ISSW 2017 – Београд центар светске бродоградње

Србија можда није поморска земаља, али има у свету признате конструкторе и градитеље бродова – бродограђевне инжењере, који су знање и вештине стицали на Катедри за бродоградњу Машинског факултета у Београду.  Управо из тих разлога, Београд ће од 5. до 7. јуна бити центар светске научне и индустријске елите у области бродоградње. Реч је о једном од најзначајнијих међународних скупова у тој области – ISSW 2017 / 16th International Ship Stability Workshop, који организују STAB International Standing Committee  (Стални међународни комитет за стабилитет бродова и океанских пловила)  и Катедра за бродоградњу МФ .

ISSW 2017 ће окупити око стотину  врхнуских светских истраживача и представника универзитета, научних института, бродарских компанија, бродоградилишта, националних регулаторних тела, морнарица и поморских власти из целог света, који ће разматрати најакутелнија питања савремене бродоградње. То је најважнији и једини међународни научни скуп посвећен искључиво проблемима стабилитета, динамике и стабилности брода, изјавио је за сајт МФ,  доц. др Игор Бачкалов са Катедре за бродоградњу МФ.

О значају скупа најбоље говори податак да ће бити изложена  32 научна рада, али и чињеница да у Београд долазе стручњаци из 26 земаља, између осталог, Велике Британије, САД, Аустралије, Новог Зеланда, Јапана, УАЕ,  Немачке, Француске, Холандије и др.

Ретко ко се, код нас, може похвалити таквом структуром учесника, нагласио је др Бачкалов. Он је посебно указао на чињеницу да су међу учесницима и експерти који се у оквиру међународних регулаторних тела (International Maritime Organization, агенција Уједињених нација) баве дефинисањем услова пловидбе и доношењем међународних прописа у области стабилитета брода, као и представници америчке Ратне морнарице, француског Министарства одбране и јапанске поморске академије.

Иначе, ISSW је серија скупова који се од 1995. године организују између две STAB конференције – Међународне конференције о стабилитету брода и океанских пловила, како би се стекао што бољи увид у истраживања која се спроводе у тој области. Сама STAB конференција организује се од 1975. године. Оба скупа организује Стални међународни комитет, али се они битно разликују, не толико по броју учесника, колико по циљу и формату.

За учешће на STAB конференцији могу да се пријаве сви истраживачи који желе да представе своја истраживања, а након рецензије се доноси одлука о томе који ће рад бити презентован. Међутим,  у раду ISS Workshop-а учествују искључиво истраживачи по позиву, чија су истраживања у току и која Стални међународни комитет процени као најинтересантнија. То,  према речима нашег саговорника, отвара простор за активну дискусију, односно размену знања која треба да доведе до нових решења за конкретне инжењерске проблеме.

Симпозијум ће се одвијати кроз девет сесија у чијем су фокусу специфична питања и савремене тенденције у бродоградњи, између осталог, изазови у развоју Друге генерације критеријума стабилитета неоштећеног брода,  управљање стабилитетом у експлоатацији применом напредних технологија, стабилитет брзих јединица, стабилитет ратних бродова и сл.

Осврнувши се на одлуку Сталног међународног комитета да локални организатор 16th ISSW  буде Катедра за бродоградњу МФ у Београду, др Бачкалов је подсетио да истраживања у области стабилитета, као фундаменталног сегмента бродоградње,  у Србији трају од самог оснивања Катедре 1948. године, али да је највећи допринос равоју ове области код нас дао професор Милан Хофман. Захваљујући релевантним  резултатима истраживања у области стабилитета до којих смо дошли, Катедра за бродоградњу је данас организатор  16th International Ship Stability Workshop, нагласио је на крају др Игор Бачкалов.

(Извор: Машински факултет)

 

Пехари, медаље, захвалнице због којиx су сви поносни

Када се знању и вештинама дода и тимски рад, успех је загарантован. То су потврдили студенти Машинског факултета који су на недавној 57.“ Машинијади“ у Будви, свом факултету и ове године донели титулу апсолутног победника.  За тај успех, како су истакли, велику захвалност дугују наставницима и асистентима који су их припремали за такмичење, као и руководству Факултета без чије подршке не би могли да отпутују на “Машинијаду”.

