Амбасадор НР Кине у Србији у посети МФ

Амбасадор НР Кине у Србији, Његова екселенција Ли Манчанг посетио је Машински факултет у Београду, где је са руководством факултета разговарао о могућностима сарадње МФ са научним институцијама у Кини. Поред декана МФ,прод. др Радивоја Митровића, у разговору су учествовали и продекан за наставу, проф. др Љубодраг Тановић, продекан за међународну сарадњу, проф. др Ненад Зрнић, продекан за научноистраживачки рад, проф. Драгослава Стојиљковић, као и дугогодишњи пријатељ господина Ли Манчанга, проф. др Драган Милановић.

Ово је моја прва званична посета Машинском факултету и први утисци су сјајни, истакао је господин Ли Манчанг, оценивши да постоји велики простор и велики потенцијал за успостављање успешне сарадње у области науке и истраживања. Централна тема разговора, према његовим речима, односила се на будућу сарадњу МФ са универзитетима у Кини, а било је речи и о унапређењу сарадње МФ са Железаром у Смедереву и ТЕ Костолац. У том смислу, велика ми је част и задовољство што сам имао прилику да са руководством МФ разговарам о нашој будућој сарадњи, нагласио је на крају Ли Манчанг.

Кинески амбасадор је , иначе, велики пријатељ наше земље у којој је, као студент Високе пословне школе, боравио крајем 70-тих и почетком 80-тих година прошлог века. Од тада датира и његово пријатељство са проф. Драганом Милановићем, редовним професором МФ са Катедре за индустријско инжењерство.

Ли Манчанга сам упознао током студија, у читаоници трећег блока Студентског дома “Пенезић”, где смо обојица учили и припремали испите, рекао је проф. Милановић, евоцирајући успомене на студентске дане. Случајно познанство у читаоници временом је прерасло у искрено пријатељство које траје и данас.  Манчанг ми се често обраћао за помоћ око превода неких термина на српском језику. Временом смо се зближили и спријатељили. Водили смо дуге разговоре о великом броју тема, али и о породици. Заједно смо излазили и дружили се. Иако су нам се путеви након студија  разишли, наше пријатељство траје и данас. Манчаг је човек истински посвећен и воли своју земљу, али је и велики пријатељ Србије. Веома поштује и разуме људе са ових простора, закључио је проф. Милановић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.