ISSW 2017 – Београд центар светске бродоградње

Србија можда није поморска земаља, али има у свету признате конструкторе и градитеље бродова – бродограђевне инжењере, који су знање и вештине стицали на Катедри за бродоградњу Машинског факултета у Београду.  Управо из тих разлога, Београд ће од 5. до 7. јуна бити центар светске научне и индустријске елите у области бродоградње. Реч је о једном од најзначајнијих међународних скупова у тој области – ISSW 2017 / 16th International Ship Stability Workshop, који организују STAB International Standing Committee  (Стални међународни комитет за стабилитет бродова и океанских пловила)  и Катедра за бродоградњу МФ .

ISSW 2017 ће окупити око стотину  врхнуских светских истраживача и представника универзитета, научних института, бродарских компанија, бродоградилишта, националних регулаторних тела, морнарица и поморских власти из целог света, који ће разматрати најакутелнија питања савремене бродоградње. То је најважнији и једини међународни научни скуп посвећен искључиво проблемима стабилитета, динамике и стабилности брода, изјавио је за сајт МФ,  доц. др Игор Бачкалов са Катедре за бродоградњу МФ.

О значају скупа најбоље говори податак да ће бити изложена  32 научна рада, али и чињеница да у Београд долазе стручњаци из 26 земаља, између осталог, Велике Британије, САД, Аустралије, Новог Зеланда, Јапана, УАЕ,  Немачке, Француске, Холандије и др.

Ретко ко се, код нас, може похвалити таквом структуром учесника, нагласио је др Бачкалов. Он је посебно указао на чињеницу да су међу учесницима и експерти који се у оквиру међународних регулаторних тела (International Maritime Organization, агенција Уједињених нација) баве дефинисањем услова пловидбе и доношењем међународних прописа у области стабилитета брода, као и представници америчке Ратне морнарице, француског Министарства одбране и јапанске поморске академије.

Иначе, ISSW је серија скупова који се од 1995. године организују између две STAB конференције – Међународне конференције о стабилитету брода и океанских пловила, како би се стекао што бољи увид у истраживања која се спроводе у тој области. Сама STAB конференција организује се од 1975. године. Оба скупа организује Стални међународни комитет, али се они битно разликују, не толико по броју учесника, колико по циљу и формату.

За учешће на STAB конференцији могу да се пријаве сви истраживачи који желе да представе своја истраживања, а након рецензије се доноси одлука о томе који ће рад бити презентован. Међутим,  у раду ISS Workshop-а учествују искључиво истраживачи по позиву, чија су истраживања у току и која Стални међународни комитет процени као најинтересантнија. То,  према речима нашег саговорника, отвара простор за активну дискусију, односно размену знања која треба да доведе до нових решења за конкретне инжењерске проблеме.

Симпозијум ће се одвијати кроз девет сесија у чијем су фокусу специфична питања и савремене тенденције у бродоградњи, између осталог, изазови у развоју Друге генерације критеријума стабилитета неоштећеног брода,  управљање стабилитетом у експлоатацији применом напредних технологија, стабилитет брзих јединица, стабилитет ратних бродова и сл.

Осврнувши се на одлуку Сталног међународног комитета да локални организатор 16th ISSW  буде Катедра за бродоградњу МФ у Београду, др Бачкалов је подсетио да истраживања у области стабилитета, као фундаменталног сегмента бродоградње,  у Србији трају од самог оснивања Катедре 1948. године, али да је највећи допринос равоју ове области код нас дао професор Милан Хофман. Захваљујући релевантним  резултатима истраживања у области стабилитета до којих смо дошли, Катедра за бродоградњу је данас организатор  16th International Ship Stability Workshop, нагласио је на крају др Игор Бачкалов.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.