Представљена Друмска стрела 2018

Студентски формула тим „TENFORE Друмска стрела“  представио је у понедељак, у препуном амфитеатру Машинског факултета у Београду, своје седмо по реду тркачко возило за сезону 2018. Тим младих ентузијаста са Машинског и још седам факултета Универзитета у Београду и ове године представљаће БУ и Србију на престижном међународном инжењерском такмичењу Формула студент у Италији и Чешкој.

Ново возило карактеришу напреднија техничка решења у односу на претходне. Потпуно нов аеро пакет, оптимизована конструкција шасије, модернији концепт ослањања, као и бројне иновације на пољу електронике и сензорике само су нека од побољшања. Ново возило је до сада најмодернији прототип тркачког аутомобила по угледу на Формулу 1, до 100 километара на час стиже за највише четири секунде, а направио га је тим од 50 студената.

Друмску Стрелу основали су студенти Машинског и Факултета организационих наука у новембру 2010. године и од тада пут овог тима обележили су бројни успеси на Формула Студент такмичењима.

Декан Машинског факултета у Београду Радивоје Митровић је рекао да је пројекат Друмска стрела „драгуљ“ и Београда и Србије и региона. Он је навео да студенти кроз овај пројекат сопствене идеје претварају у реалност, имају прилику да обиђу свет и упознају људе које никада не би могли да упознају, као и да стекну изврсне компетенције да започну сопствени бизнис.

Вођа тима, студенткиња мастер студија Технолошко-металуршког факултета Миљана Стојановић, је рекла да је и ове сезоне, као и претходних, сваки члан тима уложио велику енергију у израду новог возила. „Међутим, поред свог труда, највећи проблем био је недостатак финансијске подршке, који смо захваљујући компанији ТЕНФОРЕ превазишли. Подршка те компаније помогла нам је не само ове године, већ ће њихов допринос бити посебно важан у следећој фази развоја формуле на електрични погон“, навела је Стојановић.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић је рекао да је велика предност овог пројекта то што у њему учествују не само студенти Машинског факултета, како је било раније, већ и студенти са других факултета. У име Министарства захваљујем вам се што овај пројекат постоји и ми ћемо свакако наставити да га подржавамо“, истакао је он.

„Изузетно сам поносан што ови млади људи на најбољи могући начин представљају Београд и што се већ седму годину за редом успешно такмиче са својим колегама. Њихов рад је искључиво резултат ентузијазма студената и њихових професора. Наше је да препознамо њихов труд и резултате и да им дамо могућност да наставе да развијају своју креативност и да своје знање преточе у праксу“, истакао је, између осталог, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић.

Догађају су присуствовали представници Универзитета у Београду, Ректората и студентских организација и удружења, као и породице и пријатељи „ТЕНФОРЕ Друмска Стрела“ тима.

(Извор: Машински факултет)