Ергономска столица за кран МФ отвара пут ка тржишту

Facebook.com

Фонд за иновациону делатност и Универзитет у Београду потписали су три уговора о пружању подршке у комерцијализацији научноистраживачких пројеката у оквиру Програма трансфера технологије (Програм ТТФ). Реч је о три иновативна развојна пројекта Машинског и Технолошко-металуршког факултета који су добили финансијску подршку у укупној вредности од 5,3 милиона динара.

Међу подржаним пројектима је и прототип ергономски прилагођених столица за кранске кабине, производ истраживача Машинског факултета у Београду. Програмом ТТФ подржани су и развој вишефункционалних куглица за хватање боја као и прототип инструмента за мерење топлотне проводљивости вишекомпонентних течних смеса, радови истраживача са ТМФ-а.

Уговор су потписали директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац и ректор БУ, проф. др Владимир Бумбаширевић, као и проф. др Весна Спасојевић Бркић са Машинског факултета и проф. др Мелина Калагасидис Крушић и проф. др Емила Живковић са Технолошко-металуршког факултета.

Потписивању уговора присуствовали су министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић и декан Технолошко-металуршког факултета, проф. др Ђорђе Јанковић.

Потенцијал овог програма је заиста велики, а његови кључни циљеви су пре свега комерцијализација научноистраживачких резултата рада истраживача са универзитета, затим јачање везе између науке и привреде и оно што је врло важно додатна могућност за људе који се баве иновацијама, за истраживаче којима су иновације циљ, а поготово комерцијализација и њихово јачање везе са привредним субјектима у Србији, рекао је министар Поповић. Оценивши да ниво истраживања који се примењује у привреди у Србији још увек није задовољавајући, он је истакао да Влада Србије жели да управо кроз овај програм промовише ту идеју, како би од тога крости имала и привреда и научноистраживачке организације.

Facebook.com

Програми као што је Програм трансфера технологија изузетно су важни за комерцијализацију примењених истраживања и истраживачи су то препознали. Центар за трансфер технологије Универзитета у Београду припрема још 4 нове пријаве за овај програм и верујемо да ће и оне проћи успешно“, изјавио је проф. др Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду.

Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност истакао је да Фонд има мисију да подржава пласирање научних истраживања са комерцијалним потенцијалом на тржишта. Само за пројекат МФ „Прототип нове генерације ергономски прилагођених столица у кранским кабинама“ опредељено је 1,9 милиона динара за израду и тестирање прототипа столице за кран, навео је Ракоњац.

Кроз Програм ТТФ јавним научноистраживачким институцијама у Србији се пружа подршка за даљи развој истраживања која имају комерцијални потенцијал са циљем да нађу партнера у приватном сектору и своју иновацију пласирају на тржиште. Програм за трансфер технологије се реализује у оквиру Пројекат подршке истраживању, иновацијама и трансферу технологије у Србији, који се финансира из Претприступних фондова Европске уније (ИПА) за 2013. годину.

(Извор: Машински факултет)

Гост МФ: др Андреја Јовић, CytoMag LLC – На прагу брзе детекције рака?

Биоинжењер, др Андреја Јовић, водећи истраживач у u CytoMag LLC у Силиконској долини у Калифорнији, биће гост Машинског факултета у Београду, где ће одржати предавање на тему „Истраживање механизма преноса сигнала између ћелија кроз нове биотехнолошке платформе – детекција и изоловање ћелија рака“, a планирано је да одржи и радионицу из фабрикације микрофлуидних чипова. Предавање је заказано за понедељак, 18. септембар у 10.30, у сали 513, а радионица за среду, 20. септембар, у сали 145, од 10-17 сати.

Др Јовић је завршио биоинжењерство на UC Berkeley, потом докторирао у области биомедицинског инжењерства на  University of Michigan, а постдокторске студије из области биологије канцера у центру за обољење канцера Memorial Sloan Kettering у Њујорку. Био је гостујући истраживач на Santa Clara University и консултант у SageMedic Inc. Има значајан број публикација и високу цитираност. Добитник је шест награда и члан је америчког удружења за истраживање канцера.

Тренуто је водећи истраживач у компанији CytoMag LLC, која ради на развоју микрофлуидних система за брзу изолацију и анализу ћелија рака. Главна истраживања се усмеравају на развој  уређаја за детекцију  и анализу circulating tumor cells (CTCs). Оне су прозор у истраживању метастатичког процеса и кључни су за рану детекцију и третирање метастатичког канцера. Детекција, квантификација и карактеризација ових ћелија има потенцијал да трансформише онкологију.

У истраживачком фокусу др Јовића је проучавање механизама ћелијске сигнализације (cellular signaling), микрофлуидику, микроскопију и снимање СТС ћелија. Већ дужи низ година блиско сарађује са домаћим истраживачима у области микро ПИВ-а (micro particle image velocimetry) на Машинском факултету Универзитета у Београду, доц. др Ђорђем Чантраком и докторантом Новицом Јанковићем, а у последње време сарађује и са научницима из области биологије и електротехнике.

