Машински факултет добитник Светосавске награде

Машински факултет Универзитета у Београду добитник је традиционалне Светосавске награде, којом Министарство просвете, науке и технолошког развоја награђује појединце и институције за изузетне резултате у области образовања и васпитања. На свечаности у  Влади Србије, декану Машинског факултета, проф. др Радивоју Митровићу награду је уручио министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Светосавка академија – Престављање добитника Светосавске награде

Ове године, Светосавску награду, поред Машинског факултета добило је још 27 заслужних појединаца и институција у области образовања. Међу њима су ученици, студенти, професори, директори, представници дипломатских представништава, компанија и сви који су током 2018. године дали значајан допринос развоју система образовања у нашој земљи.

Честитајући лауреатима, министар Шарчевић је оценио да је Светосавска награда једна од најзначајнијих и најлепших у Србији и додао да му је част што се налази у друштву добитника ове награде.

„Гледајући којих 27 су награђени мојем задовољству нема краја и знам да је Комисија посао урадила фантастично“, рекао је Шарчевић. Додао је да се чини као да је сам Свети Сава се умешао ове године у Комисију и допринео томе да прави људи, који су својим значајним доприносом учинили да образовање буде за нешто боље, ове године буду носиоци врло престижне и једне од најлепших награда. Не постоји ништа светије од данашњег дана код Срба и људи који живе у Србији, јер Свети Сава окупља све на једном месту. То је личност којој нико не може ништа да приговори и замери, поручио је министар.

Светосавска награда додељује се за изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређењу образовно-васпитне праксе и развоју научних и уметничких достигнућа у области образовања и васпитања. Од 230 пријављених, на конкурсу je изабрано 27 добитника.

Поред Машинског факултета, међу добитницима су и Хемијско-технолошка школа из Суботице, директор српског забавишта основне школе, гимназије и колегијума „Никола Тесла“ из Будимпеште Јованка Ластић, наставник рачунарства и информатике у гимназији Вељко Петровић из Сомбора Душко Обрадовић, као и Пољопривредни факултет истог Универзитета.

Светосавску награду добили су и професор Раде Грбић, ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, редовни професор Машинског факултета Универзитета у Крагујевцу Бранислав Јеремић, Филип Бошковић који је дипломирао на Биолошком факултету Универзитета у Београду са просечном оценом 9,91, а са своје 22 године освојио је преко 200 награда и објавио три рада у међународним часописима.

Награђени су и предшколска установа „Моје детињство“ у Чачаку, Бојан Ћирић васпитач у предшколској установи „Ђулићи“ у Зајечару, директорка основне школе „Драган Ковачевић“ Београд и председница заједнице школа за ученике са сметњама у развоју Силвана Плавшић, наставник енглеског језика у Нишу Ана Живковић, професир разредне наставе основне школе „Свети Сава“ из Врчина Добрица Синђелић.

Дом ученика средњих школа у Лесковцу један је од добитника, као и Славен Палаћ ученик завршне године музичке средње школе у Новом Саду, затим Алекса Милојевић, ученик четвртог разреда Математичке гимназије у Београду, Александар Рашковић, ученик осмог разреда основне школе из Суботице, Ирина Пејоска ученица другог разреда средње музичке школе из Београда, основна школа Прота Стеван Поповић Чумић, најстарија школа у Шумадији.

Основна школа „Вук Караџић“ из Сочанице такође је добитник Светосавске награде, а добитници су и основна школа „Слободан Секулић“ из Ужица, основна школа „Бранко Радичевић“ из Савиног села, Удружења писаца „Седмица“ Франкфурт на Мајни, Александар Рајевац генерални директор „Ваљевске пиваре“, Владимир Матић гувернер „Ротари дистрикта 2483 Србија и Црна Гора“, Анђелка Красојевић наставник на српском језику у иностранству, Божидар Вучуревић, генерални конзул Србије у Штутгарту.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.