Машински факултет добитник Светосавске награде

Машински факултет Универзитета у Београду добитник је традиционалне Светосавске награде, којом Министарство просвете, науке и технолошког развоја награђује појединце и институције за изузетне резултате у области образовања и васпитања. На свечаности у  Влади Србије, декану Машинског факултета, проф. др Радивоју Митровићу награду је уручио министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Светосавка академија – Престављање добитника Светосавске награде

Ове године, Светосавску награду, поред Машинског факултета добило је још 27 заслужних појединаца и институција у области образовања. Међу њима су ученици, студенти, професори, директори, представници дипломатских представништава, компанија и сви који су током 2018. године дали значајан допринос развоју система образовања у нашој земљи.

Честитајући лауреатима, министар Шарчевић је оценио да је Светосавска награда једна од најзначајнијих и најлепших у Србији и додао да му је част што се налази у друштву добитника ове награде.

„Гледајући којих 27 су награђени мојем задовољству нема краја и знам да је Комисија посао урадила фантастично“, рекао је Шарчевић. Додао је да се чини као да је сам Свети Сава се умешао ове године у Комисију и допринео томе да прави људи, који су својим значајним доприносом учинили да образовање буде за нешто боље, ове године буду носиоци врло престижне и једне од најлепших награда. Не постоји ништа светије од данашњег дана код Срба и људи који живе у Србији, јер Свети Сава окупља све на једном месту. То је личност којој нико не може ништа да приговори и замери, поручио је министар.

Светосавска награда додељује се за изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређењу образовно-васпитне праксе и развоју научних и уметничких достигнућа у области образовања и васпитања. Од 230 пријављених, на конкурсу je изабрано 27 добитника.

Поред Машинског факултета, међу добитницима су и Хемијско-технолошка школа из Суботице, директор српског забавишта основне школе, гимназије и колегијума „Никола Тесла“ из Будимпеште Јованка Ластић, наставник рачунарства и информатике у гимназији Вељко Петровић из Сомбора Душко Обрадовић, као и Пољопривредни факултет истог Универзитета.

Светосавску награду добили су и професор Раде Грбић, ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, редовни професор Машинског факултета Универзитета у Крагујевцу Бранислав Јеремић, Филип Бошковић који је дипломирао на Биолошком факултету Универзитета у Београду са просечном оценом 9,91, а са своје 22 године освојио је преко 200 награда и објавио три рада у међународним часописима.

Награђени су и предшколска установа „Моје детињство“ у Чачаку, Бојан Ћирић васпитач у предшколској установи „Ђулићи“ у Зајечару, директорка основне школе „Драган Ковачевић“ Београд и председница заједнице школа за ученике са сметњама у развоју Силвана Плавшић, наставник енглеског језика у Нишу Ана Живковић, професир разредне наставе основне школе „Свети Сава“ из Врчина Добрица Синђелић.

Дом ученика средњих школа у Лесковцу један је од добитника, као и Славен Палаћ ученик завршне године музичке средње школе у Новом Саду, затим Алекса Милојевић, ученик четвртог разреда Математичке гимназије у Београду, Александар Рашковић, ученик осмог разреда основне школе из Суботице, Ирина Пејоска ученица другог разреда средње музичке школе из Београда, основна школа Прота Стеван Поповић Чумић, најстарија школа у Шумадији.

Основна школа „Вук Караџић“ из Сочанице такође је добитник Светосавске награде, а добитници су и основна школа „Слободан Секулић“ из Ужица, основна школа „Бранко Радичевић“ из Савиног села, Удружења писаца „Седмица“ Франкфурт на Мајни, Александар Рајевац генерални директор „Ваљевске пиваре“, Владимир Матић гувернер „Ротари дистрикта 2483 Србија и Црна Гора“, Анђелка Красојевић наставник на српском језику у иностранству, Божидар Вучуревић, генерални конзул Србије у Штутгарту.

(Извор: Машински факултет)

Уручена награда за најбољу књигу у 2018. години

Годишња награда Машинског факултета за најбољу књигу у  2018. години, свечано је уручена аутору, в. проф.  др Влади Гашићу за књигу  „Основе металних конструкција у машиноградњи“. Поводом Дана Светог Саве, Машински факултет сваке године додељује награду за најбољу књигу у протеклој календарској години, чији су аутори са Машинског факултета, а издавач сам Факултет или друга издавачка кућа у земљи или иностранству. Награду аутору уручио је декан МФ, проф. др Радивоје Митровић.

