јуна 2018. године. 

Више информација на следећем линку:http://www.mas.bg.ac.rs/upis/datumi

Информатор 2018 о условима   условима пријема студената у прву годину Основних академских студија школске 2018/2019. године, може да се набави у Скриптарници факултета.

Примере пробних тестова за полагање пријемног испита можете погледати на следећем линку:   http://testovi.mas.bg.ac.rs/

(Извор: Машински факултет)

Стручна посета компанији „Фриком“

Студенти прве године Mастер академских студија Машинског факултета, на Модулу за термотехнику су недавно, у оквиру плана и програма за предмет Расхладна постројења, посетили компанију „Фриком“.

Младим колегама, добродошлицу је пожелео дипл. маш. инж. Милиоца Поповић, који их је информисао о начину рада највећег амонијачног расхладног постројења на Балкану. Након тога, студенти су обишли командну и компресорску салу, кондензатора, машинске сале са котловским постројењем, постројења за припрему компримованог ваздуха и третман воде, технички ходник са сепараторима, као и производне линије за сладолед и поврће.

Стручне посете студената МФ овом предузећу организују се већ 28 година и резултат су дугогодишње успешне сарадње Кабинета за расхладне технике и  компаније „Фриком“, а ова посета је реализована у договору предметног наставника и директора „Фрикома“ за техничке послове и производњу, г-дина Данета Минчића.

(Извор: Машински факултет)

Представљени завршни резултати  CLEAN-kWAT пројекта

Завршни резултати међународног пројекта CLEAN-kWAT, на којем више од годину дана раде и стручњаци са Машинског факултета Универзитета у Београду, под руководством доц. др Александре Сретеновић, представљени су на радионици која је недавно одржана на МФ.  Предавању су присуствовали студенти мастер студија термотехнике, као и инжењери запослени у сектору енергетике.

Међународни пројекат ERASMUS+ KA2 “CLEAN-kWAT”бави се технолошким и, пре свега, еколошким аспектима енергетских система, а у њему учествује осам угледних научних институција, компанија и невладиних организација из Турске, Немачке, Србије, Шпаније и Мађарске. Пројекат је финансиран уз подршку Турске националне агенције, док је Машински факултет реализатор пројекта Универзитета у Београду.

Основни циљ пројекта је подршка систему образовања младих инжењера који се баве енергетиком, а његови најважнији резултати су: књига за обуку “Укључивање питања заштите животне средине у развој енергетских система”, Књижица о путевима учења и неопходним компетенцијама, видео материјали, портал за е-учење. Сви резултати су доступни и на српском језику и могу се бесплатно преузети са адресе  www.clean-kwat.com.

У књизи за обуку се могу наћи сажете информације о потенцијалима, предностима и манама различитих система за добијање енергије. Познато је да су енергетски системи који користе фосилна горива одговорни за значајну емисију гасова стаклене баште и остављају бројне еколошке последице. Међутим, често се занемарује, или није довољно познато, како и у којој мери, системи који користе обновљиве изворе енергије утичу на животну средину. Книга за обуку управо нуди информације  о еколошким аспектима соларних система, ветротурбина, система који користе енергију таласа или водонику као гориву.

Видео материјал који је доступан на You Tube каналу пројекта CLEAN-kWAT, треба да подстакне дискусију и размену искустава  међу младим инжењерима и студентима.

Књижица о путевима учења даје основне смернице о знањима и вештинама које су неопходне инжењерима како би били конкурентни на све захтевнијем тржишту рада. За изабрана занимања приказане су и компетенције које се стичу кроз едукацију коришћењем књиге, а од великог значаја су за успешно бављењем професијама из области енергетике.

На порталу за е-учење су доступне обуке и тестови за проверу знања из ових области. Овакав приступ може да буде део континуиране обуке инжењера како би били у току са најновијим техничким достигнућима и другим темама од значаја за струку.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Проф. Ненад Зрнић нови проректор УБ за међународну сарадњу

Професор др Ненад Зрнић са Машинског факултета нови је проректор Универзитета у Београду за међународну сарадњу. Савет УБ изабрао је данас ново руководство које ће у наредне три године водити Универзитет.  За новог ректора изабрана је професорка Иванка Поповић, са Технолошко-металуршког, а за проректоре, осим проф. Зрнића,  изабрани су проф. Петар Булат са Медицинског факултета, проф. Гордана Илић – Попов са Правног и проф. Петар Марин са Биолошког факултета.  Седници је присуствовало 24, од 33 члана, а за професора Зрнића гласало је 22 члана Савета.  Ново руководство Универзитета у Београду на функцију ће ступити у октобру, са почетком нове наставне године.

