Предавање проф. Душана П. Секулића

Проф. др Душан П. Секулић, са Универзитета Кентаки у САД, одржао је у уторак на Машинском факултету предавање на тему „Кретање течне алуминијумске легуре преко површина карактерисаних добрим или лошим квашењем”.

Током предавања, проф. Секулић је представио фундаменталну студију о распростирању микро слојева течних алуминијумских легура, која је део програма вишегодишњег пројекта под покровитељством Националне Аеронаутичке и Свемирске Администрације USA (NASA). Реч је о студији распростирања микро слојева течног метала покретаног дејством површинског напона и лимитираног његовим вискозитетом у условима постојања реакција или њиховог одсуства, на субстратима начињеним од алуминијума или алуминијум оксида, истакао је проф. Секулић.

Пројекат, према његовим речима, има за циљ разрешавање проблема оштећења узрокованих микрометеоритима и васионским отпадом до којих долази услед пенетрације кроз спољне слојеве свемирских објеката као што је међународна свемирска станица (ISS), или конструкције планиране за будуће мисије на ванземаљским локацијама. Поред тога,  од практичног интереса су примене за формирање конструкција у свемиру или на ванземаљским објектима коришћењем технологија спајања метала или неметала.

На предавању су представљени и експериментални подаци о распростирању микро слојева течних алуминијумских легура у условима присуства гравитације као и приступи моделирању равнотежних стања и/или кинетике процеса.

(Извор: Машински факултет)

Амбасадор НР Кине у Србији у посети МФ

Амбасадор НР Кине у Србији, Његова екселенција Ли Манчанг посетио је Машински факултет у Београду, где је са руководством факултета разговарао о могућностима сарадње МФ са научним институцијама у Кини. Поред декана МФ,прод. др Радивоја Митровића, у разговору су учествовали и продекан за наставу, проф. др Љубодраг Тановић, продекан за међународну сарадњу, проф. др Ненад Зрнић, продекан за научноистраживачки рад, проф. Драгослава Стојиљковић, као и дугогодишњи пријатељ господина Ли Манчанга, проф. др Драган Милановић.

Ово је моја прва званична посета Машинском факултету и први утисци су сјајни, истакао је господин Ли Манчанг, оценивши да постоји велики простор и велики потенцијал за успостављање успешне сарадње у области науке и истраживања. Централна тема разговора, према његовим речима, односила се на будућу сарадњу МФ са универзитетима у Кини, а било је речи и о унапређењу сарадње МФ са Железаром у Смедереву и ТЕ Костолац. У том смислу, велика ми је част и задовољство што сам имао прилику да са руководством МФ разговарам о нашој будућој сарадњи, нагласио је на крају Ли Манчанг.

Кинески амбасадор је , иначе, велики пријатељ наше земље у којој је, као студент Високе пословне школе, боравио крајем 70-тих и почетком 80-тих година прошлог века. Од тада датира и његово пријатељство са проф. Драганом Милановићем, редовним професором МФ са Катедре за индустријско инжењерство.

Ли Манчанга сам упознао током студија, у читаоници трећег блока Студентског дома “Пенезић”, где смо обојица учили и припремали испите, рекао је проф. Милановић, евоцирајући успомене на студентске дане. Случајно познанство у читаоници временом је прерасло у искрено пријатељство које траје и данас.  Манчанг ми се често обраћао за помоћ око превода неких термина на српском језику. Временом смо се зближили и спријатељили. Водили смо дуге разговоре о великом броју тема, али и о породици. Заједно смо излазили и дружили се. Иако су нам се путеви након студија  разишли, наше пријатељство траје и данас. Манчаг је човек истински посвећен и воли своју земљу, али је и велики пријатељ Србије. Веома поштује и разуме људе са ових простора, закључио је проф. Милановић.

(Извор: Машински факултет)

The Mediterranean International Conference of Pure&Applied Mathematics and Related Areas

MICOPAM 2018: The Mediterranean International Conference of Pure&Applied Mathematics and Related Areas, October 26 – 29, 2018, Antalya, Turkey (Dedicated to Professor Gradimir V. Milovanovic on the Occasion of his 70th Anniversary)
Site konferencije je postavljen na web lokaciji:

http://micopam2018.akdeniz.edu.tr/information/

Свечана додела диплома дипломираних инжењера машинства, инжењера машинства и мастера машинског инжењерства

Поштоване колегинице и колеге,
позивамо вас на свечану доделу диплома, и то:

  • додела диплома дипломираних инжењера машинства ће се обавити 08.02. 2018. године у 16:30 часова у сали 211
  • додела диплома инжењера машинства ће се обавити 08.02. 2018. године у 17:00 часова у сали 211 (списак), а
  • додела диплома мастера машинског инжењерства ће се обавити 08.02. 2018. године у 18:00 часова у сали 211 (списак).
    Комисија за промоцију