Презентација IMP PUMPS из Љубљане

Фирма IMP PUMPS d.o.o из Љубљане представиће свој производни програм студентима и запосленима на Машинском факултету у Београду, у понедељак, 4. децембра, у 12 часова, у сали 211/II. Током презентације, коју ће одржати регионални вођа продаје IMP PUMPS, господин Матјаж Хрибар, биће речи, између осталог,  о историјату фабрике, производним погонима, развоју и производном програму пумпи, конструкцији пумпи , фреквентној  регулацији и енергетској ефикасности, као и програму за одабир пумпи.

Предузеће IMP PUMPS d.o.o је словеначки произвођаћ пумпи са седиштем у Коменди. Предузеће пројектује, развија, производи, дистрибуира и одржава пумпе и пумпне системе. Од 1991. године, производи и циркулационе пумпе са електронско-комутираним мотором за системе грејања и хлађења и први је произвођач ових пумпи у свету.

(Извор: Машински факултет)

„Грундфос Србија“ донирао 60 пумпи МФ

Фирма „Грундфос Србија“, која послује у саставу данске компаније Грундфос, која је један од водећих произвођача циркулационих пумпи у свету, донирала је 60 пумпи Машинском факултету у Београду.

Пумпе су намењене научно-истраживачком и наставном раду на катедрама МФ за  хидрауличне машине и енергетске системе, процесну технику, механику флуида, аутоматско управљање и ваздухопловство.

Декану Машинског факултета, проф. др Радивоју Митровићу донацију су свечано уручили представници фирме „Грундфос Србија“, госпођа Милица Шуша и господин Душан Дурковић, иначе, некадашњи студенти МФ.

Организацију донације са стране Машинског факултета су водили доц. др Ђорђе Чантрак и доц. др Мирјана Стаменић.

(Извор: Машински факултет)

Обновљиви извори енергије у Србији –  холандско искуство и технологије

Економско-политичка сарадња Србије и Холандије и правци њеног даљег развоја, холандске технологије и искуства у области обновљивих извора енергије и њихова примена у Србији,  биле су централне теме сталне трибине Друштва термичара Србије, која је недавно одржана на Машинском факултету у Београду.

Учеснике скупа, на којем је су гостовали и представници Амбасаде Краљевине Холандије у Србији, поздравио је продекан за међународну научну сарадњу МФ, проф. др Ненад Зрнић, а међу бројним угледним гостима био је и  државни секретар у Министарству рударства и енергетике РС, господин Зоран Предић.

Политички и економски односи Србије и Холандије се последњих година развијају у позитивном смеру, оценила је заменица амбасадора Краљевине Холандије у Србији, госпођа Мариела Ван Милтенбург, нагласивши да су односи две земље засновани на заједничкој посвећености европским интеграцијама. Осврнувши се на економску сарадњу, она је подсетила да је према подацима Народне банке Србије Холандија један од највећих инвеститора у нашој земљи и да су холандске компаније на српском тржишту инвестирале више од милион и 500 хиљада евра.

Наше компаније водеће су у  производњи сточне хране, бродоградњи, производњи пива, а значајно су присутне и у  ИТ сектору и трговини, подвукла је госпођа Ван Милтенбург.  Напомињући да постоји велики простор за даље унапређење економске сарадње две земље, посебно у области енергије, пољопривреде и водопривреде, она је рекла да се интензивно ради на привлачењу и осталих холандских компанија у Србију. Ипак, додала је, највећи потенцијали за обострано корисну сарадњу леже у области обновљивих извора енергије. Добар пример сарадње у тој области је биогасна когенеративна електрана  у Ботошу код Зрењанина – пројекат који је финансијски подржала холандска влада, а развила холандска фирма ХОСТ, због чега смо веома поносни, закључила је на крају госпођа Мариела Ван Милтенбург.

Трибина је завршена предавањима о  успешној комбинацији природних ресурса Србије и холандских технологија  у пракси.  Директорка холандско-белгијске компаније WindVision за Србију, Неда Лазендић је говорила о потенцијалима ветроенергије у Србији и холандском искуству у тој области, а пројектни менаџер „Биоелектре“, Зоран Поморошки је на примеру биогасне  електране у Ботошу, представио један од начина искоришћавања енергије биомасе уз помоћ холандских технологија.

(Извор: Машински факултет)