(Извор: Машински факултет)

Обавештење за студенте кориснике стипендија Владе Републике Србије

Почев од исплате стипендија за јун месец 2018. неће више бити дозвољено преузимање стипендија у туђе име на основу овлашћења. Сваки стипендиста биће обавезан да преузме једино своју стипендију у своје лично име стриктно у за то предвиђеном термину.

Преузимање стипендија у туђе име биће могуће једино у ситуацијама када то захтева одсуство ради научно-истраживачког рада или из здравствених разлога. Међутим, у тим ситуацијама биће неопходно да наведено овлашћење буде оверено код јавног бележника.

Главне поруке „Maintenance Forum-а 2018“

Домаћинским пословањем, добим одржавањем и добром проценом предузећа у јавном сектору могу уштедети средства готово једнака профиту у великим компанијама, основни је закључак недавно одржаног  Међународног научно-стручног скупа „Maintenance Forum 2018“.

„Maintenance Forum“ представља водећи форум за презентацију нових резултата и могућности у широкој области  „Asset management“ и окупља водеће стручњаке из земље и света у области машинства, саобраћаја, енергетике, економије, екологије и квалитета.

Ове године акценат је стављен на неопходност подизања свести о значају управљања одржавањем привредних система и средстава рада у светлу чињенице да дигитализација омогућава велики и брз напредак, а да многе земље југоисточне Европе троше само 20-50% средстава потребних за правилно одржавање. У том смислу, скуп је био прилика да се стручна јавност упозна са концепцијом, потребама, предузетим акцијама и перспективама развоја у оквиру широке области „Asset management“-a. Посебна пажња посвећена је Индустрији 4.0. & „Asset management“.

У оквиру „Maintenance Forum“-а одржан је и Panel of Road Builders  and Road Ttransporters“ и Бизнис форум директора комуналних предузећа.

Форум је био одлична прилика за сусрет академске научне заједнице и стручњака из привреде који се баве одржавањем техничких система као и управљањем средстава – „Asset Management“, о чему најбоље говори податак да  је скупу присуствовало више од 250 стручњака, чланова академских заједница и представника институција из целог света – Енглеске, Немачке, Белгије, Русије, Америке, Кине, Канаде и других земаља.

Скуп је организовало Друштво одржавалаца техничких система (ДОТС) у сарадњи са Машинским факултетом у Београду, а уз подршку Института за истраживања и пројектовања у привреди.

(Извор: Машински факултет)

РТС о Конференцији „Maintenance Forum 2018“.

Међународни научни скуп „Одржавање“ у организацији Машинског факлутета у Београду имао је за циљ да се са колегама из Европске уније, САД, Африке, размене искуства о уштедама у јавним предузећима и великим компанијама, наводи се, између осталог,  у извештају РТС-а са овог скупа. На скупу су се чула и практична искуства у вођењу компанија у нашем окружењу, а учесници конференције су истакли  да се  се  само домаћинским пословањем, добрим одржавањем и добром проценом могу  уштедети средства готово једнака профиту тих компанија. Више о овом скупу можете погледати на порталу РТС-а.

Трећи циклус Курса за међународне инжењере и технологе заваривања

На Машинском факултету Универзитета у Београду крајем октобра започиње трећи Курс за међународне инжењере и технологе заваривања – IWE/IWT . Машински факултет у Београд, као овлашћено тело за образовање кадрова у заваривању за Србију, објавио је позив за упис треће генерације полазника Курса за међународне инжењере и технологе заваривања. Позив је отворен док се не пријави предвиђен број од 25 кандиата, а обука почиње 25. октобра. Курс се одржава према програму Међународног института за заваривање IIW  (Doc. IAB-001r6-15, Doc. IAB-252r3-16) и део је међународног система за образовање, квалификацију и сертификацију особља у заваривању. По завршеном и положеном курсу добија се IWE/IWT  диплома која је призната у целом свету. Постоји могућност добијања и европске дипломе EWE/EWT дипломе по захтеву.

