Нове технологије у енергетици – Наука у пракси

Унапређење енергетске ефикасности је важан елемент енергетске политике Републике Србије, која троши три до пет пута више електричне енергије по јединици друштвеног производа, него земље Европске уније. Који су правци даљег развоја енергетске ефикасности земље? Које мере је Србија до сада предузела на том плану, а који су будући кораци? На који начин научна заједница може да допринесе заједничком циљу – рационалнијем коришћењу енергетских ресурса у Србији? Само су нека од питања о којима је било речи на стручној конференцији „Нове технологије у енергетици“, која је у оквиру прве „Недеље енергије“ одржана на Машинском факултету у Београду.

Учесници су се сагласили да је енергетска ефикасност један од најефикаснијих и најисплативијих начина за постизање одрживог развоја.. Међутим, осим законодавног оквира, који јасно дефинише мере и активности за смањење потрошње енергије у Србији, веома је важно подићи свест грађана о енергетској ефикасности и одрживости, коришћењу обновљивих извора енергије и заштити животне средине. Кроз позитивна искуства развијених земаља указано  је и на предности примене нових технологија у енергетици. С тим у вези, посебан акценат је стављен на важну улогу научне заједнице у Србији, која, како је оцењено, мора бити главни партнер у достизању стандарда енергетске ефикасности

За Град Београд, који је велики произвођач, али и потрошач енергије приоритети су  почетак пројекта изтрадње топлодалековода Обреновац-Београд, обнова изолације зграда и увођење еколошких возила у градски саобраћа. У том смислу, кадровски и научни потенцијал Београдског универзитета, мора и треба да буде ослонац у свим великим пројектима који нас очекују, рекао је градски секретар за енергетику Марко Стојановић. Он је најавио и покретање иницијативе за измену постојеће законске регулативе која ће, како је рекао, омогућити квалитетнију сарадњу Града Београда и БУ у различитим областима. Управо из тих разлога на Машинском факултету је организован скуп о најновијим трендовима у енергетици, нагласио је господин Стојановић.

Декан Машинског факултета у Беораду, проф. др Радивоје Митровић поздравио је иницијативу Града да интензивира сарадњу са академском заједницом и подигне је на виши ниво. Подсетивши да је Универзитет у Београду, на престижној Шангајској листи, рангиран међу 300 најбољих универзитета у свету, проф. Митровић је рекао да градске власти могу да буду поносне на ту чињеницу. С тим у вези, он је оценио да широк спектар кадровских и научних потенцијала БУ отвара простор и за проширење досадашње сарадње са Машинским и другим факултетима техничко-технолошке групације. Само заједничким, посвећеним радом можемо решавати друштвене изазове и проблеме који нас као друштво очекују не само у области енергетике, него и у другим сегментима, на првом месту индустрији и привредном развоју, нагласио је проф. Митровић.

Иницијативу градских власти подржали су и  декани Електротехничког, Грађевинског и Саобраћајног факултета, који су током својих излагања представили кадровске и научне ресурсе образовнонаучних институција на чијем су налазе, као и пројекте у области енергетске ефикасности на којима раде.

Енергетика је уско повезана са економијом и инвестицијама, рекла је педседница Центрано европског форума за развој – ЦЕДЕФ, проф. др Ана Бован. Она се посебно осврнула на инвестиирање развијених светских економија у обновљиве изворе енергије, које су, како је рекла, важне и у социјалном смислу. ОИЕ су у свету препознате као простор у којем се отвара простор за нова радна места, увођење зелене енергије и одрживи развој. Те чињенице нам говоре да научној заједници у Србији, истраживачима и студентима треба омогућити да раде на много више пројеката у овој области, истакла је проф. Бован.

О политици енергетске ефикасности  РС, односно законодавном и институционалном оквиру кроз који се на свим нивоима друштва спроводе различити механизми и мере за уштеду енергије, говорио је проф. др Милош Бањац са Катедре за термомеханику МФ, који је и помоћник министра рударства и енергетике РС за сектор енергетске ефикасности и обновљиве изворе енергије. Најновије технолошке трендове у енергетици кроз веома занимљива предавања представили су проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за научноистраживачки рад МФ, која је говорила о енергетској ефикасности и одрживој енергетици код моторних возила и проф. др Маја Тодоровић која је указала на важност енергетске ефикасности у зградарству. О све значајнијој теми у свету, климатским променама и утицају енергетског сектора на климатске промене, говорио је проф. др Александар Јововћ.

