Предавање проф. Душана П. Секулића

Проф. др Душан П. Секулић, са Универзитета Кентаки у САД, одржао је у уторак на Машинском факултету предавање на тему „Кретање течне алуминијумске легуре преко површина карактерисаних добрим или лошим квашењем”.

Током предавања, проф. Секулић је представио фундаменталну студију о распростирању микро слојева течних алуминијумских легура, која је део програма вишегодишњег пројекта под покровитељством Националне Аеронаутичке и Свемирске Администрације USA (NASA). Реч је о студији распростирања микро слојева течног метала покретаног дејством површинског напона и лимитираног његовим вискозитетом у условима постојања реакција или њиховог одсуства, на субстратима начињеним од алуминијума или алуминијум оксида, истакао је проф. Секулић.

Пројекат, према његовим речима, има за циљ разрешавање проблема оштећења узрокованих микрометеоритима и васионским отпадом до којих долази услед пенетрације кроз спољне слојеве свемирских објеката као што је међународна свемирска станица (ISS), или конструкције планиране за будуће мисије на ванземаљским локацијама. Поред тога,  од практичног интереса су примене за формирање конструкција у свемиру или на ванземаљским објектима коришћењем технологија спајања метала или неметала.

На предавању су представљени и експериментални подаци о распростирању микро слојева течних алуминијумских легура у условима присуства гравитације као и приступи моделирању равнотежних стања и/или кинетике процеса.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.