Укупни фонд часова за међународне инжењере заваривања је 448 часова, од чега је 388 часова предвиђено за теоретску наставу, а 60 часова за практичну обуку. За међународне технологе заваривања, фонд часова је 369 (309+60).

Предавања и вежбе ће се одржавати на Машинском факултету у Београду три дана у недељи: четвртком, петком и суботом, од 8-16 ч. Сву потребну литературу неопходну за праћење наставе кандидати добијају на почетку курса.

За обуку и полагање испита за међународног инжењера заваривања (IWE) могу да се пријаве кандидати који имају инжењерску диплому техничког смера (најмање три године студија) стечену на универзитетима, техничким универзитетима или високим школама струковних студија (дипл. инг или инг, односно BSc или МS). Кандидати који желе да заврше курс за међународног технолога заваривања (IWT) морају да имају диплому школе за средњи стручни кадар занимања техничар техничке струке (4 године школовања) или да је апсолвент инжењерског факултета техничког смера (програм од 3-5 година).

Пре почетка курса, неопходно је да кандидати доставе оверену копију дипломе о претходном образовању и са сваким полазником се склапа уговор.

О детаљима курса, као и начину пријаве за обуку за међународне инжењере и технологе заваривања заинтересовани кандидати могу да се информишу на iwe@mas.bg.ac.rs или телефон 011/3302-259. Контакт особе су: проф. др Радица Прокић Цветковић, проф. др Оливера Поповић и Ненад Милошевић, асистент.

(Извор: Машински факултет)

Ветропарк „Чибук 1“ – Навећи технички подухват у области енергије ветра у Србији

Енергија ветра је препозната као најозбиљнији обновљиви извор енергије у свету. За разлику од фосилних горива, чије су резерве све мање, ветар је неисцрпан извор енергије. Вековима се користи за добијање механичке, а у новије време и за производњу електричне енергије.

У последњих 20 година ниједан извор енергије није имао тако динамичну експанзију, као што је има енергија ветра. Данас широм света ничу „фарме“ ветрогенератора, а у Србији су до сада отворена три ветропарка – Кула, снаге 9,9 мегавата, La Piccolina – 6,6 megavata и Малибунар, снаге осам мегавата. У току је изградња и ветропарка у Чибуку, недалеко од Панчева, по оцени многих најзначајнији грађевински и технички подухват у области енергије ветра у нашој земљи и региону.

Студенти Машинског факултета који слушају изборне и обавезне предмете на Катедри за пољопривредно машинство недавно су у оквиру редовне стручне екскурзије посетили ветропарк „Чибук 1“.  Студенте је поздравио њихов старији колега, дипл.инг.маш. за област процесне технике Немања Миловановић, док је за реализацију посете био задужен колега Раде Мировић.

Наоружани добром вољом, радозналошћу, знањем и заштитном опремом, студенти су имали прилику да обиђу неколико ветротурбина и трафостаницу за примопредају електричне енергије.  Будући инжењери присуствовали су и монтажи пет сегмената стубова ветротурбина и три сегмента елиса. Том приликом студентима је омогућен и улазак у сам стуб доњег пречника 5 метара који носи ветротурбину и генератор, где су могли да виде целу конструкцију „изнутра“ и упознали се са аутоматизацијом и компонентама система.

У пројекту изградње ветропарка „Чибук 1“ учествује велики број страних и домаћих компанија предвођених компанијом General Electric захваљујући којој је посета ветропарку и реализована.

Изградњом ветропарка Чибук биће постављено 57 ветротурбина снаге од по 2.78 МW. Укупан капацитет 57 ветротурбина биће 158,4 МW. Максимална висина турбине износи 170 метара, од које је висина стуба 110 метара, а крак елисе око 60 метара. Генераторе који иначе опслужују 80% ветротурбина у Европи произвела је компанија „Север“ Суботица, а трансформаторе у станици компанија „Кончар – Електроиндустрија“ из Загреба. У оквиру ветропарка се налази и трафостаница као и административно – управна зграда. Планирана је изградња далековода дужине око 11 км, кроз територију општине Ковин и града Панчева. Укупна инвестициона вредност целог пројекта је око 205 милиона евра.

(Извор: Машински факултет)