Подсетимо стручна конференција „Нове технологије у енергетици“ одржана је у оквиру „Недеље енергије”, коју су по први пут организовали градски Секретаријат за енергетику и Центрано европски форум за развој – ЦЕДЕФ, а под покровитејством Града Београда и Министарства рударства и енергетике РС. Манифестација се обележава у оквиру Европских дана енергије и траје до 2. јуна.

(Извор: Машински факултет)

International conference „MAINTENANCE FORUM 2017“: Job of Maintenance Comunity is to maximise business

Јачање међународне  научне сарадње, кроз повезивање истраживачких капацитета и партнерство засновано на знању  један је од кључних услова за бржи привредни, индустријски и укупан развој региона, главни је закључак Међународне научне конференције „MAINTENANCE FORUM 2017“, која је од 24. до 26. маја одржана у Будви, у хотелу Сплендид.

Учеснисци скупа су се сагласили да државе региона, које се у европском процесу суочавају са бројним изазовима, имају одговорност да заједничким снагама дефинишу приоритете и формулишу најбоље економске и научне политике, које ће омогућити да се кроз заједничке пројекте што боље позиционирају на другим тржиштима.

Овогодишњи „MAINTENANCE FORUM “ окупио је више од 120 водећих стручњака из области машинства, саобраћаја, енергетике, економије, екологије и квалитета, из региона и света. Циљ конференције је био да се се укаже на значај партнерства науке и струке, али и да се јавност упозна са глобалним трендовима и  примерима добре праксе у свету у области одржавања техничких система и „Asset Management“. Скуп је организовао  Машински факултет у Београду у сарадњи са Друштвом Одржавалаца Техничких Система (ДОТС), Институтом ИИПП Будва и Енгејџ сертификационог центра.

Форум је свечано отворен уводним предавањима проф. др Јездимира Кнежевића, оснивача „Mirce Akademy“ у Великој Британији  и Јеrry Holdswort-a, директора Европског института за „Asset Management“ из Велике Британије. Током тродневног скупа одржано je и више пратећих регионалних конференција, као што су: Western Balkan Ministries Forum (WBMF), Montenigrin Economic Forum (MoNEF), Maintenance of Machinery and Equipment (OMO 2017), Conference of Leadership in Bussiness (KLIP 2017), Asset Management in Public Utillity Companies (AMKP).

У оквиру Western Balkan Ministries Forum-а (WBMF) одржана је панел дискусија у којој су учествовали министарка науке Црне Горе, др Сања Дамјановић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, проф. др Владимир Поповић, директор директората за науку Министарства за образовање науку и спорт Републике Словеније, Урбан Крајцар и министар за науку Републике Српске, проф. др Јасмин Комић.

Регионална конференција „MoNEF“  бавила се питањима краха социјализма и контроверзама транзиције у бившим социјалистичким државама. Предавање у оквиру „MoNEF“-а је одржао проф. др Миодраг Зец. У раду АМКП конференције учествовали су представници јавних комуналних предузећа из

Србије, Црне Горе и Републике Српске/БиХ, који су указали на неопходност даљег подизања капацитета у области Asset Management-а, односно потребу да се у што већи број комуналних предузећа уведе системски приступ управљања.  Председавајући ове регионалне конференције био је господин Драган Ђорђевић, директор ЈКП Београдског водовода и канализације.

Током конференције, одржане су презентaције великог броја пријављених радова представника научне и привредне заједнице не само из земаља региона, него и из иностранства –  САД, Немачке, Велике Британије, Русије и  других држава. Овогодишњи„MAINTENANCE FORUM “ био је прилика и за подсећање на пионире одржавања техничких система, пре свих на Jack Hessburg-a (1934-2013) који је као први „Chief Mechanic“ у историји авио индустрије био један од оснивача „maintenance friendly“ приступа у пројектовању и одржавању авиона, а један од живих „легенди“ у тој области, др Andrew S. Jardine-a, професор Универзитета у Торонту, одржао је веома занимљиво предавање на тему „Evidence based Asset Management“.