Репрезентација МФ је, у конкуреницији 12 машинских факултета са простора бивше СФРЈ, бриљирала не само у такмичењу у знању, него и у спортским надметањима и освојила прво место у обе категорије, због чега је заслужено понела титулу укупног победника „Машинијаде“.

Наставници и управа МФ не крију задовољство због постигунтог успеха својих студената. На свечаности која је тим поводом уприличена у Студентском клубу МФ, студенте је поздравио продекан за наставу, професор др Љубодаг Тановић.

Постигли сте одличан резултат, што се и очекивало када је реч о студентима МФ, рекао је проф. Тановић. Честитајући студентима освајање титуле укупног победника Машинијаде, он је указао да је студентска репрезентација освајањем првог места и у научним и у спортским дисциплинама на најбољи начин потврдила квалитет МФ. Ваши наставници су, истакао је, посебно поносни на то што сте током целог такмичења, својим резултатима, понашањем и држањем, на најдостојнији начин представљали Машински факултет.

Осврнувши се на вишедеценијску традицију МФ, продекан је нагласио  квалитет наставног процеса као један од најважнијих приоритета Факултета у наредном периоду. С тим у вези, он је изразио наду да ће успех са Машинијаде студентима бити подстрек и за одличне резултате у предстојећем јунско-јулском испитном року. Уколико се моја очекивања потврде, сматраћу да је Машинијада у потпуности испунила циљ, нагласио је проф. Тановић, поручивши студентима да су својим сјајним резултатима створили услове за још већу подршку упаве Факултета. године.

Успели смо да урадимо оно што смо и прижељкивали, да освојимо прво место и у знању и у спорту, поновимо прошлогодишњи успех и вратимо се са највећим пехаром, истакао је Сава Лукић, сада већ бивши председник  Спортског удружења студената “Машинац”. Он је још једном честитао такмичарима на постигнутом успеху и и захвалио се професорима који су, како је навео, студентима били велика подршка током целог такмичења. Посебно бих се захвалио управи Факултета, као и спозорима без чије подршке не бисмо могли да отпутујемо на Машинијаду, истакао је Лукић.

На овогодишњој “Машинијади” у Будви учествовало је више стотина студената машинских факултета из Словеније, РС, Федерације БиХ, Црне Горе, Србије…  Репрезентација београдског „Машинца“ ипак је била боља од колега са других факултета.

У такмичењу у знању освојили су прво место на такмичењу из термодинамике (Марија Орловић/Немања Јовановић), математике 1 (Урош Илић/Богдан Куљанин), математике 2 (Лука Миличић/ Ђорђе Рађеновић) и машинских елемената ( Милена Радовановић/ Радован Ђуровић). Студенти МФ постигли су зпажене резултате и у другим научним дисциплинама. Друго место из механике (Филип Маринковић и Матија Василев), четврто место из механике флуида (Иван Симоновић и Душан Стојановић), и пето место из отпорности материјала (Аднан и Алдин Бегановић). Постигнути резултати  обезбедили су им прво место у овој категорији такмичења.

Када је реч о спортском такмичењу,  женска селекција “Машинца” освојила је прво место у шаху, футсалу, кошарци и рукомету, треће место у стоном тенису и четврто место у одбојци. Њихове колеге бриљирали су у футсалу о након дужег времена освојили прво место у тој спортској дисциплини. , Мушка селкција МФ била је успешна и у осталим спортским такмичењима.  Укупни резултати остварени у спорту донели су им прво место у генералном пласману и у тој такмичарској  дисциплини.

Прослави титуле апсолутног победника 57. Машинијаде, на којој је одржана церемонија доделе пехара, медаља и захвалница, присустовали су учесници такмичења, професори, студенти и бројни пријатељи Машинског факултета.

(Извор: Машински факултет)