После пријемног испита: У трци за индекс МФ и ове године дупло већи број кандидата

На већини факултета Универзитета у Београду одржани су пријемни испити, а највеће интересовање младих и ове године било је за техничке факултете. На Машинском факултету у Београду пријемни испит из математике полагало је нешто више од хиљаду средњошколаца, што је дупло већи број кандидата него слободних места.

Да ли су испунили своја очекивања и положили пријемни, будући бруцоши могли су да провере само сат времена након испита када су објављена решења задатака. У четвртак увече објављена је и прелиминарна листа. Међутим, ко од кандидата ће сигурно добити индекс МФ биће познато у уторак, 3. јула када буде објављена коначна ранг листа. Упис је предвиђен од 4. до 6. јула.

Да пријемни прође како треба водили су рачуна наставници МФ, који су дежурали и уносили резултате пријемног испита, али и ненаставно особље које је било ангажовано на техничкој припреми простора и усмеравање кандидата у учионице где се полагао испит.

Сам пријемни испит је, према оцени будућих бруцоша, био одлично организован. Када је реч о задацима из математике које су решавали, мишљења су подељена.

Према речима Иване Ћосић, матуранткиње Гимназије „Урош Предић“ из Панчева, пријемни није био много тежак. „Било је и лакших и тежих задатака, а за неке од њих је требало имати идеју и размишљати на мало другачији начин од стандардног“, нагласила је Ивана.

Пријемни није био претежак ни Маринковић Александару из Тринаесте београдске гимназије. „Урадио сам све задатке за нешто мање од два сата и видећемо како је било“, нагласио је Александар. Његова школска другарица Јелена Тешић, ипак, издваја два задатка која су захтевала мало дубље и другачије размишљање. Нада се најбољем, а за Машински факултет се одлучила јер воли природне науке, али и због породичне традиције. „Машинство захтева креативност, а посебно ме привлаче системи наоружања и биомдицинско инжењерство“, нагласила је Јелена.

„Пријемни је био лак, али сам имао огромну трему, тако да нисам сигуран да ли сам добро урадио све задатке“, рекао нам је Марко Радослављевић, матурант, ЕТШ „Никола Тесла“ из Београда, коме је Машински факултет прва и једина жеља. Да пријемни није био претежак потврдио нам је и његов школски друг  Данило Милосављевић, којем је машинство, такође, једина опција и који је  посебно заинтересован за 3Д моделовање.

Индексу Машинског факултета надају се и Богдан Славковић и Никола Танасковић, матуранти лазаревачке гимназије. И они сматрају да задаци на пријменом испиту нису били захтевни, а за студије машинства су се определили првенствено због чињенице да диплома МФ нуди добру профсионалну перспективу и могућност брзог запослења.

На крају подсетимо. Машински факултет је један од малобројних високошколских установа на Универзитету у Београду, које нуде велики број буџетских места. Прву годину основних академских студија на МФ уписаће 540 студената. Од тог броја 520 студената на терет буџета Републике Србије и 20 самофинансирајућих студената.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.