(Извор: Машински факултет)

 

Четврта међународна конференција ДЗКМ Србије: Нови материјали за ново доба

Нанотехнологије биће кључне у 21. веку. Омогућиће јаче, лакше и знатно јефтиније материјале. Производи од наноматријала већ се налазе у свакодневној употреби, али њихови прави резултати се тек очекују. Докле је свет стигао у истраживањима наноматеријала? Које се перспективе отварају у дизајнирању нанокерамичких материјала? Које су предности тих материјала у области заштите животне средине, биомедицине, грађевинарства и сл.? Ово су само неке од тема о којима ће бити речи на Четвртој међународној конференцији Друштва за керамичке материјале Србије, која ће од 14. до 16. јуна бити одржана на Машинском факултету у Београду.

Скуп организују ДЗКМ Србије и Машински факултет у сарадњи са водећим научним институцијама у земљи, међу којима су: Центар за изузетне вредности “CEXTREME LAB” Института за нуклеарне науке Винча, Институт за мултидисциплинарне студије и Инстит за физику, Универзитета у Београду и Технолошки факултет Универзитета у Новом Саду.

Основни циљ Конференције је да окупи научнике и младе истраживаче из земље и света ради размене нових идеја и резултата у области керамичких материјала, изајавио је за сајт МФ, један од организатора скупа, dr rer. nat. Бранко Матовић, председник ДЗКМ Србије, иначе научни сарадник у Институту за нуклеарне науке Винча. С друге стране, додао је, скуп је и прилика за ближе повезивање научне заједнице и индустрије.
Конференција ће окупити око стотину истраживача из Јапана, САД, Русије, Кине, Индије, земаља ЕУ и држава региона. Реч је о водећим стручњацима из земље и света који се баве синтезом и карактеризацијом керамичких материјала. Током тродневног скупа, они ће разматрати резултате истраживања у области савремених керамичких материјала и феномене који прате те материјале, а посебан акценат биће стављен на нанотехнологије и наноматеријале. Неизоставна тема биће и класични кермачки материјали.

О светском значају овог скупа говори и чињеница да је већ пристигло око 100 апстракта који ће ће бити презентовани на Конференцији. Србија је у свету позната у области истраживања керамичких материјала и у том смислу нимало не заостаје за другим земљама, нагласио је dr rer. nat. Матовић. Шта више, наставио је, било је ситуација у којима су поједини истраживачи у својим радовима наводили да су идеју добили из научних радова наших докторанада и научника.

Током скупа своје радове ће представити и око 50 студената из Србије. С научног гледишта циљ конференције јесте едукација. Скуп је, према речима нашег саговорника најбоља прилика да се млади истраживачии упознају са најновијим достигнућима из области нанотехнологије и наноматеријала, као и будућим корацима у тој области. С друге стране, пружа им се прилика да остваре директне контакте са водећим научним институцијама у свету и шанса да добију позив за постдокторске студије или за учешће у неким већим пројектима.

У прирпеми Конференције ради и др Весна Максимовић, виши научни сарадник у Институту за нуклеарне науке Винча. Одговарајући на питање на који начин Машински факултет може да помогне научној заједници у области истраживања материјала, наша саговорница је подсетила да Институт Винча и МФ имају дугогодишњу сарадњу. Она лично већ дужи низ година успешно сарађује са Катедром за материјале и Модулом за заваривање и заварене конструкције МФ. Недавно је та сарадња проширена организовањем стручне праксе за студенте МФ који, како је навела, у Институ Винча могу да раде и своје мастер радове. У том контексту, Конференција је још једна прилика за ближе повезивање научне заједнице у Србији. Свака научна дисциплина има неко своје гледиште о проблемима којима се бави нека научна област, а размена тих знања води унапређену квалитета научноистраживачког рада у свакој земљи, па и у Србији, закључила је на крају др Весна Максимовић.