Током вишедневне посете Србији, др Јовић ће, осим на Машинском факултету, одржати предавања и на Електротехничком факултету, Институту за биолошка истраживања „Стиниша Станковић, Армеричком кутку и Стартит центру, где је ће говорити о искуствима из области предузетништва у области високих технологија у Силиконској долину. Боравак др Јовића у Србији подржао је U.S. Speaker Program америчке амбасаде у Србији.

(Извор: Машински факултет)

Уводна предавања за студенте прве године ОАС уписане у шк. 2017/2018.г.

Обавештавају се студенти прве године ОАС уписане у шк. 2017/2018.г., да ће се у периоду од 18.09. – 22.09.2017.г. обавити уводна предавања из предмета Математике и Физике.
У понедељак 18.09.2017.г скуп свих студената је у Великом амфитеатру у 9:00 часова када ће им се обратити Декан, проф. др Радивоје Митровић.
Након обраћања Декана, следи наставак реализације наставе према распореду у прилогу сходно објављеним списковима студената по сменама.

РЕГЕМАТ 3Д: Ткивно инжењерство у три димензије

Људи би ускоро могли да забораве на болна колена и других зглобова, који због оштећених и истањених хрскавица готово да и не фунционишу, а револуцију у области регенеративне медицине доноси управо развој 3Д биопринтинга и ткивног инжењерства.

Биоштампа има значајан потенцијал, али постоји низ изазова које треба решити и много хипотеза које треба испитати да би се пронашла ефикасна решења и методи за регенерацију ткива, рекла је Глорија Пинија из шпанске биотехнолошке компаније РЕГЕМАТ 3Д. Она је студентима Машинског факултета у Београду представила достигнућа те компаније, која је међу првима у свету увела 3Д штампу у примену при регенеративним терапијама. Посебан акценат је ставила унапређену процедуру биоштаме, са већим процентом преживљавања и вијабилности ћелија током рада са термопластиком на високим температурама. Развојем иновативних биоштампача и прилагођеним софтверима постигли смо унапређења на ћелијама хрскавице – хондроцитима, а позитивна искуства имамо и када је реч о штампи ћелијама за друга ткива, истакла је  Глорија Пинија.

Пожелевши добродошлицу гошћи из Шпаније, декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић је указао да се данас, у савременом свету, ствари муњевито мењају и да су презентације о најнових технолошким достигнућима у свету ,добра прилика за студенте да знање стечено кроз формални систем образовања актуелизују садржајима којих нема у уџбенику. Само широким образовањем и културом можемо остварити искорак у науци и дати свој допринос, нагласио је декан МФ. Напомињући да је биоинжињеринг нова научна дисциплина која ће се у будућности све више развијати, он је рекао да је то велика шанса и за инжењерство у Србији, јер сви полазе са истих стартних позиција. Управо из тих разлога морамо да се фокусирамо на реалне проблеме који све више подразумевају мултидисциплинарност. Само разумевањем биолошких и других закона, те исте законе и начине њиховог функционисања можемо да применимо у техници и инжењерству, закључио је професор Митровић.

Глорија Пинија и др Ивана Гађански

Презентацију о биопринтигу иницирала је др Ивана Гађански, биолог-истраживач, један од пионира у области тквиног ткивног инжењерства и регенеративне медицине у Србији. Веома је важно да се наши студенти информишу о светским искуствима у биопринтингу, али је још важније да ми покажемо свету да смо у току и да пратимо сва дешавања у тој области. Зато није случајно што је презентација одржана на Машинском факултету у Београду, истакла је др Гађански. Према речима наше саговорнице, шпанска компанија блиско сарађује са истраживачима, јер жели да буде мост између истраживачких лабораторија на унивезитетијма и клиника које њихове производе могу да тестирају са клиничким испитивањима. У току су преговори за отварање представништва РЕГЕМАТ-а у Србији, што ће, како је навела, свакако бити подстицај за домаће истраживаче И факултете и њихово повезивање са лабораторима у свету.

РЕГЕМАТ 3Д, како је навела, развија решења прилагођена конретним проблемима у области биоштампе и регенеративне медицине, а основни циљ је клиничка примена и унапређење квалитета живота људи. Компанија производи првенствено биоштампаче, али и биоматерјале за штампу, тзв. биомастила која се састоје од хидрогелова и ћелија. На тај начин, омогућена је штампа делова органа који могу да се имплатирају у организам, али и штампа тзв. миниткива која се користе за моделовање болести и тестирање лекова. То је засада можда и најважнија примена 3Д биоштампе јер због бројних изазова још увек није могуће направити цео орган, нагласила је др Гађански.

3Д биопринтинг ће бити или већ јесте велики преокрет у медицини а научници су показали до сада да биопринтовањем и њеним напретком могу остварити револуцију у медицини.

(Извор: Машински факултет)