Акција добровољног давања крви: Још једна хумана мисија студената МФ

„Човек само срцем добро види“,  једна је од главних порука Малог принца, а то су потврдили и студенти Машинског факултета који су у среду, девети пут за редом, учествовали у традиционалној хуманитарној акцији добровољног давања крви која се спроводи на Београдском универзитету. Акцију су организовали Институт за трансфузију РС и Студентски парламент МФ, а поред студената, крв су дали и професори, као и ненаставно особље Машинског факултета.

Акције на МФ су предвне, не само због великог одзива студената, него и због одличне организације, рекла је прим. др Слободанка Благојевић из Института за трансфузију. Нагласивши да је број давалаца премашио очекиваних 50, она је захвалила студентима МФ који су, како је рекла, и овог пута показали колико су хумани.

Млади су, данас, према речима др Благојевић, главни носиоци акције давалаштва у Србији. То је добро, јер ће, како је оценила, у будућности то пренети на своју децу. Међутим, проблем резерви крви неће бити решен све док се буде прикупљала, искључиво, наменски, за рођаке, пријатеље и сл. Зато је неопходно, нагласила је,  да  сви заједно, од породице до државних институција, радимо на развијању свести код грађана и ширењу  мреже добровољних давалаца крви. То је, пре свега, интересу целокупног друштва, закључила је др Благојевић.

Ово је прва акција у овој школској години, а одзив студената је премашио наша очекивања, изјавио је студент продекан МФ Милош Ђоковић, напомињући да студенти МФ редовно учествују у свим хуманитарним активностима, било да их организује БУ или они сами.

Међу даваоцима, било је и девојака, а једна од њих је и Анастасија Стрика, студент прве године основних академских студија на МФ.  Она је апеловала је на све колеге и друге младе људе, који могу да дају крв, да то и учине. То је хуман чин. Дајући крв спасавате нечији живот, поручила  је Анастасија.

Током школске године, на сваком факултету БУ организују се две акције добровољног давања крви, једна у зимском, друга у летњем семестру. Научно наставна већа  подржавају ове хумане актвности, што у великој мери олакшава рад студената и доприноси успешности акција.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.