(Извор: Машински факултет)

Друмска стрела 2017 – У нову сезону са новим возилом

Више од педесет студената, седам месеци рада, око хиљаду делова, велики број непроспаваних ноћи, али неизмеран труд и огромна воља, прве су асоцијације за „Друмску стрелу“ – Формула студент тим, који који је у понедељак, у препуном Амфитеатру Машинског факултета у Београду, представио ново, шесто по реду, возило за сезону 2017. Тим младих ентузијаста са Машинског и још седам факултета Универзитета у Београду и ове године представљаће БУ и Србију на престижном међународном инжењерском такмичењу Формула студент у Италији и Чешкој, а по први пут и у Немачкој.

„Друмска стрела 2017“ има унапређене карактеристике – значајно су побољшани систем ослањања и ергономија возача, смањена је маса возила и спуштено је тежиште. Ове године очекују још боље резултате и висок пласман. Према речима вође тима, Страхиње Здравковића, тим је ове године потпуно реорганизован и први пут је уведен подтим за материјале. Посебан акценат ставили смо на развој технологија за израду делова и унапређење њихове поузданости, а значајно је побољшана и електроника на возилу, истакао је Немања.

Ново возило првог српског Формула студент тима представљено је у оквиру “Недеље енергије” – манифестације која се одржава под покровитељством Града Београда и Министарства рударства и енергетике РС, а у чију се реализацију Машински факултет активно укључио. Град Београд је подржао пројекат “Друмска стрела” зато што је то научно-техничко достигнуће, али и резултат знања и труда пре свега младих људи, рекао је у изјави за сајт МФ, градски секретар за енергетику Марко Стојановић. С тим у вези, он је оценио да друштво мора да нађе начина да подржи овакве и сличне пројекте, као и Универзитет у Београду у целини. Пројекти као што је “Друмска стрела” су наша будућност, а Београдски универзитет је препознат као дугорочни партнер у свим пројектима које Град Београд жели и треба да реализује у будућности, нагласио је, између осталог, господин Стојановић.

Формула студент тим “Друмска стрела” на најбољи начин потврђује речи чувеног немачког филозофа Имануела Канта да је “искуство без теорије слепо, а теорија без искуства само инетелектуална игра”, што је и основна филозофија Машинског факултета, рекао је декан МФ, проф. др Радивоје Митровић поздрављају. Нагласивши да је време реинтерпретације знања прошло, он је рекао да је Друмска стрела најбољи пример како се научено теоријско знање претаче у дела и стварају нове идеје и нови производи.

Ментор Формула Студент Тима, проф. др Александар Вег је рекао да је “Друмска стрела” најбољи модел по коме треба развијати предузетништво у Србији. Ови млади људи имају све поребне елементе предузетништва, на првом месту знање. Знање су преточили у производ, који је апсолутно конкурентан са оним што праве многи други универзитети у свету. Ако је захваљући нашој науци Универзитет у Београду ушао у круг 300 најбољих универзитета  на Шангајској листи, онда су и ови млади људи, оним што су својим знањем и идејма створили, помогли да се БУ позиционира међу водеће у свету, нагласио је проф. Вег.

Све је почело 2010. године на Машинском факултету. Од тада до данас, на пројекту „Друмска стрела“ радило је око стотину студената Београдског универзитета.  Формула студент тим, који је самостално испројектовао и направио укупно шест тркачких возила, учествовао је на 12 такмичења и остварио значајне резултате, којима се сврстао међу првих десет најбољих тимова у свету. Најзапаженији резултат је 4. место у најзахтевнијој дисциплини, трци издржљивости и 9. место у укупном пласману на такмичењу у Чешкој 2015. године. Прошле године тим је освојио треће место у класи III, за идејни концепт возила на електрични погон, на чијем су пројектовању радили и ове сезоне.

(Извор: Машински факултет)

Софтвер за дужи век срца

За особе које болују од тешких болести срца или неког другог органа једини спас од трагичног исхода је трансплантација. Међутим, за успех таквог начина лечења, и кад постоји донор, пресудно је време које прође од тренутка када се орган извади из тела једне особе и пресади пацијенту. Данашња технологија омогућава да срце преживи само 4,5 сата. Међутим, неретко транспорт органа траје предуго и онда може да дође до проблема. Проф. др George S. Dulikravich, са Florida International University у Мајамију, са својим тимом развија технологију која ће омогућити да се век употребљивости срца за трансплатацију продужи са 4,5 на 10,5, па и више сати, што обезбеђује и више времена за безбедан транспорт.

