Инфо дан о Х2020 програму на Машинском факултету

Министарство просвете, науке и технолошког развоја организовало је Инфо дан о Хоризонт 2020 програму посвећен отвореним позивима у области Spreading Excellence and qidening Partticipation, с нагласком на Twinning (institutional neworking) и ERA Chairs (bringing excellence to institutions). Скуп је организован на Машинском факултету у Београду, с основним циљем да се подстакну, пре свега, млади истраживачи да својим пројектима аплицирају за финансијска средства из програма Хоризонт 2020, чиме би се, како је истакнуто, повећала и активност Србије у програму Х2020.

Према најновијим подацима ЕК, више од 200 институција, групација и истраживача из Србије, кроз различите пројекте учествује у програму Х2020. Европска комисија је препознала научни потенцијал Србије и када је реч о учешћу наше земље у програму Х2020 пројекције су више него позитивне, изјавио је помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић. То значи, истакао је он, да се очекује 20 посто већи прилив уговорних средстава од суме коју држава унесе у заједнички фонд ЕК. Зато је наш циљ да поспешимо интересовање домаћих истраживача за позиве који су још увек отворени, нагласио је господин Недовић.

Поздрављајући учеснике скупа, декан МФ, проф. др Радивоје Митровић је изразио уверење да ће, иако проценат пролазности пројеката у програму Х2020 пада, креативност домаћих истраживача доћи до изражаја и да ће у наредном периоду доћи до повлачења веће суме средстава из европских фондова који, како је навео, представљају важан извор финансирања научноистраживачког развоја у Србији. Машински факултет учествује у три Хоризонт 2020 програма, али наша амбијција је да тај број буде много већи. Имамо занимљиве идеје и пажљиво пратимо сва дешавања у области научно-технолошког развоја у свету. Међутим, уколко се, као научна заједница, сами не изборимо за више средстава за финансирање научног истраживања, нико нам неће понудити већи буџет, закључио је проф. Митровић.

Током скупа представљени су и најуспешнији пројекти у оквиру позива Twinning i ERA Chairs: FOODstars др Милице Појић и др Александре Мишан са Института за прехрамбене технологије Универзитета у Новом Саду; Serbia for Excell, проф. др Браниславе Лалић са Пољопривредног факутета у Новом Саду и INNPRINT, проф. др Горана Стојановића са новосадског Факултета техничких наука.

(Извор: Машински факултет)

Списак кандидата за полагање пријемног испита и распоред седења по салама

Упис 2017/2018 – Списак пријављених кандидата за полагање пријемног испита и распоред седења по салама:

Списак пријављених кандидата за полагање пријемног испита
Распоред седења по салама

In Memoriam: Професор др Александар Вег

Опраштамо се од нашег пријатеља и колеге професора Александра Вега чија нас је неисцрпна енергија инспирисала и вукла напред. За нас је ово ненадокнадив губитак. Слава му. Колеге са Катедре за теорију механизама и машина.

Професор др Александар Вег, редовни професор Катедре за теорију механизама и машина на Машинском факултету у Београду и легенда једриличарства у Србији, трагично је настрадао у суботу, 24.  јуна, у удесу летелице недалеко од спротског аеродорома Велики Радници, код Сремске Митровице.

Ерудита, креативан, иновативан, пун оптимизма и позитивне животне енергије, професор Вег био је изузетно поштован међу колегама и омиљен код  студената Машинског факултета. „Један од најбољих професора на факултету, врхунски стручњак. Ово је заиста велика трагедија“, изјавио је проф. др. Радивоје Митровић, декан МФ. Опраштамо се од нашег пријатеља и колеге професора Александра Вега чија нас је неисцрпна енергија инспирисала и вукла напред. За нас је ово ненадокнадив губитак. Слава му. Овим речима од професора Вега опростиле су се његове колеге са Катедре за теорију механизама и машина.Једрење небом је била његова велика страст, а ми ћемо Салета памтити као сјајног човека и врхунског професора, утемељивача мехатронике на Машинком факултету у Београду, и посебно, његов допринос у области вибродијагностике сложених конструкција, наводи се у саопштењу Друштва за интегритет и век конструкција.

Професор Вег је важио за искусног летача и инструктора. Једриличарство је за њега било „осећај безграничне слободе, тешко упоредив са било чим овоземаљским“. Овај утисак је посебно снажан када кружите у ваздуху са соколовима, орловима, понекад родама. То су птице које не машу крилима када лете, већ само елегантно крстаре ваздухом, управо онако како то чине једрилице“, написао је својевремено проф. Вег.

(Извор: Машински факултет)

Инжењерска графика – промена термина испита у јулском испитном року 2017.

Из техничких разлога испит из предмета Инжењерска графика се помера са среде 28.06.2017. (по распореду среда у 8:00ч) за суботу, 08.07.2017. у 9:00ч.
Студенти којима не одговара нови термин могу да дођу да полажу испит у среду, 28.06.2017. у 8:00ч, али морају да се претходно пријаве (до уторка 27.06.2017. до 14:00ч) у кабинету 424, јер је број места за полагање ограничен.

Из кабинета