Друмска стрела 2017 – У нову сезону са новим возилом

Више од педесет студената, седам месеци рада, око хиљаду делова, велики број непроспаваних ноћи, али неизмеран труд и огромна воља, прве су асоцијације за „Друмску стрелу“ – Формула студент тим, који који је у понедељак, у препуном Амфитеатру Машинског факултета у Београду, представио ново, шесто по реду, возило за сезону 2017. Тим младих ентузијаста са Машинског и још седам факултета Универзитета у Београду и ове године представљаће БУ и Србију на престижном међународном инжењерском такмичењу Формула студент у Италији и Чешкој, а по први пут и у Немачкој.

„Друмска стрела 2017“ има унапређене карактеристике – значајно су побољшани систем ослањања и ергономија возача, смањена је маса возила и спуштено је тежиште. Ове године очекују још боље резултате и висок пласман. Према речима вође тима, Страхиње Здравковића, тим је ове године потпуно реорганизован и први пут је уведен подтим за материјале. Посебан акценат ставили смо на развој технологија за израду делова и унапређење њихове поузданости, а значајно је побољшана и електроника на возилу, истакао је Немања.

Ново возило првог српског Формула студент тима представљено је у оквиру “Недеље енергије” – манифестације која се одржава под покровитељством Града Београда и Министарства рударства и енергетике РС, а у чију се реализацију Машински факултет активно укључио. Град Београд је подржао пројекат “Друмска стрела” зато што је то научно-техничко достигнуће, али и резултат знања и труда пре свега младих људи, рекао је у изјави за сајт МФ, градски секретар за енергетику Марко Стојановић. С тим у вези, он је оценио да друштво мора да нађе начина да подржи овакве и сличне пројекте, као и Универзитет у Београду у целини. Пројекти као што је “Друмска стрела” су наша будућност, а Београдски универзитет је препознат као дугорочни партнер у свим пројектима које Град Београд жели и треба да реализује у будућности, нагласио је, између осталог, господин Стојановић.

Формула студент тим “Друмска стрела” на најбољи начин потврђује речи чувеног немачког филозофа Имануела Канта да је “искуство без теорије слепо, а теорија без искуства само инетелектуална игра”, што је и основна филозофија Машинског факултета, рекао је декан МФ, проф. др Радивоје Митровић поздрављају. Нагласивши да је време реинтерпретације знања прошло, он је рекао да је Друмска стрела најбољи пример како се научено теоријско знање претаче у дела и стварају нове идеје и нови производи.

Ментор Формула Студент Тима, проф. др Александар Вег је рекао да је “Друмска стрела” најбољи модел по коме треба развијати предузетништво у Србији. Ови млади људи имају све поребне елементе предузетништва, на првом месту знање. Знање су преточили у производ, који је апсолутно конкурентан са оним што праве многи други универзитети у свету. Ако је захваљући нашој науци Универзитет у Београду ушао у круг 300 најбољих универзитета  на Шангајској листи, онда су и ови млади људи, оним што су својим знањем и идејма створили, помогли да се БУ позиционира међу водеће у свету, нагласио је проф. Вег.

Све је почело 2010. године на Машинском факултету. Од тада до данас, на пројекту „Друмска стрела“ радило је око стотину студената Београдског универзитета.  Формула студент тим, који је самостално испројектовао и направио укупно шест тркачких возила, учествовао је на 12 такмичења и остварио значајне резултате, којима се сврстао међу првих десет најбољих тимова у свету. Најзапаженији резултат је 4. место у најзахтевнијој дисциплини, трци издржљивости и 9. место у укупном пласману на такмичењу у Чешкој 2015. године. Прошле године тим је освојио треће место у класи III, за идејни концепт возила на електрични погон, на чијем су пројектовању радили и ове сезоне.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.