Реч је о софтверу за хлађење органа и резултати испитивања показују да је дефинитивно могуће породужити век не само срца, него и других органа, рекао је у разговору за сајт МФ проф. Dulikravich. Он је, иначе, ових дана био гост Машинског факултета у Београду, где је одржао веома инспиративно предавање “ Human Heart Destined for Transplantation: Conjugate Cooling Simulation to Extend Its Viability”, у којем је представио резултате својих истраживања.

На идеју, да направи нову технологију – софтвер за оптимално хлађење срца за трансплантацију, дошао је сам. Пре 30-так година био сам у прилици да радим са људима који се баве криобиологијом, односно замрзавањем ћелија, органа, и људског ткива. Међутим, брзо сам схватио да то није решење, нагласио је наш саговорник. Увидевши да замрзавањем, а затим одмрзавањем долази до трајног оштећења ткива, дошао је до становишта да би оптимално решење могло да буде у што бржем и равномернијем хлађењу органа, при температури нешто вишој од температуре замрзавања воде, а то значи око 5 до 6 степени Ц. Последњих неколико година ради на реализацији те своје идеје, а резултати су више него охрабрујући.

Занимљиво је да се током симулација, које се раде истовремено на неколико компјутера, користи геометрија правог људског срца добијена из високе 3Д резолуције ЦТ ангиограма. Радили смо неколико варијанти испитивања, а најбоље резултате дала је она у којој се за хлађење срца користе два домена за проток флуида, односно два струјна кола. Кроз једно коло се упумпава веома хладна течност унутар срца (кроз коморе и аорту), а друго служи за упумпавање течности између спољашње стране срца и унутрашње стране контејнера за транспорт органа. Свако коло има своје струјање, брзину, проточност и сл.

Крајњи резултат који се постиже овом методом хлађења јесте тај да се просечна температура срца од 37 степени за 19 минута постепено спушта на оптималних 5 до 6 степени и да остаје консантна наредних 10,5 па и више сати. Управо то омогућава да срце остане што дуже употребљиво за трансплантацију, подвукао је проф. Dulikravich. Међутим, додао је, да би добили што реалистичнију симулацију сваког детаља у наредних годину дана у истраживање ћемо укључити и микрокрвне судове срца.

Кад је реч о флуидима који могу да се користе за хлађење, према речима нашег саговорника, они могу бити различити. Тим проф. Dulikravich-а у испитивањима користии флуид University of Wisconsin, по којем је и добио име. Патентиран је пре 30-так година током истраживања у области криобиологије. Одлучили су се за тај флуид јер је компатибилан са људским ћелијама, односно нема никаквог хемијског утицаја на њих, а замрзава се на много нижој температури него вода.

Проф. Dulikravich и његов тим тренутно раде на развоју читавог механизма и надају се да ће од прилике за годину дана имати урађено детаљно решење. Посебна предност овог софтвера је његова широка применљивост и на друге органе. Потребна је само детаљна геометрија сваког од тих органа која врло лако може да се добије из доступних база података, као што су ЦТ, МР и сл, нагласио је на крају проф. Dulikravich.

О професору Dulikravich

Проф. др George S. Dulikravichје већ 13 година професор на Одсеку за машинско инжењерство и материјале на Florida International University у Мајамију. Пре тога радио је као доцент, ванредни и редовни професор на више универзитета у САД. Међутим, професионалну каријеру је започео на Машинском факултету у Београду, где је 1973. године дипломирао на смеру за вадухопловство.

Магистрирао је на Универзитету у Минесоти је магистрирао, а на Универзитету Корнел у Итаки, који је иначе докторандски универзитет, одбранио докторат. Након тога вратио се у домовину. Међутим, у Југославији, није могао да се запосли ни на једном универзитету. Зато је конкурисиао за стипендију Националног истраживачког савета САД (део Националне академије наука САД), који сваке године доделује око 200 стипендија младим истраживачима и запошљава их у различитим истраживачким центрима. Проф. Dulikravich је добио стипендију за одељење НАСА у Кливленду која је специјализована за млазне моторе (аеродинамика, компресори, турбина, прорачуни), што је била тема и његовог доктората.

