Др Душан Ђукић – Београдска школа математике за америчке ђаке

Ових дана, један наставник из Србије припрема америчке средњошколце за  предстојећу Међународну математичку олимпијаду у Румунији. Реч је о др Душану Ђукићу, асистенту на Катедри за математику Машинског факултета у Београду.

Др Ђукић, низ година у назад, с великим успехом припрема и предводи екипу младих математичара Србије на олимпијадама и другим такмичењима у земљи и свету. „То искуство било је један од кључних критеријума да будем изабран за једног од иностраних предавача на математичком кампу за средњошколце који се током лета одржава на два престижна америчка универзитета“, рекао је др Ђукић у разговору за сајт МФ.

Позив је добио од организатора кампа. „Он је пореклом из Румуније и већ 30 година се бави припремама америчке екипе за олимпијаду, у чему је стекао велики углед. Са њим ме је повезао колега који ради у Америци и са којим је написао књигу о математичкој олимпијади. Рецензију за ту књигу радио је управо организатор овог кампа.“

Наш саговорник је  својевремено, као средњошколац, такође, учествовао на Међународној математичкој олимпијади, где је 1999. Године освојио златну медаљу. Од завршетка Математичке гимназије у Београду активно учествује у припремама талентованих ђака за математичка такмичења.

Последњих 16 година је члан Републичке комисије за математичка такмичења средњошколаца, а већ 11 година учествује у припремама и предводи екипу Србије на Међународној математичкој олимпијади, било као вођа тима или његов заменик.  За ту позицију, каже,  препоручили су га задаци које смишља и предлаже за такмичења.  До сада је усвојено четири његова задатка на Олимпијади.

У Америци ће боравити до 2. августа. Најпре на Универзитету Тексас у Даласу, а затим на Универзитету Корнел у држави Њујорк. Иако се математички камп организује за ученике различитог нивоа знања, међу њима има и кандидата који ће ући у амерички тим за Међународну математичку олимпијаду.

„Рад са телентима  је метално веома захтеван, али свакако представља ново искуство и нов начин рада“, истакао је др Ђукић. „С друге стране“, додао је,“ то је прилика да се посветим одређеној области математике која је везана за математичка такмичења и уједно разрадим ефикаснији начин рада са ученицима у Србији, што због обавеза нисам често у прилици да урадим.“

Др Душан Ђукић има велику подршку колега на Катедри за математику МФ, а нарочито шефа катедре, проф. др Миодрага Спалевића, под чијим менторством је докторирао на Универзитету у Крагујевцу.  Катедра за математику на МФ важи за једну од најбољих на Универзитету у Београду. Један од професора до скора је био др Стојан Раденовић,  редовни професор у пензији, чији су радови допринели да се Универзитет у Београду нађе на позицији међу 300 најбољих универзитета на чувеној Шангајској листи.

(Извор: Машински факултет)

Делегација компаније ZF Friedrichshafen AG посетила Машински факултет

Делегација немачке фирме ZF Friedrichshafen AG, која се бави е-мобилношћу  и аутомобилима на електрични погон, посетила је Машински факултет у Београду. Посета је реализована дан након што је у Панчеву свечано обележен почетак изградње фабрике ZF –а за електричне и хибридне погоне у Србији,  у којој ће бити анагажовани домаћи инжењери.

Немачка фирма у Панчево долази са инвестицијом од 160 милиона евра, а та компанија ће, како се очекује, запосилити више од хиљаду људи. Реч је о гринфилд инвестицији, што значи да компанија почиње производњу од почетка, без претходне инфраструктуре. У фабрици ће се производити првенствено електричне машине и генератори за хибридне и електричне погоне, а да би производња почела већ 2019. године, потребни су им квалификовани радници и стручни инжењери.  То уједно и главни разлог посете представника ZF Friedrichshafen AG-а  Машинском факултету.

Госте из Немачке је поздравила продекан за научноистраживачку делатност, проф. др Драгослава Стојиљковић, која их је детаљно упознала са организацијом студија и истраживачким потенцијалима Машинског факлтета. Током састанка је истакнуто и то да је Машински факултет једна од ретких, ако не и једина, високообразовна установа на простору Источне Европе, која има акредитацију немачке Агенције за акредитацију и проверу квалитета студија машинства.

Представник ZF Friedrichshafen AG, г. Александер Гехринг, директор Е-мобилити развојног центра,  представио је планове те компаније у Србији, истакавши да је ZF водећа светска групација која се бави технологијом погона и шасија као и активном и пасивном безбедносном опремом.  ZF се убраја у највеће светске добављаче аутомобилске индустрије и сваке године ова фирма улаже више од шест процената свог прихода у истраживање и развој, посебно на пољу ефикасних и екектричних погона и система за превенцију несрећних случајева.

О квалитету образовања инжењера на Машинском факултету, али и могућностима да се настава на појединим предметима прилагоди потребама компаније ZF-а говорио је доц. др Слободан Поповић са Катедре за моторе МФ.  Он је посебно указао на флексибилан приступ у образовању и обуци будућих машински инжењера у области мотора,  а затим се осврнуо и на истраживачке и развојне потенцијале у тој области.

Проф. др Саша Митић са Катедре за моторна возила представио је истраживачке капацитете Центра за моторна возила МФ и Лабораторије ЦИАХ, која се бави пројектовањем, развојем, испитивањем и контролисањем моторних и прикључних возила, возила за превоз опасних материја,  лако кварљиве робе, пољопривредних и шумских трактора, специјалних и радних возила, специјалних надградњи, аутобуса…

Састанку на Машинском факултету присуствовао је и проф. др Слободан Вукосавић са Катедре за енергетске претвараче и погоне Електротехничког факултета Универзитета у Београду, који је говорио о образовним  потенцијалима те високошколске установе.

Чланови тима „Друмска стрела“ Миљана Стојановић и Бранко Миличић су кроз презентацију тог студентског пројекта,  у којем студенти самостално развијају и израђују тркачко возило за престижно међународно такмичење „Формула студент“, на најбољи начин потврдили квалитет образовања и развоја младих инжењера који се школују на Машинском и другим техничким факултетима Универзитета у Београду.

Пре стручне дискусије, гости су обишли лабораторије Катедре за моторна возила и Катедре за моторе Машинског факултета.

Иначе, компанија ZF броји 146.000 запослених на око 230 локација у готово 40 земаља света, а прошле године остварила је промет од 36,4 милијарди евра. Нова фабрика у Србији настаје на површини од  20 хектара на територији општине Панчево и од Београда је удаљена 14 километара.  Из Панчева ће ZF испоручивати робу својим другим локацијама, а такође и клијентима како у Србији тако и у другим земљама широм Европе.

(Извор: Машински факултет)