Интервју са Angelom Weissenberger на Машинском факултету

Angela Weissenberger, виши потпредседник за информатику компаније STADA Arzneimittel AG и генерални директор „STADA IT SOLUTIONS“ d.o.o. у Србији гостује у уторак, 12. децембра у 18 часова на Машинском факултету у Београду. Програм можете погледати овде.

 

„Каријерно ћаскање“  у Научно-технолошком парку Београд

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду организује „Каријерно ћаскање“ – догађај умрежавања са професионалцима који раде у области иновација и желе да поделе своја искуства младим колегама.

Овај догађај је замишљен као неформално дружење намењено студентима завршних година и дипломцима различитих факултета Универзитета у Београду који имају жељу да се у опуштеној атмосфери, уз кафу, упознају са представницима компанија чланица Научно-технолошког парка које развијају иновације у области информационих технологија и других сродних области.

 „Каријерно ћаскање“ ће се одржати 13. 12. 2017. године са почетком у 16 часова у Бизнис кафеу Научно-технолошког парка Београд, који се налази на Звездари (улица Вељка Дугошевића 54).

Позивамо студенте да  искористе ову прилику да се умреже, повежу са различитим компанијама и сазнају како функционише рад у иновативном сектору, добију савете за развој каријере, као и информације о могућностима за праксу, запослење или другу врсту ангажовања.

Молимо све заинтересоване да се пријаве попуњавањем кратког формулара: https://skr.rs/Tqo најкасније до 10. децембра 2017. године у поноћ. Студенти чије пријаве буду прихваћене биће обавештени о детаљима посете.

„Каријерно ћаскање“ представља једну од активности предвиђених уговором о сарадњи Универзитета у Београду и Пословно технолошког инкубатора техничких факултета који је потписан у септембру ове године а чији је предмет, између осталог, већа видљивост и отвореност чланица НТП-а за обављање стручне праксе студената, већа доступност као место запошљавања дипломираних студената, као и веће укључивање у унапређење запошљивости и развој предузетничких вредности студената и дипломираних студената Универзитета.

(Извор: Центар за развој каријере и саветовање студената)

Нови светски трендови у заваривању на МФ

У оквиру Курса за међународне инжењере за заваривање IWE на Машинском факултету је крајем новембра, за полазнике курса и студенте који слушају предмет Основне заваривања, одржана обука и практично упознавање са најновим Gas Metal Arc Welding (MIG/MAG) и TIG методама. Током обуке, коју су заједно организовали МФ и компанија Messer Tehnogas, млади инжењери су имали прилику да се упознају са најновијим светским трендовима у заваривању и на тај начин стекну нова знања и вештине које им омогућавају да у тој области равноправно држе корак са светом.

Током теоријског дела обуке представљен је историјски развој гасних смеша за заваривање угљеничких челика методом GMAW (MIG/MAG) од краја 20. века до данас. Том приликом указано је на предности и мане првобитних једнокомпонентних гасних смеша, а затим су презентоване предности двокомпонентних и трокомпонентних смеша које је у протеклих пар година развио један од водећих произвођача, компанија Messer. На тај начин, млади инжењери имали су прилику да теоријски упознају три врсте заваривања – заваривање чистим угљен диоксидом, гасном смешом Ferroline C18 и најновијом гасном смешом Ferroline C6X1.

У току практичног дела, полазници курса и студенти су имали прилику да испробају, најпре стару, а затим и најновију методу GMAW и сами се увере у разлику која постоји између њих. Након тога, урађен је и прорачун цене коштања завареног споја, који је показао да је заваривање трокомпонентним смешама финансијски исплативије и квалитетније, иако су оне скупље по килограму гаса.

Полазници обуке испробали су и заваривање прохрома TIG методом. И у овом случају, као и у претходном, прво су заваривали чистим аргоном, а потом новом гасном смешом Inoxline H5. На тај начин уочили су да и тај редукујући гас омогућава већу брзину заваривања и квалитетнији заварени спој.

Обука је реализована захваљујући компанији Messer Tehnoogas која је ставила на располагање не само опрему за заваривање, заштитне гасове и додатне матетеријле, него и своје искусне стручњаке који су полазницима пренели своја искуства и светска достигнућа у пракси.

(Извор: Машински факултет)

Стипендија фондације Милана Стефановића Смедревца и супруге Даринке

У прилогу је Одлука о расписивању конкурса за доделу стипендија Фондације Милана Стефановића Смедревца и супруге Даринке за школску 2017/2018. годину. Рок за подношење пријава студената почиње од 11. децембра 2017. године.