Након 2,5 године у НАСА, одлази најпре на Универзитет Тексас у Остину где се запослио као доцент, а затим на Универзитет Пенсилванија где је радио као ванредни професор. Данас је редован професор на Florida International University у Мајамију и ради нешто потпуно другачије од млазних мотора.

На срећу нисам остао у једном пољу. Врло рано сам схватио да се интереси и финансијска ситуација врло брзо мењају у САД и да човек који не уме томе да се прилагоди, није способан да мења специјалностм јако лоше пролази. База која ми је омогућила да лако менајм дисциплине је мој докторати из примењене математике и ваздухопловства. Ако неко може да опише математички било који физички проблем онда он то може да реши и нумерички на компјутеру. Према томе нема ограничења, закључио је професор Dulikravich.

(Извор: Машински факултет)

Компанија EKO Serbia: Конкурс за постдипломске – мастер студије у Грчкој

Компанија EKO Serbia, чланица Hellenic Petroleum Grupe, додељује стипендије за студенте из Србије на Универзитету Пиреус, програм: Енергетска стратегија, право и економија  (https://www.des.unipi.gr/en/). Рок за пријаву студената је 26.јун 2017.године. Пријаве се могу доставити поштом на адресу: Masters Program in Energy University of Piraeus, Department of International and European Studies. 80 Karaoli&Dimitriou str., PC 185 34, Piraeus, или скениране путем mail/a: stipendije@hellenic-petroleum.rs.

Стипендија је обезбеђена за једног студента из Србије у трајању од 18 месеци. Ово је први Мастер програм у југоисточној Европи и један од неколико сличних програма у целој Европи посвећен искључиво Енергетској стратегији, праву и економији. Све информације о конкурсу можете пронаћи на: https://www.des.unipi.gr/images/Call_for_applications_final.pdf

Истакнути професори Пиреус Универзитета као и професори других Универзитета из Европе и Америке заједно су осмислили иновативни програм студија заснован на интердисциплинарном приступу који уклапа захтеве и очекивања тржишта и повезује стратегију, право и економију. Настава обухвата предавања, истраживања, туторијале, семинаре, конференције, посете рафинеријама, као и решавању задатака у складу са тржишним трендовима.

Добитник стипендије ће бити одабран искључиво према академским резултатима, професионалном искуству, броју страних језика које говори, професионалним могућностима.

Пријаве могу слати дипломирани студенти који су диплому основних студија стекли у 2015, 2016 и 2017. години из следећих области: право, финансије, политичке науке,  економија, саобраћај, електротехника, машинство.  На конкурс се могу пријавити и студенти  који ће дипломирати до септембра 2017. Након пријема потпуне документације, врши се евалуација од стране Одбора за пријем.

Студентима ће бити покривени сви трошкови мастер студија – школарина у износу од 5000 еура, као и трошкови смештаја и живота у Грчкој у износу од 1000 евра месечно у трајању од 18 месеци.

Неопходна документација (на енглеском језику):

  1. Пријава – формулар доступан на адреси ‑ https://www.des.unipi.gr/images/Energy-_Strategy_Law_and_Economics_Application.pdf
  2. Копија дипломе о завршеним студијима и уверење о просеку –оверени од стране судског тумача
  3. Сертификат о нивоу енглеског језика (интернационалне дипломе)
  4. Два писма препоруке од стране професора или послодавца
  5. Две скорије фотографије

За више информација о стипендији, начину пријаве и неопходним документима, контакитрајте: i.bantouna@unipi.grilistipendije@hellenic-petroleum.rs.

(Извор: Центар за развој каријере БУ)

Стипендије за докторске студије у Италији из области биороботике

Sant’Anna School of Advanced Studies, Pisa, Italy, најављује 21 позиције које се финансирају стипендијама и истраживачким стипендијама за пријем на трогодишњи програм докторских студија из обласи биороботике. Програм почиње 1. октобра 2017. Упутство за пријављивање можете погледати овде.

