Гост МФ: Проф. Хидејуки Канемацу, Национални институт за технологије, Сузука Колеџ, Јапан

Проф. Хидејуки Канемацу (Hideyuki Kanematsu) са Националног института за технологије на Сузука Колеџу у Јапану почетком септембра долази у посету Машинском факултету, где ће одржати предавање – семинар на тему  «Биофилмови и наука о материјалима». Предавање је заказано за уторак, 4. септембар са почетком у 12.00 у Свечаној сали 211/2. Организатор предавања је Катедра за технологију материјала МФ. 

Проф. Канемацу је декан Депртмана за науку о материјалима и инежењерство на Националном институту за технологије, а у  периоду од 2014 до 2018 год. је био на функцији заменика председника те научне установе.

Током предавања биће речи о најсавременијим истраживањима у области биофилмова и биолошке корозије материјала и њиховој примени у широком спектру научних и инжењерских дисциплина: наука о материјалима, технологија материјала, машинство, металургија и технологија, наука о корозији, корозиони инжењеринг. Проф. Канемацу ће такође представити и активности Департмана за науку о материјалима и инжењерство.

Предавање је добра прилика да се заинтересовани истраживачи са Машинског факултета, као и других техничких факултета и института Универзитета у Београду, који се баве фундаменталним и апликативним истраживањима у областима науке о материјалима, корозије и инжењерства материјала упознају са могућностима сарадње са Националним институтом за технологије при Сузука Колеџу.

Кратка биографија проф. Хидејуки Канемацу

Dr. Hideyuki Kanematsu, FIMF (a Fellow of IMF) is a full professor in the Department of Materials Science and Engineering, at Suzuka National College of Technology, Suzuka, Mie, Japan. There, he is also a researcher in Materials Surface Science & Engineering. He holds a B.Eng. (1981), a M.Eng (1983) and a Ph.D in Materials Science and Engineering (1989) all from Nagoya University. He is a researcher in environmental materials science and engineering with focus in health & safety/environmental/sustainability/interfaces. He has published over 450 technical papers. He is the author/co-author of 17 books and the holder of 20 patents. He wrote a book entitled: „Biofilm and Materials Science“, (2015), Springer International. He is a member of ASM International, USA; The Minerals, Metals & Materials Society (TMS), USA; The Electrochemical Society (ECS), USA; American Chemical Society (ACS), USA; National Association for Surface Finishing (NASF), USA; The Institute of Metal Finishing (IMF), UK; The Japan Institute of Metals (JIM) and the Iron & Steel Institute of Japan (ISIJ). He has been one of the editorial board members for International Materials Review (IMR, Taylor & Francis) and also for the Transactions of Institute of Materials Finishing (Taylor & Francis) in these many years. He is selected for inclusion in 34th Edition of Marquis Who’s Who in the World (2017), Great Mind of The 21st Century, 2007/2008 Edition (A.B.I: American Biographical Institute, USA, March 2008). He also received the 2018 Albert Nelson Marquis Lifetime Achievement Award (2018).

Више информација о Проф. Хидејуки Канемацу:  https://researchmap.jp/hidekanematsu/?lang=english

Линк – књига „Biofilm and Materials Science“, Springer:  https://www.springer.com/gp/book/9783319145648

(Извор: Машински факултет)

Пут до Ј-интеграла проф. Џејмса Рајса

Професор Џејмс Рајс, водећи светски стручњак у области механике, недавно је гостовао на Машинском факултету у Београду,  где је одржао веома посећено предавање поводом 50-годишњице свог рада на тему Ј-интеграла. Предавање је уприличено у оквиру Међународне летње школе механике лома, пратећег догађаја 22. Европске конференције о лому која се ових дана одржава у београдском хотелу „Метропол“.

Џејмс Рајс је професор инжењерских наука и геофизике на Харвард Универзитету у САД. Пре 50 година формулисао је један од најважнијих параметра механике лома, тзв. Ј-интеграл, који се дефинише као један од начина израчунавања промене енергије деформисања ломне површине, што је од великог значаја за процену интегритета конструкције. Током предавања, проф. Рајс се осврнуо и на неке од примена Ј-интеграла, што је за учеснике Летње школе било од посебне важности.

Концепт Ј-интеграла је несумњиво један о најважнијих научних доприноса проф. Рајса. Он је последњих деценија у свом истраживачком раду фокусиран на теме у области геомеханике – ледника, земљотреса и свих других битних аспеката лома, о чему је посебно говорио у свом уводном предавању на отварању 22. Европске конференције о лому.

Након претходних издања у Трондхајму и Катанији, овогодишња Летња школа механике лома одржана је 25. и 26. августа у Београду. Скуп је организовало Друштво за интегритет конструкција „Проф. др Стојан Седмак“ у сарадњи са Машинским факултетом у Београду.

Рад школе пратило је око 150 учесника. Млади истраживачи, инжењери и студенти докторских студија из целог светаимали су прилику да се кроз предавања водећих светских експерата упознају са најновијим истраживачким резултатима у области механике лома.

Проф. Џон Ленд из САД  говорио је на тему „Основи експерименталне механике лома, линеарни еластични и еластично-пластични раст прслине“. Предавање проф. Франческа Јаковела са Универзитета у Касину у Италији односило се на „Основе експерименталне механике лома, раст заморне прслине“. О деформацији и лому полимера и композита говорио је проф. Бамбер Блекмен са Империјал Колеџа у Лондону, а о механици лома међуповрши, проф. Лесли Банкс Силс са Универзитета Тел Авив у Израелу.

Прву међународну летњу школу механике лома „Увод у механику лома и конструисање са сигурношћу од лома“ организовали су 1980. Технолошко-металуршки факултет и ГОША Институт на иницијативу проф. Мајкла Внука (Универзит Висконсина, Милвоки) и проф. Стојана Седмака (Технолошко-металуршки факултет, Београд). Рад Школе тада је пратило 63 учесника, а изложено је 20 предавања, од којих једно по позиву.

(Извор: Машински факултет)