Инфо дан о Х2020 програму на Машинском факултету

Министарство просвете, науке и технолошког развоја организовало је Инфо дан о Хоризонт 2020 програму посвећен отвореним позивима у области Spreading Excellence and qidening Partticipation, с нагласком на Twinning (institutional neworking) и ERA Chairs (bringing excellence to institutions). Скуп је организован на Машинском факултету у Београду, с основним циљем да се подстакну, пре свега, млади истраживачи да својим пројектима аплицирају за финансијска средства из програма Хоризонт 2020, чиме би се, како је истакнуто, повећала и активност Србије у програму Х2020.

Према најновијим подацима ЕК, више од 200 институција, групација и истраживача из Србије, кроз различите пројекте учествује у програму Х2020. Европска комисија је препознала научни потенцијал Србије и када је реч о учешћу наше земље у програму Х2020 пројекције су више него позитивне, изјавио је помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић. То значи, истакао је он, да се очекује 20 посто већи прилив уговорних средстава од суме коју држава унесе у заједнички фонд ЕК. Зато је наш циљ да поспешимо интересовање домаћих истраживача за позиве који су још увек отворени, нагласио је господин Недовић.

Поздрављајући учеснике скупа, декан МФ, проф. др Радивоје Митровић је изразио уверење да ће, иако проценат пролазности пројеката у програму Х2020 пада, креативност домаћих истраживача доћи до изражаја и да ће у наредном периоду доћи до повлачења веће суме средстава из европских фондова који, како је навео, представљају важан извор финансирања научноистраживачког развоја у Србији. Машински факултет учествује у три Хоризонт 2020 програма, али наша амбијција је да тај број буде много већи. Имамо занимљиве идеје и пажљиво пратимо сва дешавања у области научно-технолошког развоја у свету. Међутим, уколко се, као научна заједница, сами не изборимо за више средстава за финансирање научног истраживања, нико нам неће понудити већи буџет, закључио је проф. Митровић.

Током скупа представљени су и најуспешнији пројекти у оквиру позива Twinning i ERA Chairs: FOODstars др Милице Појић и др Александре Мишан са Института за прехрамбене технологије Универзитета у Новом Саду; Serbia for Excell, проф. др Браниславе Лалић са Пољопривредног факутета у Новом Саду и INNPRINT, проф. др Горана Стојановића са новосадског Факултета техничких наука.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.