ISCP Конференција 2017: Нове технологије за још чвршћу сарадњу Србије и Италије

фото: Београдски сајам

Србија и Италија остварују дугогодишњу успешну економску сарадњу, која бележи даљи раст, а Италија, као друга по снази економија Европе, један је од водећих привредних партнера Србије. Зато је изузетно важно  да се успостави подједнако успешна сарадња и у области технолошког развоја, посебно у домену нових производних технологија. Ово је један од основних закључака годишње Научно-пословне конференције италијанско-српске сарадње – ISCP 2017, која је под мотом „Радимо заједно ка индустрији 4.0“ одржана у оквиру 61. Међународног сајма технике и техничких достигнућа.

Учесници скупа сагласили су се да се асиметрија Србије и Италије у домену техноглошког развоја негативно одражава на економску сферу, нараочито на технолошку и пословну способност домаћих компанија да се равноправно укључе у активности италијанских инвеститора. Зато је један од главних задатака конференције у наредном периоду да те односе евиедентира и уколико нису довољно искоришени системски унапреди.

Радни део конференције обухватио је три сесије. У оквиру прве сесије одржана је панел дискусија на тему “Индустрија 4.0 – Просперитет кроз технологије и иновације”, где је указано на значај технолошке компоненте у укупном економском развоју земље и да се без фокуса на интензивни развој и примену нових производних технологија не може остварити успешан процес индустријализације, нити економски развој друштва у целини. Као добар пример наведено је искуство Италије која је у Напуљу, кроз приватно и јавно партнерство, развијала специјализовану научно-истраживачку инфраструктуру за област „Индустрија 4.0“ и на тај начин подржала индустријски развој југа Италије.

Друга сесија (сесија индустрије) под називом “Фабрике будућности и масовна дигитализација индустријске производње” била је главна тема друге сесије која је покушала да одговори на питање како се боље организовати,  успоставити партнерства и убрзати активности ка развоју иновативних инустријских технологија. У оквиру ове сесије приказани су и потенцијали неколико српских компанија из области индустријске аутоматизације и инжењерског пројектовања. Трећа сесија, под називом “Обазовање инжењера за индустрију 4.0 – изазови и шансе” била је посвећена интеракцији науке и бизниса.

фото: Београдски сајам

Скуп је отворио државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја РС, проф. др Владимир Поповић који је указао на нужност превазилажења неусаглашености између науке и бизниса.  Професор Поповић је подржао натојање конференције да ова два подједнако важна сегмента -образовање и привреду – ближе повеже што је, како је навео у интересу целог друштва. Учеснике конференције поздравио је и амбасадор Републике Италије у Србији, Ђузепе Манцо. О значају, циљевима и дометима конференције говорили су Michele Merola , председник ISCP – Алијансе за иновацију индустријских технологија – АИдАМ (Италија) проф. др Мирољуб Аџић, потпредседник АИНС-а, и Сања Вранеш, потпредседник Асоцијације AIS3 и директор Института “Михајло Пупин”.

У раду конференције учествовали су представници ресорних министарстава и других државних органа Србије и Италије, као и представници научне заједнице, привреде, струковних и других организација две земље, а скуп су организовали Академија инжењерских наука Србије (АИНС), Италијанска асоцијација за мехатронику и аутоматизацију (AIdAM), Асоцијација италијанских и српских научника и истраживача (AIS3), Привредна комора Србије, Привредна комора Београда, Confindustria Сербиа – Удружење италијанских привредника у Србији, UCIMU – Асоцијација италијанских произвођача алатних машина и робота, Машински факултет Универзитета у Београду, Институт Михајло Пупин, ICE Сербиа – Италијанска агенција за промоцију спољне трговине и Београдски сајам, као домаћин.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.