ISCP Конференција 2017: Нове технологије за још чвршћу сарадњу Србије и Италије

фото: Београдски сајам

Србија и Италија остварују дугогодишњу успешну економску сарадњу, која бележи даљи раст, а Италија, као друга по снази економија Европе, један је од водећих привредних партнера Србије. Зато је изузетно важно  да се успостави подједнако успешна сарадња и у области технолошког развоја, посебно у домену нових производних технологија. Ово је један од основних закључака годишње Научно-пословне конференције италијанско-српске сарадње – ISCP 2017, која је под мотом „Радимо заједно ка индустрији 4.0“ одржана у оквиру 61. Међународног сајма технике и техничких достигнућа.

Учесници скупа сагласили су се да се асиметрија Србије и Италије у домену техноглошког развоја негативно одражава на економску сферу, нараочито на технолошку и пословну способност домаћих компанија да се равноправно укључе у активности италијанских инвеститора. Зато је један од главних задатака конференције у наредном периоду да те односе евиедентира и уколико нису довољно искоришени системски унапреди.

Радни део конференције обухватио је три сесије. У оквиру прве сесије одржана је панел дискусија на тему “Индустрија 4.0 – Просперитет кроз технологије и иновације”, где је указано на значај технолошке компоненте у укупном економском развоју земље и да се без фокуса на интензивни развој и примену нових производних технологија не може остварити успешан процес индустријализације, нити економски развој друштва у целини. Као добар пример наведено је искуство Италије која је у Напуљу, кроз приватно и јавно партнерство, развијала специјализовану научно-истраживачку инфраструктуру за област „Индустрија 4.0“ и на тај начин подржала индустријски развој југа Италије.

Друга сесија (сесија индустрије) под називом “Фабрике будућности и масовна дигитализација индустријске производње” била је главна тема друге сесије која је покушала да одговори на питање како се боље организовати,  успоставити партнерства и убрзати активности ка развоју иновативних инустријских технологија. У оквиру ове сесије приказани су и потенцијали неколико српских компанија из области индустријске аутоматизације и инжењерског пројектовања. Трећа сесија, под називом “Обазовање инжењера за индустрију 4.0 – изазови и шансе” била је посвећена интеракцији науке и бизниса.

фото: Београдски сајам

Скуп је отворио државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја РС, проф. др Владимир Поповић који је указао на нужност превазилажења неусаглашености између науке и бизниса.  Професор Поповић је подржао натојање конференције да ова два подједнако важна сегмента -образовање и привреду – ближе повеже што је, како је навео у интересу целог друштва. Учеснике конференције поздравио је и амбасадор Републике Италије у Србији, Ђузепе Манцо. О значају, циљевима и дометима конференције говорили су Michele Merola , председник ISCP – Алијансе за иновацију индустријских технологија – АИдАМ (Италија) проф. др Мирољуб Аџић, потпредседник АИНС-а, и Сања Вранеш, потпредседник Асоцијације AIS3 и директор Института “Михајло Пупин”.

У раду конференције учествовали су представници ресорних министарстава и других државних органа Србије и Италије, као и представници научне заједнице, привреде, струковних и других организација две земље, а скуп су организовали Академија инжењерских наука Србије (АИНС), Италијанска асоцијација за мехатронику и аутоматизацију (AIdAM), Асоцијација италијанских и српских научника и истраживача (AIS3), Привредна комора Србије, Привредна комора Београда, Confindustria Сербиа – Удружење италијанских привредника у Србији, UCIMU – Асоцијација италијанских произвођача алатних машина и робота, Машински факултет Универзитета у Београду, Институт Михајло Пупин, ICE Сербиа – Италијанска агенција за промоцију спољне трговине и Београдски сајам, као домаћин.

У сусрет Технолошком самиту 2017: Србија од стварног до могућег!

Машински факултет у Београду биће домаћин, друге по реду, Међународне конференције “САД-ЕУ-Јапан-Србија/Технолошки самит 2017“ која ове године акценат ставља на развој иновативних прозводних технологија у Србији, односно производњу тзв. паметних, смарт производа. Основни циљ конференције, која ће од 07. до 09. јуна, окупити више од 200 учесника из земље и света, је да се кроз искуства водећих земаља сагледају сви изазови и нове могућности које пружа програм Индустрија 4.0 и дефинише најбољи модел за развој модерних производних индустрија у Србији.