Ова награда ми заиста много значи, јер је одраз, пре свега,  поверења колега са Машинског факултета, изјавио је  у разговору за сајт МФ, проф. Гашић. Оцењујући да су и други наслови који су се нашли у ужем избору за награду изузетно добро и стручно написани, он је истакао да тренд издавања уџбеника на Машинском факултету треба наставити и даље поспешивати.

Књига „Основе металних конструкција у машиноградњи“,  према речима нашег саговорника, настала је из потребе да се допуни едиција књига из области Металних конструкција и представља помоћни уџбеник за истоимени предмет који се изводи на трећој години студија. Књига је намењена студентима машинства, али је могу користити и пројектанти у свакодневној инжењерској пракси, јер је предметна област посматрана у знатно ширем контексту од оног који се изучава на самом предмету.

„Књига је комбинација збирке задатака и приручника. Збирка, јер садржи десет детаљно објашњених и оригиналних задатака који рефлектују главне делове из домена изучаваног предмета, а приручник јер садржи велики број табела, таблица, објашњења и упутстава за пројектанте машинских конструкција. У књизи су приказане класичне методе прорачуна конструкција. Акценат је на практичној примени фундаменталних знања из области машинства. Уверен сам да ће сваки свршени студент након што прочита књигу знати да испројектује најосновније типове дизалица“, истакао је проф. Гашић.

Рад на књизи, према речима нашег саговорника, био је велики изазов због промењене техничке регулативе која прати област челичних конструкција. Наиме, стари (ЈУС) стандарди су повучени, а нови, европски стандарди (ЕН) су прихваћени у Србији тек у скорије време. Међутим, нови стандарди су обимни, неусаглашени са домаћим усвојеним правилима струке, а неки имају и велики број недоречености.

 „Само у области дизалица има око две хиљаде страница текста које се односе на стандарде. Као пројектант носећих конструкција поставио сам себи задатак да отклоним неке недоречености из почетног стандарда за конструкције. Додатно, књига има кратке теоријске изводе и велики број фуснота које представљају препоруке, тако да студенти могу лако да прихвате материју и превазиђу неке препреке при формирању одговарајућих модела и прорачуну носећих конструкција. У данашње време, инжењери се ослањају на различите софтвере али основа за добијање доброг инжењера мора да долази из добро усвојених општих знања из машинства“, истакао је проф. Гашић.

Још један у низу наслова који подижу квалитет наставе

Машински факултет већ дуги низ година негује традицију да у оквиру обележавања Дана Светог Саве награди најбоље издање у области машинства, истакао је професор Митровић на свечаности доделе награде за најбољу књигу. Ове године, додао је он, одлуком већине чланова Научно-наставног већа МФ признање је добила књига „Основе металних конструкција у машиноградњи“. „Уверен сам да ће књигу колеге Гашића, користити не само студенти Машинског факултета, него и студенти већине других факултета у Србији.“

Уџбеничка литература, како је навео, представља важну компонету унпаређења квалитета наставног процеса, као једног од стратешких развојних приоритета Машинског факултета.  У том смислу, додао је, веома је важно да и други предмети на факултету добију своје штампано, а касније и електронско издање кроз које ће моћи да се визуализује настава. „Свет је у томе далеко одмакао. Такав приступ настави није ствар моде или нечије жеље да се буде авнгардан. То је реалност коју сви заједно треба да сагледамо као изазов, али и шансу да повећамо интересовање за студије машинства код младих и привучемо што већи број квалитетних кандидата, нагласио је, између осталог, проф. Митровић. 

Свечаности доеле награде за најбољу књигу присуствово је и проректор Универзитета у Београду за међународну сарадњу, проф. др Ненад Зрнић, који је и један од рецензената књиге уз проф. др Срђана Бошњака и проф. др Весну  Милошевић-Митић, продекан МФ за наставу, проф. др Љубодраг Тановић, продекан МФ за међународну сарадњу, проф. др Предраг Елек, продекан за научно-истраживачки рад, проф. др Александар Симоновић, као и бројне колеге и пријатељи аутора. 

(Извор: Машински факултет)