Проф. др Родолфо Хабер, врхунски стручњак за роботику, гост МФ

Проф. др Родолфо Хабер, заменик директора Центра за аутоматизацију и роботику (UPM-CSIC) при Шпанском националном савету за истраживање и један од водећих стручњака за роботику у свету, долази у вишедневну посету Машинском факултету у Београду, где ће одржати два одвојена предавања на којима ће представити рад Центра у Мадриду и  главне истраживачке резултате у примени компјутерске интелигенције у моделирању и управљању индустријских кибернетско-физичких система и практична искуства у тој области .

Прво предавање на тему „Компјутерска интелигенција у моделирању и управљању индустријских кибернетско-физичких система. Истраживачки изазови и могућности“, биће одражано у уторак, 5. јуна у сали 211/II  Машинског факултета са почетком у 16.30. У четвртак, 7. јуна у 12.30 у сали 211/II  проф. Хабер ће говорити на тему „Center for Automation and Robotics (CSIC-UPM). Success stories and on-going initiatives“.

Проф. Хабер је дугогодишњи пријатељ Машинског факултета и наше земље и долази на позив проф. др Зорана Миљковића са Катедре за производно машинство, са којим у области аутоматизације и роботике блиско сарађује већ десет година. Обојица су као експерти за ту област ангажовани при  Европској комисији,  а од пре три године су  међу малоборојним изабраним члановима Vice Chairperson тима за инжењерство, у оквиру  H2020 пројектних активности, и то за евалуацију од предлагања, рангирања, до мониторинга током реализације процентуално веома мало одобрених пројеката (од 5% до 10%, зависно од позива).

Главни истраживачки правци проф. др Родолфа Хабера се односе на аутоматизацију и роботику, са специфичним истраживањима у домену интелигентних сензора, вештачких когнитивних система и рачунарских архитектура, као и на примену техника компјутерске интелигенције за моделирање, управљање, надзор и оптимизацију, са фокусом на кибернетско-физичке системе и парадигме Индустрије 4.0.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.