Машински факултет је, као организатор Конференције, веома поносан што су разговоре на тему – Програм Индустрије 4.0 у Србији, подржали водећи креатори иновативних индустријских политика у свету, изјавио је за сајт МФ, организатор скупа, професор др Видосав Мајсторовић са Катедре за производно машинство.  Долазак у Београд еминентних стручњака попут професора Џун Ниа са Универзитета у Мичигену, професора Џеј Лиа са Универзитета у Синсинатију, професора Јасуширо Такаје са Универзитета у Осаки, професорке Бригит Вогел-Хусер са Технолошког универзитета у Минхену или професора Корнел Емана са Нортвестерн универзитета у Чикагу, свакако да улива  додатни оптимизам да Србија има потенцијале да се укључи у Четврту технолошку револуцију, премости технолошки јаз и ухвати корак са светом.

фото: twitter

Програм Индустрија 4.0 постао је светски програм. После Немачке, велики број земља доноси своје програме индустријског развоја заснованог на тзв. internet of things. Међутим, ти национални програми показују да у свету не постоји јединствен прступ, већ свака земља, на основу својих националних приоритета дефинише нов модел свог технолошког развоја.  За Србију која, по мишљењу домаћих и иностраних стручњака, има  добре основе за дефинисање свог националног програма повољна околност је што се и високоразвијене земље налазе у фази увођења порограма Индустрија 4.0.  Зато је ова Конференција веома важна за нашу земљу која, уколико жели да се позиционира као конкурентна индустријска земља, свој будући развој мора да заснива на новим производним технологијама и производњи интелигентних производа, истакао је професор Мајсторовић.

Шта Србија може да уради?

Нема сумње да у Србији постоји шири друштвени конснзус о нужности нове индустријализације на основу програма Индустрија 4.0.  Стручна јавног је сагласна и у ставу да се нов образац индустријског развоја, заснован на знању и новим технологијама,  може остварити само у троуглу  образовање / истраживање – привреда – држава.

Саветник министра привреде РС, проф. др Едвард Јакопин је у изајви за сајт МФ истакао да пројекат нове индустријализације Србије мора да се спроводи уз велику подршку Министарства привреде, али и Министарства образовања, науке и технолошког развоја. Нов модел индустријског развоја мора бити базиран на производно-извозној прерађивачкој индустрији, са јасно дефинисаним стратешким приоритетима и ослонцем претежно на сопствене снаге. То значи, истакао је он, да све макроекономске политике морају да буду у функцији технолошког развоја индустрије, а образовање у функцији реиндустријализације и модернизације.

У стручној јавности се све више наглашава значај симбиозе информационих и напредних производних технологија, посебно у областима за које постоји тржиште –  војној индустрији, ауто индустрији, пољопривреди, биоелекторници, биоинформатици и слично. Према речима проф. др Валентине Маринковић са Фармацеутској факултета у Београду, модел Индустрија 4.0 је интересантан и за домаћу фармацеутску индустрију. Примена информационих технологија у фармацији, која подразумева синергију инжењерских знања и знања из области медицине и фармације, може знатно да побољша индустрију здравља.  У том контексту, примењена истраживања у тој области су нешто нашта Србија може да рачуна. Међутим, да би се та синергија искористила на најбољи начин мора да постоји свест о нужности интердисциплинарног приступа. Наша саговорница је уверена да ће размишљања и разговори о новој индустријализацији Србије на основу програма Индустрија 4.0 омогућити дефинисање и интерпрофесионалних курикулума за образовање кадрова који су спремни да одговоре изазовима новог времена.

Србија је препознала важност брзе дифузије технолошких истраживања и иновација у привреду у контексту модела Индустрија 4.0.  С тим у вези најављен је и нов пројектни циклус који ће донети и низ новина у финансирању истраживања , где ће приоритет имати иновативни комерцијално исплативи пројекти.

(Извор: Машински факултет)